Μειωμένη κατά 7% είναι η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ, φτάνοντας τον Μάρτιο τους 2 εκατ. τόνους. Παράλληλα, η παραγωγή το πρώτο τρίμηνο άγγιξε τους 5,85 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ οι τιμές που εισπράττουν παραμένουν χαμηλές.

Διαβάστε επίσης: Χοίρειο κρέας: Η ΕΕ παραμένει κύριος εξαγωγέας παγκοσμίως

Την μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή φαίνεται να παρουσίασε η Γερμανία και η Πολωνία, αγγίζοντας το 12%, ενώ η Ισπανία εξακολουθεί να αυξάνει την παραγωγή της.

Η παραγωγή το 1ο τρίμηνο συγκριτικά με πέρσι καταγράφεται ως εξής στην ΕΕ:

  • Βέλγιο -26.000 τόνοι, (-9%)
  • Δανία -20.000 τόνοι, (-4%)
  • Γερμανία -155.000 τόνοι, (-12%)
  • Ιταλία -27.000 τόνοι, (-8%)
  • Πολωνία -63.000 τόνοι, (-12%)
  • Ισπανία +52.000 τόνοι, (+4%)

Σύμφωνα με το euromeat.com, κατά μέσο όρο, το κόστος παραγωγής στην ΕΕ είναι υψηλότερο από τη μέση τιμή, αμφισβητώντας την κερδοφορία και τη μελλοντική παραγωγή.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 3% το 2022, αλλά σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η παραγωγή θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Η ΕΕ εξάγει τώρα πολύ λιγότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα, συμβάλλοντας σε χαμηλότερους όγκους εξαγωγών συνολικά. Το 1ο τρίμηνο, η ΕΕ εξήγαγε 923.000 τόνους χοιρινού κρέατος  σημειώνοντας μείωση κατά 28%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 72% και αποτελούσαν μόνο το 21% των όγκων, από πάνω από το μισό το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε αντίθεση με αυτό, σημειώθηκαν κέρδη στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και ακόμη και την Αυστραλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους