Την πρόοδο, τις αδυναμίες αλλά και τα περαιτέρω βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να καταφέρει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της σκιαγράφησε ο Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα (Sardelas Petsa Law Firm), μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους τελευταίους μήνες, το μεγάλο άλμα της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να γίνει σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων. Ένα περιβάλλον, όπου η ΕΕ θα πρέπει να επιτύχει, στο μέτρο του δυνατού, μειωμένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια για τους πολίτες των κρατών-μελών, με οικονομικά προσιτό γι’ αυτούς τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο Economist: Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Σεντένο για πληθωρισμό

Ο κ. Σαρδελάς εξήρε την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα. Ενδεικτικά ανέφερε:

  1. Τον νόμο που ορίζει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης ως ζώνες σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη και παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τέτοιες ζώνες.
  2. Την εισαγωγή του πρώτου Εθνικού Νόμου για το Κλίμα το 2022, στον οποίο εισάγεται η απαγόρευση της παραγωγής ενέργειας από στερεά καύσιμα από την 31.12.2028.
  3. Την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράταση του καθεστώτος στήριξης δημοπρασιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025.
  4. Την εισαγωγή του πιο πρόσφατου νόμου για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, για τον εν λόγω νόμο, ο κ. Σαρδελάς εκτίμησε ότι είναι απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί στοχεύει στην επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Οι προκλήσεις

Ο κ. Σαρδελάς, αξιοποιώντας την εμπειρία της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα και τη διαβούλευσή του με παράγοντες της αγοράς, στοιχειοθέτησε και τα πεδία στα οποία οι αρχές θα πρέπει να επανεκτιμήσουν, ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο της μετάβασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να επανεξεταστούν:

  1. Η κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, διότι με το νέο καθεστώς, ο επενδυτής αναλαμβάνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση συγκεκριμένου τρόπου διασύνδεσης που μπορεί να μην γίνει αποδεκτός από τον Διαχειριστή κατά τη χορήγηση Τελικής Προσφοράς Σύνδεσης.
  2. Η επιβολή περιορισμών έγχυσης ενέργειας (άρθρο 10) θα πρέπει να μπορεί να συζητηθεί και να καθίσταται γνωστή σε προγενέστερο στάδιο από την προσφορά της Τελικής Σύνδεσης, προκειμένου να διασφαλίζεται κάποια σαφήνεια σχετικά με τα οικονομικά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις

Ο κ. Σαρδελάς κατέληξε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση, ειδικά στο μέτωπο των θεσμικών παρεμβάσεων που ακόμη εκκρεμούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βήματα είναι:

  1. Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων, ιδίως για την αύξηση της χωρητικότητας.
  2. Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προώθηση της αδειοδότησης και εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (ιδίως, σε σχέση με την περιβαλλοντικής νομοθεσία και αδειοδότηση).
  3. Επιτάχυνση και άμεση ολοκλήρωση του Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.
  4. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου
  5. Ολοκλήρωση και υιοθέτηση των δασικών χαρτών.
  6. Επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών επίλυσης και της εκδίκασης διαφορών αναφορικά με τις αιτήσεις ακύρωσης αδειών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας