Αύξηση κατά 3,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 14,1% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,1%.

Αύξηση κατά 2,4% παρουσίασε και ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 4,5% στη βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 σημείωσε ο δείκτης του κλάδου επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση είχε ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση και ποιοι μείωση

Σε ετήσια σύγκριση, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στους κλάδους άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης (κατά 73,9%), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο λοιπών ορυχείων και λατομείων (-12,1%).

Ειδικότερα, κατά 4,9% αυξήθηκε ο Δείκτης Μεταποίησηςκαι πιο συγκεκριμένα οι κλάδοι: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (51,4%), επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (32,1%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (24,6%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (23,4%), εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (19,5%), άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (19,1%), κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (17,6%), κατασκευής επίπλων (16,4%).

Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση κατά 2,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, κατά 3,4% του Δείκτη Παροχής Νερού, κατά 5,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (2015=100,0) ( Μάϊος 2022 )

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ