Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τράπεζες για την πορεία των χρηματοδοτήσεων στο σημερινό περιβάλλον μακροοικονομικής αβεβαιότητας, καθώς οι πωλήσεις νέων δανείων από τον περασμένο Απρίλιο είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου.

Όπως λένε τραπεζικές πηγές μιλώντας στον «ΟΤ», με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει κίνδυνος οι στόχοι που έχουν τεθεί για την πιστωτική επέκταση του 2022 να μην επιτευχθούν. Η εκτίμησή τους είναι πως αν δεν βελτιωθεί το κλίμα, η εφετινή χρονιά θα κλείσει με τις νέες χορηγήσεις χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 5%-10% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.  Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι χαμηλότερες του αναμενόμενου πτήσεις στα δάνεια είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ψυχολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Αύξηση του ρυθμού δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Η αδυναμία διατύπωσης ασφαλών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, καθιστά τους υποψήφιους δανειολήπτες εξαιρετικά επιφυλακτικούς. Από τη μία πλευρά φυσικά πρόσωπα που προγραμμάτιζαν να αποκτήσουν ακίνητο τηρούν στάση αναμονής και από την άλλη αρκετές επιχειρήσεις αναβάλλουν επενδύσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το μακροοικονομικό τοπίο» υποστηρίζουν σχετικά.

Προσθέτουν δε πως μπορεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες να αξιολογούν αυτή τη στιγμή δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο «η πλειονότητά τους αφορά κατά βάση επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων. Από την άλλη, το ενδιαφέρον από τη μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα είναι προς το παρόν περιορισμένο».

Ενδεικτικά αυτών των τάσεων είναι τα συμπεράσματα της έρευνας «European Payment Report – Έκθεση για την Ελλάδα για το 2022» της Intrum. Σύμφωνα με αυτά, περίπου οι μισές επιχειρήσεις (46%) θεωρούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού παρεμποδίζει την αναπτυξιακή στρατηγική τους.

Επιπλέον, σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (85%) οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν μεγαλύτερους χρόνους πληρωμής από τους πελάτες τους κατά τους 12 τελευταίους μήνες.

Ενώ έξι στους δέκα (59%) δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πληρώνουν έγκαιρα τους προμηθευτές τους.

Η άνοδος των επιτοκίων

Ανασταλτικός παράγοντας στη ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό αποτελεί και η εν εξελίξει άνοδος των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Intrum, περίπου οι μισές (52%) επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχία για τις συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων, παρότι περίπου τρεις στις 10 (33%) δηλώνουν ότι θα εξασφαλίσουν ή έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ήδη στη στεγαστική πίστη έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο έως και κατά 40 μονάδες βάσης, ενώ προς τα πάνω αναπροσαρμογές στο ετησιοποιημένο κόστος καταγράφονται και στα επιχειρηματικά / επαγγελματικά δάνεια, λόγω της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών euribor, καθώς η Ευρωζώνη οδηγείται σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάιος 2022) καταδεικνύουν ότι σε αρκετές κατηγορίες πίστης καταγράφεται σημαντική ενίσχυση στο κόστος των νέων δανείων.

Για παράδειγμα, στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε μέσα σε δύο μήνες από το 3,17% στο 3,57%.

Αντίστοιχα στα δάνεια μεγαλύτερων επιχειρήσεων, από το 4,52% το Μάρτιο, το μέσο επιτόκιο έχει σκαρφαλώσει στο 4,67%.

Στον αντίποδα, στη στεγαστική πίστη το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο ανήλθε το Μάιο σε 2,65% από 2,44% ένα δίμηνο νωρίτερα.

Τα επιτόκια αναμένονται σε υψηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανόδου των διατραπεζικού κόστους δανεισμού διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Οπτικές ίνες: Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο
Επιχειρήσεις |

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με το έργο SEA-SPINE

Το πρόγραμμα SEA-SPINE περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή επτά νέων υποθαλάσσιων υποδομών για οπτικές ίνες και την διασύνδεση έντεκα νησιών του Αιγαίου πελάγους - Τι περιλαμβάνει η συμμετοχή της Cosmote