Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την προώθηση της ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη και της πιστοποίησής της, ανακοίνωσαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Standards Association της IEEE, με έδρα την Αμερική, ο σημαντικότερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για την πρόοδο της τεχνολογικής καινοτομίας και της πιστοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στη συνεργασία αυτή, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ), πρωτοπόρο στην Έρευνα και την Καινοτομία διεθνώς, και κομβικό εταίρο της Πολιτείας στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).
Διαβάστε επίσης: Ψηφιοποίηση: Παρελθόν, παρόν και μέλλον – Τι μάθαμε στο Forum του ΟΤ
Το μνημόνιο συνεργασίας
Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεργασιών και δράσεων που σχετίζονται κυρίως με την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης του IEEE για συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με τη συνδιαμόρφωση απόψεων και ανταλλαγή γνώσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, η δημοκρατικότητα στην πρόσβαση και τον έλεγχο και η κοινωνικο-τεχνική βιωσιμότητα συστημάτων που βασίζονται σε δεδομένα και αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης.
Στην συνάντηση των δύο οργανισμών για την εκκίνηση της συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας ΓΓΕΚ Αθανάσιος Κυριαζής καθώς και ερευνητές από το ΙΠΤ που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση της συνεργασίας.
Τεράστια οφέλη
Ο Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε πως «ο Δημόκριτος συμμετέχει δυναμικά στην επιστημονική πρόοδο και τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ελληνική κοινωνία, η εθνική οικονομία θα έχουν τεράστια οφέλη απ’ τον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Στον Δημόκριτο θα συμμετάσχουμε εξίσου δυναμικά και στον δημόσιο διάλογο για τις ηθικές προκλήσεις, που στοχεύουν στη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των νέων τεχνολογιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τους ορίζοντες που ανοίγει η σύμπραξη με την IEEE ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή και προσβλέπουμε να μεταφέρουμε τη νέα γνώση και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας στην Ελληνική Πολιτεία».
Μεταφορά τεχνογνωσίας
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της IEEE Standards Association και μέλος του ΙΕΕΕ Management Council σημείωσε πως «το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας ορισμένων τέτοιων αλγοριθμικών συστημάτων. Αυτό ακριβως το πρόβλημα λύνει για τους σχεδιαστές και χρήστες το σύστημα IEEE CertifAIEd που ανέπτυξε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΙΕΕΕ. Ένα σύστημα που δοκιμάστηκε ήδη στην πράξη από την πόλη της Βιέννης. Η επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ του Δημοκρίτου και της ΙΕΕΕ θα μεταδώσει στην ομάδα ειδικών του Δημοκρίτου την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μπορέσει να εφαρμόσει στην πράξη αυτή τη μέθοδο. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογράψει η ΙΕΕΕ και με το Υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας».
Τέλος, ο Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ανέφερε πως «η δημοκρατικότητα τόσο στην πρόσβαση και τον έλεγχο συστημάτων ΤΝ, όσο και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων συστημάτων, κάνει απολύτως αναγκαία τη δημιουργία και εφαρμογή διαδικασιών και εργαλείων πιστοποίησης για ηθική, αξιόπιστη και δημοκρατική ΤΝ».
«Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε στο Ινστιτούτο μας σχετικά σεμινάρια για τα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και για τα προγράμματα κατάρτισης στην ΤΝ και στην Επιστήμη Δεδομένων που παρέχουμε, και έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες αξιολόγησης συστημάτων ΤΝ σε έργα που αναλαμβάνουμε. Η συνεργασία μας με την IEEE θα ενισχύσει σημαντικά την τεχνογνωσία μας, συνεισφέροντας έτσι και στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ στο σχεδιασμό της οποίας είχαμε κεντρικό ρόλο», πρόσθεσε.
Latest News
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το θηριώδες ποσό που εξασφάλισε η startup που ανταγωνίζεται την OpenAI
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic πλησιάζει σε συμφωνία για να συγκεντρώσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Επένδυση 11 δισ. από την AWS για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Mega deal για τις ανάγκες της ΑΙ - Σε πορεία συγχώνευσης Getty Images και Shutterstock
Ο Craig Peters, CEO της Getty θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της νέας συνδυασμένης επιχείρησης αξιας 3,7 δισ. δολ. - Υπολογίζουν σε συνέργειες μεταξύ 150 και 200 εκατ. δολ.
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις startup τεχνητής νοημοσύνης το 2024
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για startup επιχειρήσεις αυξήθηκε το περασμένο έτος, κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με το 2023
Νέα πανίσχυρα gaming chips με τη χρήση ΑΙ ανακοίνωσε η Nvidia
Η Nvidia ανέφερε ότι τα τσιπ της σειράς RTX 50 θα υποστηρίζουν μια δυνατότητα που ονομάζεται DLSS 4 που χρησιμοποιεί AI
Αύξηση κατά 15% το 2025 στην παραγωγή ημιαγωγών με κινητήρια δύναμη την AI
Η IDC αναμένει διψήφια ανάπτυξη για την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών το 2025, αλλά η βιομηχανία θα πρέπει να πορευτεί σε πολλαπλές μεταβλητές