Με «προίκα» τις αυξημένες πωλήσεις της στις αγορές του εξωτερικού, τα «γλυκά» της κέρδη και τη σταθερότητα του τζίρου της εντός της ελληνικής επικράτειας η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αποδεικνύει ακόμη μια φορά γιατί έγινε «αντικείμενο πόθου» ελλήνων και ξένων «μνηστήρων».

Με βάση τις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, που δημοσιεύτηκαν χθες, η «ΙΟΝ Α.Ε. Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας», όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 116,69 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 2,5% έναντι του 2020 (113,8 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 121,69 από 118,9 το 2020.

Διαβάστε επίσης – Οι μεγάλες μέρες της ΙΟΝ και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ράλι στις εξαγωγές

Σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις της εμβληματικής εταιρείας, η οποία το προσεχές διάστημα θα περάσει κατά πλειοψηφία στον έλεγχο της Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων, του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, είχαν οι εξαγωγές, που κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 24,8%, στα 13,7 εκατ. ευρώ από 11,01 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με την εταιρεία, με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την κα Κωνσταντίνα Β. Κωτσιοπούλου, την μεγαλύτερη εξαγωγική κίνηση κατέγραψαν οι αγορές της Βουλγαρίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Αλβανίας, των ΗΠΑ, της Λιβύης και της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στην Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA καθώς και οι εξαγωγές στην Ρωσία, καλύπτονται από την θυγατρική μονάδα INTERION A.D. στη Σόφια.

Διαβάστε επίσης: Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τινάζει την μπάνκα στον αέρα – Τι φέρνει η εξαγορά της ΙΟΝ

Το 41% – από 38% το 2020 – του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις στη χρήση 2021 ανήλθαν σε 102,96 εκατ. ευρώ από 102,80 εκατ. ευρώ το 2020 (+0,02%).

Αύξηση κερδών

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά περίπου 4,3% στα 9,64 εκατ. ευρώ από 9,23 εκατ. ευρώ το 2020 (13,2 εκατ. ευρώ ενοποιημένα).

Το καθαρό αποτέλεσμα δηλαδή τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε 7,32 εκατ. ευρώ έναντι 6,93 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση 5,7%. Σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ από 8,73 εκατ. ευρώ (+14,5%).

Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε για τη χρήση 2021 σε 42,99 εκατ. ευρώ έναντι 44,92 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2020, μειωμένος κατά 1,93 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής δανείων.

Επενδύσεις

Η εταιρεία «συνεπής στις αρχές της, που στόχο έχουν την μόνιμη εκσυγχρονιστική προσπάθεια που αποβλέπει στην σταθερή ανταγωνιστική παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο», προέβη σε επενδύσεις μέσα στο 2021 ύψους 4,82 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2020 για το οποίον είχαν δαπανηθεί 4,94 εκατ. ευρώ.

«Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η υγιής χρηματοοικονομική κατάσταση και η υψηλή ρευστότητα της εταιρείας επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής της ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού», επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Η ΙΟΝ διαθέτει δύο θυγατρικές εταιρείες, την ΑΦΟΙ Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και την INTERION A.D. στη Βουλγαρία και απασχολούσε στο τέλος του 2021 674 άτομα (ο αριθμός του προσωπικού ήταν 683 ατόμα το 2020).

Μέρισμα

Η θετική πορεία του 2021 άνοιξε το δρόμο για διανομή μερίσματος ύψους 3,96 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μητρική διένειμε σε μερίσματα το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ και η θυγατρική Αφοι Ι.Κωτσιόπουλοι Α.Ε. το ποσό των 500 χιλ. ευρώ.

Νέα προϊόντα

Η εταιρεία σχεδίασε, παρήγαγε και κυκλοφόρησε κατά την διάρκεια του 2021 12 νέα προϊόντα στο κλάδο της σοκολάτας, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους αναβάθμισε την συσκευασία των προϊόντων, πραγματοποιώντας σειρά βελτιώσεων.

Το 2022 χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως έτος μεγάλης αβεβαιότητας λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που έχουν προκύψει σε αρκετά πεδία.

Τι περιμένει για το 2022

«Οι πληθωριστικές πιέσεις, ισχυρές ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και ενισχυμένες λόγω της ενεργειακής κρίσης, η αναταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και η γεωπολιτική αστάθεια λόγω του πολέμου της Ουκρανίας προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές των εμπορευμάτων και μεγάλες αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται.

Σε σχέση με τους κινδύνους, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας οι βασικότεροι κίνδυνοι εστιάζονται στο αυξημένο κόστος ενέργειας, στο ύψος της τιμής και της επάρκειας των πρώτων υλών και στην αύξηση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδουλευμένα έξοδα ΔΕΗ από 214 χιλ. ευρώ το 2020 υπερδιπλασιάστηκαν σε 533 χιλ. ευρώ το 2021, ενώ για το φυσικό αέριο ο λογαριασμός πενταπλασιάστηκε στα 39 χιλ. ευρώ.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Bespoke δύναται να ασκήσει το δικαίωμά της και να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΙΟΝ, εκτός του 45% που παίρνει βάσει της συμφωνίας εξαγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο