
Αύξηση κατά 3,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 14,1% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,1%.
Αύξηση κατά 2,4% παρουσίασε και ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 4,5% στη βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 σημείωσε ο δείκτης του κλάδου επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση είχε ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση και ποιοι μείωση
Σε ετήσια σύγκριση, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στους κλάδους άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης (κατά 73,9%), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο λοιπών ορυχείων και λατομείων (-12,1%).
Ειδικότερα, κατά 4,9% αυξήθηκε ο Δείκτης Μεταποίησηςκαι πιο συγκεκριμένα οι κλάδοι: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (51,4%), επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (32,1%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (24,6%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (23,4%), εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (19,5%), άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (19,1%), κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (17,6%), κατασκευής επίπλων (16,4%).
Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση κατά 2,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, κατά 3,4% του Δείκτη Παροχής Νερού, κατά 5,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων.
Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (2015=100,0) ( Μάϊος 2022 )


Latest News

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος