
Ο λευκός πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη διότι σκότωσε, προκαλώντας του ασφυξία με το γόνατό του, τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. Ο πρώην αστυνομικός, 46 ετών, ήδη καταδικάστηκε να εκτίσει 22,5 χρόνια κάθειρξη από τη δικαιοσύνη στην πολιτεία Μινεσότα. Έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή.
Η ομοσπονδιακή ποινή για «παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων» του μαύρου σαραντάρη είναι τελεσίδικη, είναι εξάλλου αποτέλεσμα συμφωνίας που προέβλεπε ο κ. Σόβιν να ομολογήσει την ενοχή του. Θα την εκτίσει ταυτόχρονα με την άλλη ποινή, διευκρίνισε ο δικαστής Πολ Μάγκνουσον του δικαστηρίου της Σεντ Πολ, ενώ θα συνυπολογιστούν οι επτά μήνες που έχει περάσει προφυλακισμένος.
«Δεν ξέρω γιατί το κάνατε αυτό, αλλά το να βάζεις το γόνατό σου στον σβέρκο κάποιου ώσπου να πεθάνει είναι λάθος. Και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθείτε αυστηρά», εξήγησε στον κατηγορούμενο ο δικαστικός.
Κατά τη διάρκεια σύντομης τοποθέτησής του, ο Ντέρεκ Σόβιν ευχήθηκε στα παιδιά του Τζορτζ Φλόιντ να «τα καταφέρουν στη ζωή». Δεν ζήτησε συγγνώμη, ούτε εξέφρασε την παραμικρή μεταμέλεια.
Η μητέρα του διαβεβαίωσε το δικαστήριο πως δεν είναι ρατσιστής κατά βάθος, προτού προσθέσει ότι «όλες οι ζωές μετράνε, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος», προφανώς αναφερόμενη, για να το αντικρούσει, στο σύνθημα και στο κίνημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).
Ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του εκλιπόντα, που κλήθηκε να καταθέσει από την έδρα, ζήτησε να επιβληθεί «η βαρύτερη ποινή» σε βάρος του Ντέρεκ Σόβιν, τονίζοντας ότι μετά την τραγωδία δεν μπορεί να κοιμηθεί.
Γιγαντιαίες διαδηλώσεις
Την 25η Μαΐου 2020, ο βετεράνος της αστυνομίας της Μινεάπολης παρέμεινε γονατισμένος πάνω στον σβέρκο του Τζορτζ Φλόιντ για περίπου δέκα λεπτά, αδιαφορώντας για τα εξοργισμένα σχόλια διερχόμενων και αυτοπτών μαρτύρων και για τις εκκλήσεις του θύματός του να τον αφήσει να αναπνεύσει.
Η σκηνή, που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης στην πολιτεία Μινεσότα, που είχε μεγάλη προβολή, την άνοιξη του 2021, ο συνήγορος του πρώην αστυνομικού υποστήριξε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών που συνδυάστηκε με άλλα προβλήματα υγείας και διαβεβαίωσε πως ο Ντέρεκ Σόβιν έκανε δικαιολογημένη χρήση βίας.
Το δικαστήριο δεν πείστηκε. Ο πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε για φόνο και του επιβλήθηκε ποινή 22 ετών και έξι μηνών κάθειρξης, για την οποία εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης της υπεράσπισης.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη διενεργούσε δική της έρευνα και του άσκησε δίωξη, όπως και σε άλλους τρεις πρώην συναδέλφους του, για «παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων» του Τζορτζ Φλόιντ, πιο συγκεκριμένα «το δικαίωμα να μη γίνει θύμα υπέρμετρης και παράλογης βίας από αστυνομικό».
Αυτές οι «διπλές» διώξεις είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ, όμως η συγκεκριμένη αντανακλούσε τη σημασία της υπόθεσης, που αναζωπύρωσε τον ήδη πικρό και τεταμένο διάλογο για το ρατσιστικό παρελθόν της χώρας.
Έφηβος
Στην ομοσπονδιακή δίκη, αρχικά δήλωσε αθώος, προτού αλλάξει υπερασπιστική στρατηγική τον Δεκέμβριο του 2021, αποδεχόμενος για πρώτη φορά μέρος της ευθύνης.
Αναγνωρίζοντας την ενοχή του παραδέχθηκε ότι έκανε κατάχρηση του δικαιώματός του να ασκήσει βία «γνωρίζοντας ότι ήταν κακό» και «χωρίς νομική δικαιολογία».
Ομολόγησε επίσης ότι παραβίασε τα δικαιώματα 14χρονου μαύρου το 2017, τον οποίο κράτησε καθηλωμένο στο έδαφος κάτω από το γόνατό του για ένα τέταρτο της ώρας.
Ο νεαρός, ο Τζον Πόουπ, είπε στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία πως «ελπίζω πως θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο που έχει μπροστά του για να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ενεργήσει αλλιώς».
Σε αντάλλαγμα για την ομολογία του, συμφωνήθηκε ο Ντέρεκ Σόβιν να εκτίσει την ποινή του σε ομοσπονδιακή φυλακή, κι όχι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της πολιτείας, όπου κρατείται το τρέχον διάστημα σε απομόνωση, για την προστασία των άλλων φυλακισμένων.
Οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί, που παρέμειναν παθητικοί θεατές κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου και του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, κρίθηκαν ένοχοι τον Φεβρουάριο από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, όμως δεν τους έχουν ακόμη απαγγελθεί οι ποινές τους.
Η δικαιοσύνη της πολιτείας τους έχει επίσης ασκήσει ποινικές διώξεις για συνέργεια σε φόνο. Ο ένας τους, ο Τόμας Λέιν, ομολόγησε την ενοχή του και η ποινή του θα τού απαγγελθεί την 21η Σεπτεμβρίου. Η δίκη των άλλων δύο, του Του Τάο και του Αλεξάντερ Κινγκ, θα αρχίσει την 24η Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση