Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε ύψη που θεωρούσαμε ότι ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες (και αιώνα) έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ο πληθωρισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική παράμετρος. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί πρώτα από όλα πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που πιο δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν, όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους και άρα αναγκάζονται να μην αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες που κανονικά τα θεωρούσαν απαραίτητα. Είναι σαν μια διαρκή αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων που βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται στην πράξη.
Δημιουργεί, όμως, και πρόβλημα συνολικά στην οικονομία, καθώς ιδίως σε μια χώρα με πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός σημαίνει μια ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής τους, το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο να το μεταφέρουν στις τιμές των προϊόντων τους.
Όταν ξεκίνησε αυτή η φάση ανόδου του πληθωρισμού, φάνηκε ότι μπορεί και να ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο, αποτέλεσμα διαφόρων έκτακτων περιστάσεων. Από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόνο που ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Δηλαδή, να έχουμε ένα φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν μέτρα.
Και τα μέτρα δεν μπορούν να είναι τα παραδοσιακά: δηλαδή, πρακτικά να επιβραδύνουμε την οικονομία και να αυξήσουμε την ανεργία ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μην ζήσουμε μια οικονομική και οικονομική κρίση, από ριζικές παρεμβάσεις στις τιμές κρίσιμων αγαθών όπως τα ενεργειακά έως ευρύτερες κλαδικές συνεννοήσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία διαφόρων αγαθών.
Γιατί εάν πούμε ότι απλώς κάποια στιγμή θα αντιδράσουν από μόνες τους οι «δυνάμεις της αγοράς», τότε απλώς θα δούμε το πρόβλημα να γιγαντώνεται.
Latest News
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται