Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε το τελευταίο διήμερο να εκδηλώσει, έστω και ανισομερώς, μια αντίδραση που είχε ανάγκη μετά τη συνεχή πτώση από τις 21/7.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 802,16 μονάδες.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,5 εκατ. ευρώ.
Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να αναιρέσει τη μεγάλη βουτιά της Τρίτης, κλείνοντας με απώλειες 0,45%.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Επιλεκτικές πιέσεις
Το ΧΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι μια αντίδραση μετά από μια μεγάλη πτώση είναι «άτσαλη» και εστιασμένη σε τίτλους που θεωρούνται ευκαιρίες. Και αυτή η αντίδραση προς το παρόν δεν έχει πολλές «κατακτήσεις» αφού ιδανικά οι τεχνικοί αναλυτές θα ήθελαν την αποφασιστική και με τζίρο επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Έτσι, το διήμερο ανοδικό σερί δεν άλλαξε κάτι παρά μόνο την έντονα αρνητική εικόνα των ταλαντωτών, οι οποίοι επέστρεψαν σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Το επίπεδο των 800-805 μονάδων αποτελεί, άλλωστε, πλέγμα αντιστάσεων σε πρώτο χρόνο, το οποίο πρέπει να διασπαστεί ανοδικά εάν η αγορά δεν θέλει να διολισθήσει στις 767 μονάδες. Εάν διασπάσει την αντίσταση ο γενικός δείκτης, τότε η ανάκτηση των 820 μονάδων θα λάβει χαρακτηριστικά μιας βιαστικής κίνησης, ενώ η ζώνη των 850 μονάδων θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της αντοχής της αντίδρασης. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι 800 μονάδες είναι το πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι που θα πρέπει να ανέβει η αγορά.
Πακέτα και επιλεκτικότητα
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι συναλλαγές μέσω πακέτων, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, καθώς μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν σχεδόν 33 εκατ. τεμάχια, ή 29,5 εκατ. ευρώ. Και εάν εξαιρεθούν τα τεμάχια που πραγματοποιήθηκαν στη ΔΕΗ, στον Μυτιληναίο, στον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος όγκος της αγοράς, πάνω από το 75% διακινήθηκε στον τραπεζικό κλάδο. Αν και καλοδεχούμενη αυτή η ανάκαμψη, θα πρέπει σίγουρα να επεκταθεί και στο υπόλοιπο ταμπλό, προκειμένου η αγορά να δώσει το μήνυμα ότι έχει σταματήσει το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει περιέλθει από τα τέλη του Απριλίου.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +6,52% που σημείωσε, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Eurobank, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Λάμδα, Titan, Aegean και Εθνική.
Από την άλλη, τα Ελληνικά Πετρέλαια με το -3,14% και η Quest με το -3,06%, επηρέασαν την αγορά, όπως και το -1,07% του ΟΠΑΠ. Πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024