Μεγάλα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όσον αφορά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και συνολικά την ψηφιακή μετάβαση, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και αυτοδιοίκησης.
Πολλές ακόμα παρεμβάσεις βρίσκονται είτε «στα σκαριά» είτε στην τελική ευθεία για να παραδοθούν σύντομα στους πολίτες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης που, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο OT Forum 2 – Meta living, οι πολίτες θα μπορούν να διαθέτουν στο κινητό τους τηλέφωνο από τις 27 Ιουλίου.
«Το απόγευμα της 27ης Ιουλίου η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι γεγονός», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης δίνοντας όχι μόνο ημερομηνία αλλά και ώρα. Πλέον κάποιος, έχοντας κατεβάσει και εγκαταστήσει τη σχετική εφαρμογή, δεν θα χρειάζεται να φέρει μαζί του την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης: θα αρκεί απλώς να έχει το κινητό του.
Οι «εμβληματικές» παρεμβάσεις και το gov.gr
Η νέα αυτή εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχεται να προστεθεί σε «εμβληματικές παρεμβάσεις» στις οποίες, όπως υπενθύμισε στο OT Forum 2 – Meta Living ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, περιλαμβάνονται το γνήσιο της υπογραφής και η άυλη συνταγογράφηση.
Ο «αστερισμός» των ψηφιακών εργαλείων που έχουν υλοποιηθεί ως σήμερα συγκεντρώνεται, ως γνωστόν, στην πύλη «gov.gr». Πρόκειται για μια πλατφόρμα «διάσημη», όπως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Μάριο Νάβα στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Πλέον «όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι (το gov.gr) αποτελεί τη μοναδική πύλη πρόσβασης σε διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης», είπε ο κ. Νάβα.
- Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Μάριο Νάβα: Μεγαλύτερη μαρτυρία προόδου, η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία
Ψηφιοποίηση, Δήμοι και Περιφέρειες
Η ψηφιοποίηση «διαχέεται» και «προς τα κάτω», προς τον Α’ και Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις Δήμοι και Περιφέρειες πρωτοπορούν, εισάγοντας καινοτόμες δράσεις και ψηφιακές λύσεις για τους δημότες.
Για μία νέα πλατφόρμα που λανσάρει ο δήμος Παλαιού Φαλήρου και επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν την υγεία τους μέσω της μιας εφαρμογής της, μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Φωστηρόπουλος στο δεύτερο OT Forum. Η νέα πλατφόρμα ονομάζεται «Smart Bear». Σύμφωνα με το δήμαρχο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη ψηφιακή υγεία δηλαδή μπορεί κάποιος να παρακολουθεί την υγεία τους μέσα από σύγχρονες και «έξυπνες» συσκευές.
Αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι έχει ψηφιοποιηθεί το 70% των υπηρεσιών του δήμου και ήδη υπάρχει διαθέσιμη πλατφόρμα με πάνω από 140 υπηρεσίες. «Κανένας δημόσιος οργανισμός δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο ίδιος μιλώντας στο OT Forum 2. Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στους 800 αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί σε 800 σημεία της πόλης εξηγώντας τη χρησιμότητά τους, πχ για την προστασία από το παρκάρισμα ασυνείδητων οδηγών σε ράμπες αναπήρων. « Όταν κάποιος παρκάρει πάνω σε ράμπα αναπήρων αμέσως ενημερώνεται ο δημοτικός αστυνομικός στο τάμπλετ του και παρεμβαίνει», εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.
Ψηφιοποίηση στον Πολιτισμό
Η ψηφιοποίηση περνά μάλιστα και στον τομέα του Πολιτισμού. Όπως ανέφερε στο 2ο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, με αφορμή τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιούργησε ένα ψηφιακό μουσείο το οποίο ταξιδεύει σε κομβικές πόλεις και έχει ήδη εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του. Πρόκειται, όπως είπε για «ένα κινητό ψηφιακό μουσείο μέσω του οποίου οι πολίτες όλης της χώρας μπορούν και συνομιλούν με την ιστορία με έναν ελκυστικό τρόπο και πολύ κοντά σε αυτούς που θέλουμε να είναι το κοινό μας. Η νεολαία μας. Για αυτό επιλέξαμε να φτιάξουμε αυτό το ψηφιακό πάρκο, στο οποίο βλέπεις την ιστορία αλλά είναι και κινητό. Πηγαίνει αυτό τους πολίτες και δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να έρθουν σε ένα σταθερό σημείο. Έχει ξεκινήσει το ταξίδι του από τον Μάρτιο στα Καλάβρυα με μεγάλη επιτυχία, κοντά στους 5000 επισκέπτες, στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.»
Σημείωσε δε ότι άλλο ένα πολύ σημαντικό μας έργο είναι η «ψηφιακή ξενάγηση σε 2.500 σημεία της Περιφέρειας χωρίς καν να χρειάζεται να συνδεθείς στο διαδίκτυο».
Το μέλλον
Σπουδαίες είναι και οι δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον. Χρηματοδότηση υπάρχει καθώς, όπως είπε στο ΟΤ Forum 2 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, περίπου το 1/3 των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρόκειται για ποσά ύψους 7-8 δισ. ευρώ.
Διαθέσιμη όμως είναι και η απαραίτητη τεχνογνωσία: Όπως είπε ο κ. Μάριο Νάβα, όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ψηφιοποίηση τόσο πιο εύκολο γίνεται να αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς «όσο δουλεύουμε με αυτήν τόσο περισσότερα μαθαίνουμε.
Δικαιοσύνη και Υγεία
Ποιους τομείς θα μπορούσε να αφορά το επόμενο «κύμα» ψηφιοποίησης; Κατά την παρουσία του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη αποτελεί μεγάλο βραχνά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα, είπε πως οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα να δεσμεύονται κεφάλαια για πολλά χρόνια, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις.
Ένας άλλος τομέας είναι η Υγεία: Η εφαρμογή του ψηφιακού ιατρικού φακέλου, όπως είπε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος στο OT Forum 2, θα επιτρέψει τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, βεβαιώσεις και νοσηλείες από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή.
Άυλη κάρτα για τον τουρισμό
Πολύ πιο άμεσα από τα παραπάνω, η ήδη συντελεσθείσα ψηφιοποίηση πρόκειται να επιτρέψει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιακή άυλη κάρτα για τον τουρισμό, ύψους 150 ευρώ.
Την εν λόγω κάρτα ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμεί, αλλά και για την πληρωμή τουριστικού πρακτορείου. Όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη στο δεύτερο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και 28.000 ευρώ οικογενειακό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε ένα παιδί κατά 1.500 ευρώ.