Πολλές από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου θα βυθιστούν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται σε επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της χρηματιστηριακής εταιρείας Nomura holdings.

«Αυτή τη στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες εστιάζουν ουσιαστικά σε μια ενιαία εντολή – και αυτή είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για να χαθεί. Άρα θα είναι πολύ επιθετικοί», σχολίασε στο CNBC ο Ρομπ Σουμπαράμαν.

«Έχουμε αναδείξει εδώ και αρκετούς μήνες τους κινδύνους μιας ύφεσης. Και τώρα έχουμε πολλές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που πραγματικά πέφτουν σε ύφεση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι εκτός από τις ΗΠΑ, η Nomura αναμένει ύφεση στη ζώνη του ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης: Μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους πλησιάζει

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διατήρησαν την «σούπερ χαλαρή νομισματική πολιτική» για πάρα πολύ καιρό, ελπίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός, είπε ο Σουμπαράμαν επισημαίνοντας ότι τώρα πρέπει να παίζουν επιθετικά να καλύψουν τη διαφορά και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αφήγησης για τον πληθωρισμό.

«Ένα άλλο πράγμα που επισημαίνω όταν πολλές οικονομίες αποδυναμώνονται, δεν μπορείτε να βασιστείτε στις εξαγωγές για ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτός ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ πραγματικός και πιθανότατα θα συμβεί», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Στο 50% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης

Ύφεση στις ΗΠΑ: ρηχή αλλά μακρά

Για τις ΗΠΑ, η Nomura προβλέπει μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων ξεκινώντας από το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Οι ΗΠΑ θα πέσουν σε ύφεση – επομένως αρνητική τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Θα είναι μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση. Εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει για πέντε συνεχόμενα τέταρτα», είπε χαρακτηριστικά ο Σουμπαραμάν.

Κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες οικονομίες

Στο σημείωμα της έρευνας, η Nomura υπογράμμισε αρκετές οικονομίες μεσαίου μεγέθους – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας – που είχαν άνοδο των κατοικιών που τροφοδοτήθηκαν από χρέος. Διατρέχουν κίνδυνο βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση, εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτήσουν πτώση των κατοικιών και απομόχλευση, αναφέρει η έκθεση.

«Το περίεργο είναι η Κίνα, η οποία ανακάμπτει από την ύφεση καθώς η οικονομία ξεκλειδώνει εν μέσω διευκολυντικών πολιτικών, αν και κινδυνεύει από ανανεωμένα lockdown και μια άλλη ύφεση, εφόσον το Πεκίνο τηρεί τη στρατηγική του για μηδενικό Covid», ανέφερε το σημείωμα.

Γιατί όλοι είναι τόσο εμμονικοί με τον πληθωρισμό

«Αν οι κεντρικές τράπεζες δεν σφίξουν τη νομισματική πολιτική για να μειώσουν τον πληθωρισμό τώρα, ο πόνος για την οικονομία της μετάβασης σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού» και της παραμονής εκεί είναι πολύ μεγαλύτερος, προειδοποίησε ο αναλυτής της Nomura, και πρόσθεσε ότι  θα οδηγήσει σε σπείρες στις τιμές των μισθών, οι οποίες θα ήταν «ακόμα πιο επώδυνες για την οικονομία».

«Είναι δύσκολο να το πει κανείς όμορφα… το να βάλουμε μπροστά αυτόν τον πόνο και να μειώσουμε τον πληθωρισμό είναι καλύτερο για την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία από το να αφήσουμε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου, όπως μάθαμε τη δεκαετία του 1970».

Ανησυχεί η παγκόσμια τράπεζα

Σκεπτική για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς οικονομίες θα καταφέρουν να αποφύγουν μια ύφεση, δεδομένης της πίεσης του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, εμφανίστηκε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters.

H κυρία Ράινχαρτ εξήγησε πως ιστορικά έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο το να προσπαθήσει μια οικονομία να μειώσει τον πληθωρισμό επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ομαλή προσγείωση της.

«Αυτό που ανησυχεί τους πάντες είναι πως όλα τα ρίσκα πιέζουν (τις οικονομίες) καθοδικά» τόνισε η οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάνοντας λόγο για μια σειρά από αντίστροφα σοκ και κινήσεις από την Federal Reserve, η οποία προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων μετά από πάνω από μια δεκαετία πολύ χαμηλών, αρνητικών, επιτοκίων.

Morgan Stanley: Στο 60% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed, έχει αυξήσει τις πιθανότητες η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να υποπέσει σε ύφεση, εκτίμησε η Morgan Stanley,  κάτι φυσικά που θα επηρεάσει ανάλογα και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πιθανότητες ύφεσης στα περισσότερα οικονομετρικά μοντέλα έχει πλέον αυξηθεί από 30% σε περίπου 60%, εκτίμησε μάλιστα η  Lisa Shalett, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων Chief στην Morgan Stanley  Wealth Management.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Γιατί ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σύντομη

Εκτεθειμένες οι αγορές

Στο πλαίσιο αυτό οι μετοχικές αγορές είναι εκτεθειμένες, καθώς η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων, θα συνεχίσει να πιέζει τα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις των μετοχών, την ώρα που ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρεάζουν τις οικονομίες. Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα, εάν είναι ακόμα δυνατή μία «ήπια προσγείωση» των οικονομιών; Η ίδια πιστεύει πως  ναι, αν και οι πιθανότητες έχουν μειωθεί. Ο πληθωρισμός σε αυτό τον κύκλο δείχνει να επηρεάζεται εξάλλου από γεωπολιτικές παραμέτρους που οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]