![Αγορές: Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/coins-on-money-dollars-and-euro-WV6MEXF.jpg)
Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την κρίση φυσικού αερίου που πλήττει κυρίως την Ευρώπη εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, παρά τη σημερινή φαινομενική ηρεμία: οι μετοχές ανεβαίνουν και το πετρέλαιο επανήλθε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά από μια βουτιά σχεδόν 10% μια μέρα νωρίτερα.
Η έντονη νευρικότητα των τελευταίων 24 ωρών έχει εκτονωθεί επί του παρόντος, ωστόσο η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον επενδυτές.
Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Σήμα ύφεσης από την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων
Το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ήταν και πάλι χαμηλότερα στο 1,0179 δολ, και οι αρκετοί αναλυτές βλέπουν κοντά πλέον το parity, δηλαδή την ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης συνέχισαν επίσης να υποχωρούν.
Διαβάστε επίσης – Ευρώ: Σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου
Ενδείξεις ύφεσης
«Οι κινήσεις της αγοράς τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν κλασικές αποτιμήσεις ύφεσης», δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management. «Οι επενδυτές γίνονται πραγματικά πιο ενήμεροι για τους κινδύνους».
Τι βλέπουν οι αναλυτές
Η διαπραγμάτευση του ευρώ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές στην αγορά και οι αναλυτές στρατηγικής από τη Nomura International Plc έως την HSBC Bank Plc έχουν πει στους πελάτες να περιμένουν περισσότερες απώλειες στο μέλλον. Σύμφωνα με το μοντέλο τιμολόγησης επιλογών του Bloomberg, υπάρχει περίπου 50% σιωπηρή πιθανότητα το νόμισμα να φτάσει στην ένα προς ένα ισοτιμία έναντι του δολαρίου τον επόμενο μήνα.
Με το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να βυθίσει την περιοχή σε ύφεση. Το οικονομικό σοκ θα δυσκόλευε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική και πιθανότατα να διευρύνει τη διαφορά των επιτοκίων με τις ΗΠΑ.
Ο Τιμ Μπρουκς, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης συναλλάγματος στην εταιρεία Optiver, αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια εάν το ευρώ υποχωρήσει περαιτέρω.
Το ευρώ «παραμένει ουσιαστικά μη αγοράσιμο αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής για τα παγκόσμια νομίσματα στη Societe Generale. «Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η ύφεση εάν κλείσει ο αγωγός. Εάν συμβεί αυτό, το EUR/USD πιθανότατα θα χάσει άλλο 10% περίπου.”
Υπάρχουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για τα μεγάλα spreads των ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Van Luu, επικεφαλής στρατηγικής νομίσματος και σταθερού εισοδήματος της Russell Investments.
«Είναι μια τέλεια καταιγίδα για το ευρώ αυτή τη στιγμή», είπε ο Luu
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα στις αγορές, πιέσεις στη Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/frankfurt-stocks-600x359.jpg)
Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές, πιέσεις στη Unicredit
Οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει 25% δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Ψυχραιμία για τους νέους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/asiatika-600x435.jpg)
Ψυχραιμία στις ασιατικές αγορές για τους νέους δασμούς Τραμπ
Eλαφρά νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια για τις νέες αποφάσεις επιβολής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια