![Ευρώπη: Ο καύσωνας και η ξηρασία που ξεκίνησαν από νωρίς ανεβάζουν τον κίνδυνο για μια καταστροφική σεζόν πυρκαγιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/amazon-fires.jpg)
Η σεζόν των πυρκαγιών φαίνεται πως ξεκίνησε αρκετά νωρίς φέτος για την Ευρώπη, γεγονός που συνδέεται με τις πρόωρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους φόβους πως το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχτεί εξίσου, αν όχι πιο δύσκολο, από την περσινή χρονιά, που ήταν από τις πιο καταστροφικές σε επίπεδο πυρκαγιών. Μια κατάσταση που με την πάροδο των ετών θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού «έδωσε» και τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές σε Ισπανία και Γερμανία τον Ιούνιο, όταν οι θερμοκρασίες σε αμφότερες τις χώρες έφτασαν το ανώτατο σημείο των 43 και 39,2 βαθμών Κελσίου αντιστοίχως. Ο καύσωνας και η ξηρασία είχε ξεκινήσει ακόμη πιο νωρίς στη Γαλλία, που βίωσε τον πιο ζεστό Μάιο που έχει καταγραφεί στην ιστορία, με το θερμόμετρο να «πιάνει» τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε επίσης: Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ, οι επιστήμονες ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή
Ο πιο ζεστός Ιούνιος στα χρονικά
Συνολικά για την Ευρώπη ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός στην ιστορία, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται κατά 1,6 βαθμούς υψηλότερα από τον συνήθη μέσο όρο για την εποχή, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο Κοπέρνικος.
Αν και ειδικά για την λεκάνη της Μεσογείου οι καλοκαιρινές φωτιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο, το μέγεθος τους γίνεται ολοένα πιο ισχυρό και καταστροφικό και μέχρι τώρα φέτος η έκταση των δασών που έχει καταστραφεί είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο του διαστήματος 2006 έως 2021, σύμφωνα με το European Forest Fire Information System.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/heatwaveH-600x412.jpeg)
Πέρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σημαντικό πρόβλημα είναι η ξηρασία. Η έλλειψη υγρασίας στο έδαφος συμβάλει στην επέκταση της φωτιάς και σύμφωνα με το κέντρο Κοπέρνικος φέτος τα δάση της Ευρώπης, ακόμη και του βορρά σε Σουηδία και Νορβηγία, παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας.
Η παρατεταμένη ξηρασία φέρνει και άμεσες οικονομικές επιπτώσεις καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ φέτος στην Ιταλία και κυρίως στην βόρειο Ιταλία, όπου η στάθμη του ποταμού Πάδου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα όλες οι επαρχίες της περιοχής να έχουν δρομολογήσει έκτακτα μέτρα.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Αντιμέτωπες με το χειρότερο κύμα ξηρασίας εδώ και 70 χρόνια οι επαρχίες του βορρά
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/dry-600x396.jpeg)
Μέτρα από τις Βρυξέλλες
Με δεδομένο πως το πρόβλημα πλέον είναι πανευρωπαϊκό και δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες του νότου, οι Βρυξέλλες έχουν πάρει πρωτοβουλίες για την συλλογική δρομολόγηση μέτρων, ειδικά μετά την περσινή καταστροφική χρονιά που ήταν η δεύτερη χειρότερη σε επίπεδο πυρκαγιών στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης.
Για παράδειγμα ο αρμόδιος επίτροπος διαχείρισης εκτάκτων κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση των Βρυξελλών να ενισχύσει την προετοιμασία της Ένωσης έναντι των πυρκαγιών με την δημιουργία ενός στόλου 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου που θα είναι έτοιμα να παρέμβουν σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος χρειαστεί βοήθεια. Η λειτουργία του στόλου, του εξοπλισμού και των αντρών, μαζί με πάνω από 200 πυροσβέστες θα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Εξάλλου, η καταστροφή των δασών συμβάλει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του φέρνει ανατροπές στο κλίμα που καθιστά ευάλωτες σε πυρκαγιές όλο και περισσότερες περιοχές, ακόμη και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα προειδοποίησε με σαφήνεια πως οι καταστροφικές πυρκαγιές θα γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο ισχυρές στην Ευρώπη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τα κράτη του νότου να παραμένουν βέβαια τα πιο ευάλωτα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης