
Τις παραμέτρους που εξετάζουν τα funds προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα ανέπτυξαν, από το βήμα του 26ου συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος και ο επικεφαλής της CVC Greece Άλεξ Φωτακίδης.
Οι τρεις ερωτήσεις
Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «επενδύσεις σε περιόδους κρίσης: Στάθμιση των ευκαιριών και των προκλήσεων», ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις ερωτήσεις που υποβάλλουν σήμερα τα επενδυτικά funds προτού τοποθετήσουν χρήματα σε μια εταιρεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της BC Partners, αυτές είναι: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στη δραστηριότητα, ποιες είναι οι πιέσεις κόστους της επιχείρησης και πώς θα επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων. Πρόσθεσε εξάλλου ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι επενδυτές οφείλουν πλέον να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη και τη γεωπολιτική παράμετρο.
- Διαβάστε επίσης: Μανουσάκης στο Economist: Χρειαζόμαστε πυκνά δίκτυα για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση
«Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και σε ταραχώδεις καιρούς»
«Σε αυτήν τη συγκυρία, κοιτάζουμε επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα από ό,τι η αγορά, επιχειρήσεις που δεν έχουν έναν αλλά περισσότερους μοχλούς μεγέθυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι τους επόμενους 12-24 μήνες θα έχουμε επιβράδυνση, αν όχι ύφεση της οικονομίας. Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και στους ταραχώδεις καιρούς, παρατήρησε ο κ. Σταθόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν κλάδοι που θα επωφεληθούν και άλλοι που βεβαίως θα ζημιωθούν, ιδίως αυτοί που εξαρτώνται από την κατανάλωση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της και είναι πια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, προτρέποντας να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση του ελληνικού συστήματος. Ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα, ο κ. Σταθόπουλος σχολίασε: «Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές δεν είναι ποιος θα κυβερνά την Ελλάδα, αλλά πώς θα την κυβερνά. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το δημοσιονομικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθερότητα. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ελπίζω ότι θα την έχουμε».
Ανάπτυξη 3-4% για 4-5 χρόνια
Την εκτίμηση ότι τα επόμενα λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα καταγράφονται συνολικά 3-4 επενδυτικές συναλλαγές αξιοσημείωτου μεγέθους σε ετήσια βάση εξέφρασε ο επικεφαλής της CVC Greece Άλεξ Φωτακίδης, τονίζοντας ότι αναμένει ετήσια ανάπτυξη 3-4% στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 4-5 χρόνια, παρά τον πληθωρισμό που αναγνώρισε ότι καθιστά πιο σύνθετη την όποια πρόβλεψη.
«Όσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, δεν έχω να ζητήσω κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πια ασφάλιστρο κινδύνου στους υπολογισμούς του fund για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, γεγονός που χαρακτήρισε επίτευγμα της χώρας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη της δημοσιονομικής προσαρμογής των προηγούμενων ετών, τόνισε ότι είναι σαφώς βελτιωμένη η θέση του δημόσιου χρέους και υπογράμμισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ.
«Αρχίσαμε να κοιτάζουμε την Ελλάδα το 2016. Μέχρι το 2019 επενδύσαμε 300 εκατ. ευρώ, κατά βάση στον τομέα της υγείας. Από το 2019 μέχρι σήμερα επενδύσαμε περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε τομείς όπως το ecommerce, τα τρόφιμα, οι ασφάλειες και η ενεργειακή μετάβαση», επεσήμανε ο κ. Φωτακίδης περιγράφοντας τη διαδρομή του fund στη χώρα.


Latest News

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece