Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί η χρηματοδότηση της ανάκαμψης να είναι διαφανής, να εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου και να διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση των επενδύσεων της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης – To Ταμείο Ανάκαμψης και τα οφέλη του
Ειδικότερα, με ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 83 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη συγκεκριμένα θέματα στην επικείμενη έκθεσή της για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία αναμένεται έως τις 31 Ιουλίου 2022.
Διαβάστε επίσης – «Ελλάδα 2.0»: Λογαριασμός στο Twitter για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Προστασία των χρημάτων, των αξιών και του κράτους δικαίου της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να διασφαλίσει έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης για τις δαπάνες, την υλοποίηση και τη διαχείριση δεδομένων του Μηχανισμού. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό θα αποτρέψει την κατάχρηση, τη διπλή χρηματοδότηση ή την αλληλεπικάλυψη στόχων με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Τονίζουν ακόμη ότι το κράτος δικαίου, η προστασία των αξιών της ΕΕ και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων χρειάζονται συνεχή αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η διακοπή ή η ανάκτηση ήδη εκταμιευθέντων κονδυλίων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Διαβάστε επίσης – Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου μέχρι το τέλος της χρονιάς
Στρατηγική αυτονομία, πόλεμος στην Ουκρανία και κοινωνικές επενδύσεις
Οι επενδύσεις του Μηχανισμού στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα πρέπει να συμβάλλουν στην αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας της ΕΕ, ιδίως στη μείωση της εξάρτησής της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα διασυνοριακά έργα, όπως η βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και ο πλήρης συγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζουν τον ρόλο του Μηχανισμού στην ανάπτυξη του «REPowerEU» και αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των εν λόγω έργων και την προώθηση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.
Ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων – σε τομείς όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέτρα για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και η παροχή βοήθειας στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση για την αποτελεσματική χρήση της χρηματοδότησης.
Διαφάνεια
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν ότι ο πίνακας αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα πρέπει να παρέχει βασικές πληροφορίες στους πολίτες σχετικά με τη συνολική πρόοδο στην εφαρμογή των εθνικών σχεδίων. Αναμένουν συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης των έξι πυλώνων, καθώς και του στόχου του 37% για τις πράσινες δαπάνες και του 20% για τα ψηφιακά ζητήματα. Υπενθυμίζουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν και να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση και τους δικαιούχους του προγράμματος.
Latest News
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025
Οι προκλήσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό [γραφήματα]
Η σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού και οι προβλέψεις για την πορεία των επόμενων ετών στην ελληνική οικονομία