Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν σφυρηλατεί το σίδερο ενώ αυτό είναι ακόμα πυρακτωμένο. Λίγο μετά την εξαγορά δύο ρωσικών τραπεζών, μετά την επιβολή κυρώσεων, ο μεγαλύτερος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικού ομίλου μετάλλων Norilsk Nickel εξετάζει την εξαγορά της αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανίας αλουμινίου Rusal.

Η Norilsk Nickel έχει σίγουρα το πάνω χέρι σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις – είναι μεγαλύτερη, πιο κερδοφόρα και φέρνει περισσότερα στο τραπέζι όσον αφορά την προστασία από κυρώσεις. Όπως έμαθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, η τοποθέτηση της Rusal στη μαύρη λίστα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά αλουμινίου. Η επιβολή κυρώσεων στο νικέλιο της Norilsk θα πολλαπλασίαζε τον πόνο στην αγορά νικελίου, χαλκού, παλλάδιου και πλατίνας –  δηλαδή όλα τα μέταλλα που είναι εκ των ουκ άνευ για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Με τον πληθωρισμό ήδη να εκτοξεύεται, η Ουάσιγκτον είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να αναλάβει το ρίσκο. Ο Ποτάνιν κατάφερε με κάποιο τρόπο να μείνει εκτός της μαύρης λίστας των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του στη Rusal, Όλεγκ Ντεριπάσκα, παρόλο που συχνά παρακολουθεί αγώνες χόκεϊ επί πάγου με τον φίλο του Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η παραγωγή αλουμινίου είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία από εκείνη της παραγωγής νικέλιου, χαλκού, παλλάδιου ή πλατίνας, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει κάποια εξοικονόμηση κόστους, εφόσον περιλαμβάνονται στη συμφωνία υδροηλεκτρικά εργοστάσια που ανήκουν τεχνικά στη μητρική της Rusal, En+. Η Rusal θα είχε επίσης πρόσβαση στον ναυτιλιακό στόλο της Norilsk, κάτι σπάνιο για ομίλους μετάλλων. Και μια μεγαλύτερη εταιρεία με βαριά θωράκιση εναντίον των κυρώσεων θα εξασφάλιζε φθηνότερη χρηματοδότηση, χρήσιμη για την ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων όπως στο τεράστιο κοίτασμα λιθίου Kolmozerskoye στο Μούρμανσκ στο βορειοδυτικό άκρο της Ρωσίας.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπλοκές, ιδίως η προβληματική προσωπική εμπλοκή των Ποτάνιν και του Ντεριπάσκα, που κατέληξε σε διαπληκτισμούς σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της Norilsk στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου. Αυτή τη στιγμή, ο Ποτάνιν είναι μπροστά στην κούρσα για την Norilsk με μερίδιο 36%. Όμως ο Ντεριπάσκα δεν υστερεί πολύ, με ποσοστό 26%. Αν προσθέσουμε το 45% του ιδιοκτήτη της Rusal, En+, είναι εύκολο να δούμε το πώς θα μπορούσε ο Ποτάνιν να χάσει την πρωτοκαθεδρία του. Φυσικά, ο Ντεριπάσκα τεχνικά δεν ελέγχει τη Rusal λόγω μιας συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις, αλλά είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μια συγχώνευση που δεν αναγνωρίζει τουλάχιστον κάποιο μερίδιο δικής του επιρροής στη Rusal.

Το να παραμεριστούν τέτοιες διαφορές είναι ευκολότερο τώρα που οι δύο μεγιστάνες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι σε μια εχθρική Δύση. Εάν μπορέσουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται όταν σιγάσουν τα όπλα, και οι δύο βασιλιάδες, του νικελίου και του αλουμινίου, της Ρωσίας, θα έχουν επεκτείνει τα βασίλεια τους.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners