Νέο σοκ αναμένεται να προκαλέσει στους καταναλωτές το άλμα του πληθωρισμού πάνω από 12%, με τα κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές, τρόφιμα και στέγαση να τους έχουν γονατίσει.
Σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) πρόκειται να ανακοινώσει τον πληθωρισμό και θεωρείται δεδομένο ότι θα σπάσει το «φράγμα» του 12%, από 11,3% τον Μάιο και 10,2% τον Απρίλιο, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών.
Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.
Πληθωρισμός – δηλητήριο για την ανάπτυξη
«Καμπανάκι» χτύπησε και το ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το οποίο «βλέπει» να ανέρχεται στο 9%-9,6% φέτος.
Ο πληθωρισμός τρέχει πιο γρήγορα τώρα στην Ελλάδα και «είναι μια δηλητηριώδης ουσία που έχει μπει στο σώμα της οικονομίας» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, γεγονός που δημιουργεί ζητήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η έξαρση του πληθωρισμού δεν συνδέεται μόνο με την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και με ανισορροπίες της οικονομίας που προϋπήρχαν, κυρίως δηλαδή με το γεγονός ότι δόθηκαν μεγάλες επιδοτήσεις στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τη λήξη της αυξήθηκε απότομα η κατανάλωση, πριν ακόμη «τρέξει» επαρκώς η πλευρά της προσφοράς.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η σπίθα που πυροδότησε τον πληθωρισμό, όμως αυτός βρήκε προσάναμμα για να γιγαντωθεί στην προηγούμενη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπου υπήρχαν ισχυρές ανισορροπίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βέττας.
Προάγγελος ανατιμήσεων
Μεγαλύτερες ανατιμήσεις «δείχνει» και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία. Τον Μάιο κατέγραψε άλμα 43% του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχε σκαρφαλώσει στο 48,8%.