Η Apple ανακοίνωσε το Lockdown Mode ένα «ακραίο» επίπεδο ασφαλείας σχεδιασμένο για έναν μικρό αριθμό χρηστών που έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές, στοχευμένες απειλές. Η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη από το φθινόπωρο μαζί με τα νέα λειτουργικά συστήματα της εταιρείας iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura.
Η εταιρεία αναφέρει ότι δημιούργησε το Lockdown Mode ώστε να βοηθήσει την προστασία χρηστών «υψηλού προφίλ» οι οποίοι, λόγω του επαγγελματικού τους στάτους, ενδεχομένως να στοχοποιηθούν από δημιουργούς malware εφαρμογών όπως συνέβη με την NSO Group, δημιουργό του Pegasus ή άλλων αντίστοιχων εταιρειών με κάποιας μορφής κρατική στήριξη.
Πώς θα λειτουργεί
Με την ενεργοποίηση αυτής της ουσιαστικά λειτουργίας κλειδώματος, περιορίζονται σοβαρά οι λειτουργίες συσκευών iPhone, iPad ή Mac για να περιοριστούν τα πιθανά σημεία εισόδου του λογισμικού κατασκοπείας (spyware).
Διαβάστε ακόμη: Το FBI επιβεβαιώνει ότι δοκίμασε το λογισμικό Pegasus
Για παράδειγμα, στην εφαρμογή μηνυμάτων, τα περισσότερα συνημμένα εκτός από τις εικόνες θα μπλοκάρονται αυτόματα. Το ίδιο θα συμβαίνει με τις προεπισκοπήσεις συνδέσμων. Επιπλέον, το Lockdown Mode θα απαγορεύει τις εισερχόμενες κλήσεις μέσω FaceTime και άλλες προσκλήσεις σε συνομιλία αντίστοιχων εφαρμογών, εκτός και αν προηγουμένως ο χρήστης έχει τηλεφωνήσει ή έχει μοιραστεί μια πρόσκληση με τον αποστολέα.
Διαβάστε ακόμα: Κυριαρχία της Meta, αλλά τα βλέμματα στραμμένα στην Apple
Παρομοίως, όλες οι ενσύρματες συνδέσεις ενός iPhone με άλλους υπολογιστές ή αξεσουάρ θα απενεργοποιούνται όταν η συσκευή «κλειδώνει».
Επίσης, η Apple θα μπλοκάρει και ορισμένες web τεχνολογίες, όπως κάποιοι συνδυασμοί JavaScript σε ιστοσελίδες, εκτός και αν ο χρήστης έχει προηγουμένως έχει «εγκρίνει» το συγκεκριμένο σάιτ. Επιπρόσθετα, δεν θα είναι δυνατή η προσθήκη συσκευών μέσω του μενού διαχείρισης συσκευών όταν το Lockdown Mode θα είναι ενεργοποιημένο.
Επέκταση του προγράμματος Security Bounty
Παράλληλα με τα παραπάνω η Apple ανακοίνωσε και την επέκταση του προγράμματος Security Bounty μέσω του οποίου ερευνητές που θα εντοπίζουν ευπάθειες μέσα από το Lockdown Mode και θα βοηθούν την εταιρεία σε θέματα ασφαλείας, θα λαμβάνουν χρηματικές αμοιβές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)