Στην Ευρώπη αδυνατούν να αντιληφθούν κάνοντας έναν λογικό συνειρμό πώς είναι δυνατόν η Ρωσία να αποφασίσει να κόψει την πώληση φυσικού αερίου. Προφανώς δεν έχει λογική κάτι τέτοιο. Αλλά τι είναι λογικό από όσα κάνει ο Πούτιν τον τελευταίο χρόνο. Αν αποφασίσει ότι αέριο ενόψει χειμώνα τέλος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα ξαναπουλήσει ποτέ αέριο προς τα δυτικά του; Ολόκληροι αγωγοί που του ανήκουν θα μείνουν αναξιοποίητοι. Φέτος θα βγει με δυσκολίες και προβλήματα ο χειμώνας αλλά από του χρόνου το ρωσικό αέριο θα έχει αντικατασταθεί από άλλης προελεύσεως καύσιμα. Θα «πονέσουμε» έναν χειμώνα, αλλά την ευρωπαϊκή αγορά θα τη χάσουν για πάντα τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας.
Το ίδιο καταστροφική θα είναι για τον ρώσο πρόεδρο και η προσπάθειά του να προκαλέσει ύφεση στις δυτικές οικονομίες. Ως γνωστόν σε περιβάλλον ύφεσης το πρώτο που υποχωρεί είναι οι τιμές της ενέργειας. Αρα διπλά χαμένη η Ρωσία. Ακόμα και ο μύθος της πώλησης ενέργειας στην Ασία, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ούτε οι αγωγοί, ούτε η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη ώστε να καλύψει το κενό που θα αφήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα
Αυτά τα επιχειρήματα ήταν ο βασικός λόγος που στην Ευρώπη δεν έπαιρναν πολύ στα σοβαρά το ενδεχόμενο να κόψει με δική της πρωτοβουλία η Ρωσία την πώληση ενέργειας. Ολα αυτά άλλαξαν όταν η Ρωσία αποφάσισε να πιέσει με την πώληση μικρότερων ποσοτήτων ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να αποτρέψει το γέμισμα των υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου. Το εγχείρημα αυτό δεν της βγήκε. Κανείς δεν έκανε πίσω στο Ουκρανικό. Κανείς δεν φάνηκε να πτοείται. Και πλέον αφού άρχισε να τραβά το σκοινί, νιώθει υποχρεωμένη να το τεντώσει. Για αυτό τον λόγο οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία παίρνουν πλέον στα σοβαρά τις ρωσικές απειλές. Εξού και προετοιμάζονται.
Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου
Υποχρεωμένοι να πάρουμε στα σοβαρά το πιθανό πλέον… απονενοημένο διάβημα των Ρώσων είμαστε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, εξέφρασε φωναχτά τους φόβους της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι στο σημερινό σενάριο του προϋπολογισμού». Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που γίνει πράξη «θα είναι μια νέα κρίση πολύ μεγάλη».
Και πώς να μην το πει όταν το σενάριο του προϋπολογισμού έχει γίνει με τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ και αυτό κινείται στην περιοχή των 170 ευρώ. Οταν επιπλέον για κάθε 10 ευρώ που αυξάνει την τιμή του, αφαιρούνται από το ΑΕΠ 500 εκατ. ευρώ και προστίθενται στις δαπάνες του προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση Σκυλακάκη, δείχνει τις επιπτώσεις της νέας τροπής που παίρνουν πλέον τα πράγματα. Στη μεγάλη ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα, απειλούνται πέραν από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλέον και τα δημόσια οικονομικά. Μια νέα οικονομική περιπέτεια μας περιμένει, η οποία αν διαρκέσει έναν μόνο χειμώνα, το πρόβλημα της μειωμένης και ακριβής ενέργειας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά βραχύβια. Φτάνει να προετοιμαστούμε για ένα ασφαλές και οικονομικό από πλευράς ενεργειακού κόστους επόμενο καλοκαίρι…
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση