Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε ύψη που θεωρούσαμε ότι ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες (και αιώνα) έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ο πληθωρισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική παράμετρος. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί πρώτα από όλα πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που πιο δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν, όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους και άρα αναγκάζονται να μην αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες που κανονικά τα θεωρούσαν απαραίτητα. Είναι σαν μια διαρκή αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων που βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται στην πράξη.
Δημιουργεί, όμως, και πρόβλημα συνολικά στην οικονομία, καθώς ιδίως σε μια χώρα με πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός σημαίνει μια ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής τους, το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο να το μεταφέρουν στις τιμές των προϊόντων τους.
Όταν ξεκίνησε αυτή η φάση ανόδου του πληθωρισμού, φάνηκε ότι μπορεί και να ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο, αποτέλεσμα διαφόρων έκτακτων περιστάσεων. Από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόνο που ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Δηλαδή, να έχουμε ένα φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν μέτρα.
Και τα μέτρα δεν μπορούν να είναι τα παραδοσιακά: δηλαδή, πρακτικά να επιβραδύνουμε την οικονομία και να αυξήσουμε την ανεργία ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μην ζήσουμε μια οικονομική και οικονομική κρίση, από ριζικές παρεμβάσεις στις τιμές κρίσιμων αγαθών όπως τα ενεργειακά έως ευρύτερες κλαδικές συνεννοήσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία διαφόρων αγαθών.
Γιατί εάν πούμε ότι απλώς κάποια στιγμή θα αντιδράσουν από μόνες τους οι «δυνάμεις της αγοράς», τότε απλώς θα δούμε το πρόβλημα να γιγαντώνεται.
Latest News
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια