«Από ενεργειακής απόψεως ο κόμπος έφτασε στο χτένι για επιχειρήσεις, οικονομίες, κυβερνήσεις και για τον πλανήτη ολόκληρο. Ήρθε η ώρα για να τολμήσουμε τη μεγάλη μετάβαση από τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης στην υιοθέτηση μιας οργανωμένης στρατηγικής», διαμηνύουν 84 διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι ισάριθμων μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι μάνατζερ της EDF (Electricite De France), Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, του χρηματοπιστωτικού-ασφαλιστικού οργανισμού Crédit Mutuel Arkéa, Ελέν Μπερνικό, και του ασφαλιστικού ομίλου MAIF, Πασκάλ Ντεμιρζέ.

Σε κοινό άρθρο-διακήρυξη που υπογράφουν και δημοσίευσε την Κυριακή η «Journal du Dimanche», οι 84 μάνατζερ σημειώνουν την ανάγκη να υιοθετήσουν όλοι οι συνάδελφοί τους τις «αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» και να συνειδητοποιήσουν ότι «μερικές φορές κάνοντας λιγότερα καταφέρνει κανείς να γίνουν τα πράγματα καλύτερα».

Οι «84» θεωρούν ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις του 21ου αιώνα, από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έως τον πόλεμο που ξέσπασε εφέτος στην Ουκρανία, έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η επιβίωση και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου θα πρέπει αυτή να περάσει υποχρεωτικά μέσα από την «κατανομή μιας εύλογης αξίας» και από «την μακροπρόθεσμη εσωτερική ολοκλήρωση της επιχείρησης», έπειτα δηλαδή από αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα: Αυξήσεις 3,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία

Η κατανάλωση δεν είναι αυτοσκοπός

Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου οι επικεφαλής τριών γαλλικών ενεργειακών ομίλων, της TotalEnergies, της EDF και της Engie απηύθυναν κοινή έκκληση προς τους Γάλλους να μειώσουν άμεσα την κατανάλωσή τους σε άνθρακα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ανακύψουν τον επόμενο χειμώνα «ενεργειακές ελλείψεις ικανές να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή».

Αποδέκτες της έκκλησης αυτής ήταν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις. Οι τρεις μάνατζερ σταματούσαν όμως στα όρια των εν στενή εννοία επιχειρηματικών αρμοδιοτήτων τους, ζητούσαν δηλαδή τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι «84» πάνε πολύ πιο μακριά. Απευθυνόμενοι στις επιχειρήσεις, τις καλούν να υιοθετήσουν στην στρατηγική τους «τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της οικονομίας της δεύτερης χρήσης των αγαθών, της επιστροφής παραγωγής των επιχειρήσεων εκεί όπου αυτές εδρεύουν και της ευθυγράμμισης με τις αποφάσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, τη μείωση δηλαδή των εκπομπών άνθρακα».

Διαβάστε ακόμα: Η Γερμανία πάει για δελτίο, η Γαλλία καλεί σε εξοικονόμηση

Πρόθυμα για οικονομίες τα νοικοκυριά

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε στις 28 και 29 Ιουνίου μεταξύ 1.000 Γάλλων άνω των 18 ετών η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Échos», του Radio Classique και του Ινστιτούτου Μοντένι (Institut Montaigne) με αφορμή την επιστολή των μάνατζερ της TotalEnergies, της EDF και της Engie, το 63% των Γάλλων (σχεδόν δύο στους τρεις δηλαδή) δηλώνουν έτοιμοι να μειώσουν άμεσα την κατανάλωση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σε 41% δηλώνουν πρόθυμοι να μειώσουν «μετρίως» την κατανάλωση ενέργειας, ενώ το 22% δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε πολύ δραστικές μειώσεις. Βάσει της έρευνας, το 82% των Γάλλων είναι διατεθειμένοι να λειτουργούν τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων τους στο «οικονομικό πρόγραμμα», ενώ το 79% δηλώνει ότι σκοπεύει να αλλάξει τις κλασικές λυχνίες πυρακτώσεως με λυχνίες LED.

Σχιζοφρενική εταιρική πολιτική

Οι «84» το πάνε πιο μακριά το θέμα και προτείνουν ανοικτά σε ιδιώτες αλλά και σε επιχειρήσεις μια «αλλαγή παραδείγματος». Σύμφωνα με τους συντάκτες της κοινής διακήρυξης, «η οργανωμένη οικονομική βιωσιμότητα είναι ένας τρόπος για να επιμερίζονται τα κόστη και να μην βαρύνονται υπερβολικά οι μειονεκτούντες προς την ενεργειακή αυτή μετάβαση».

Στο πλαίσιο αυτό οι υπογράφοντες την διακήρυξη μάνατζερ θεωρούν ότι πρέπει να «αλλάξει το παγκόσμιο μοντέλο ανταγωνιστικότητας» προκειμένου να «απελευθερωθούν επιτέλους οι επιχειρήσεις από μια διαρκή αντιφατική υποχρέωση». Από την σχιζοφρενική δηλαδή κατάσταση από τη μια να ενεργούν για την επίτευξη όλο και πιο φιλόδοξων οικονομικών στόχων σε ό,τι αφορά τον τζίρο και την κερδοφορία – κατ’ απαίτηση των μετόχων βεβαίως – και από την άλλη να μεριμνούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εν γένει για την επίτευξη περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων.

Τέλος, οι «84» ανακοίνωσαν πως θα παρουσιάσουν ως «ενιαία επιχειρηματική κίνηση» αυτή τη «συλλογική επιλογή» τους στις 30 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Forum «Θερινά Πανεπιστήμια της Οικονομίας του Αύριο», που θα διεξαχθεί στο Παρίσι υπό την αιγίδα της κορυφαίας εργοδοτικής Ένωσης της Γαλλίας, Medef.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου