Για το ποιος είναι ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Επί χρόνια είναι ένας σταρ των διεθνών αγορών. Επικεφαλής τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων. Η γνώμη του γενικώς μετράει. Προχθές, επί ελληνικού εδάφους σχολίασε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και μας θύμισε πού πραγματικά βρισκόμασταν και τι βήματα έχουμε κάνει έκτοτε… Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μία 10ετία υπέστη η ελληνική οικονομία μια «σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή». Και όταν επιζείς, πρόσθεσε, χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο, κατέληξε.
Είναι συναρπαστικό. Αποτελεί ένα μικρό παράσημο, όταν οι άνθρωποι των αγορών, που μας είχαν ξεγραμμένους πριν από μερικά χρόνια, αναγνωρίζουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο και στην πιο κρίσιμη στιγμή στις παρυφές μιας νέας οικονομικής κρίσης, τα βήματα που έγιναν. Χωρίς αστερίσκους. Χωρίς κρυφά νοήματα ή υπονοούμενα. Ούτε κατά διάνοια με τις γνωστές απειλητικές παρατηρήσεις.
Ολα αυτά είναι επιτεύγματα που πρέπει να προστατεύσουμε. Ολοι αυτοί οι τύποι σαν τον Ελ Εριάν ψάχνουν από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο αυτή την περίοδο, ποιοι θα είναι οι αδύναμοι κρίκοι. Χώρες συνταράσσονται εν μέσω στοιχημάτων για την ευστάθειά τους, όπως η Ιταλία. Ακόμα και στη Γερμανία υπάρχουν τριγμοί. Η Ελλάδα παραμένει εκτός του κάδρου των προβλημάτων και αυτό δεν είναι λίγο.
Το πετυχαίνει με σχέδιο και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό. «Να κάνουμε πράγματα μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας» έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο. Ειδικά όταν ο κλοιός σφίγγει.
Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ξεκάθαρα, ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους έχει ως προτεραιότητα το ρεύμα. Και τα καύσιμα έπονται. Ξεκάθαρη επιλογή. Το ρεύμα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομία. Αναγνώρισε ότι έκανε λάθος και υποτίμησε το πρόβλημα των υψηλών λογαριασμών του ρεύματος, παραγνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι οφείλονταν στην υποχρεωτική θέρμανση με ηλεκτρικά μέσα στις πολυκατοικίες που έχουν να αγοράσουν πετρέλαιο από τα χρόνια της χρεοκοπίας. Αλλά το διόρθωσε. Αναγνώρισε το λάθος.
Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ήταν ωραίο να ακούς λίγο από πολιτικό ρεαλισμό από έναν ηγέτη που μόλις έχει βγάλει από πάνω του την πίεση των πρόωρων εκλογών. Απάντησε εξαιρετικά απλά: Δημοσιονομικά δεν το αντέχουμε, είπε. Προτίμησε η κυβέρνηση ως μείζον θέμα να μετριάσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέδειξε την επιλογή του. Ανέλαβε την ευθύνη και θα κριθεί για αυτό. Αλλά δεν μπορεί κανείς να του πει ότι δεν έχει σχέδιο. Οτι δεν έχει στόχο την ενίσχυση αυτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Κρατάω την τελευταία του εκτίμηση, που ίσως να του άλλαξε και την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, για τον οποίον πρέπει να προετοιμαστούμε. Πιθανότατα όχι από μια νέα «σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή» σαν αυτή που αναφέρθηκε ο Ελ Εριάν, αλλά παρενέργειες τύπου οικονομικού long Covid προφανώς δεν μπορούν να αποκλειστούν…
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.