Στην παροχή οικονομικής βοήθειας στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές.

Η βοήθεια θα παρέχεται αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ποσοστό συγχρηματοδότησης 75%.

Διαβάστε επίσης: Αλιεία: Τα βήματα που έγιναν και οι προτεραιότητες για το 2023

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 συμφωνία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την παροχή οικονομικής στήριξης στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ για την ανακούφιση των συνεπειών του πολέμου, με 620 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 9 αποχές.

Το μέτρο θα στηρίξει τους αλιείς, που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τους παραγωγούς και τους φορείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης με το Συμβούλιο να τροποποιήσουν την πρόταση ώστε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση οι επιχειρηματίες και οι παραγωγοί των οποίων η οικονομική βιωσιμότητα επηρεάστηκε αρνητικά από τον πόλεμο και στον τομέα της μεταποίησης.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να προσαρμόσουν τους κανόνες για να χρησιμοποιήσουν τους υπόλοιπους διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η αποζημίωση θα καλύψει το χαμένο εισόδημα των επιχειρήσεων και των παραγωγών καθώς και πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν λόγω του πολέμου, όπως η αύξηση της ενέργειας, των πρώτων υλών και των τιμών των ιχθυοτροφών.

Επέκταση της ενίσχυσης και σε επιχειρήσεις

«Αυτό το χρηματοδοτικό πακέτο θα επιτρέψει τη χρήση πρόσθετων μέτρων κρίσης για τη στήριξη των τομέων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα διατεθεί χρηματοδότηση για την αντιστάθμιση πρόσθετων δαπανών, διαφυγόντων εισοδημάτων και αποθήκευσης προϊόντων, καθώς και για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Όσον αφορά το τελευταίο μέτρο, χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ενίσχυση θα επεκταθεί σε εταιρείες που προσωρινά δεν μπορούν να συνεχίσουν την αλιεία λόγω οικονομικών περιορισμών», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Nuno Melo (EPP, PT) μετά την ψηφοφορία.

Μετά την τελική έγκριση της ολομέλειας, το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία. Θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι το 2019, ο αλιευτικός στόλος της ΕΕ απασχολούσε άμεσα 129.540 αλιείς και συνολικά 73.983 σκάφη. Η υδατοκαλλιέργεια απασχολούσε περίπου 75.000 άτομα, με τη βιομηχανία μεταποίησης να περιλαμβάνει περίπου 3.500 εταιρείες. Μέρος του στόλου της ΕΕ έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της μείωσης της κερδοφορίας και της αύξησης των τιμών ναυτιλιακών καυσίμων και ιχθυοτροφών ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης. Η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αγοράς έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις που γίνονται αισθητές και στους τομείς της εκτροφής και της μεταποίησης θαλασσινών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO