Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μεγάλη κερδισμένη αναδείχθηκε αναμφίβολα η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία θα διευρυνθεί διά της ένταξης στους κόλπους της δύο κρατών σημαντικών και με μακρά παράδοση έως τώρα στην ουδετερότητα, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Το ΝΑΤΟ, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα βρεθεί ξανά στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία θα αισθάνονται σαφώς ασφαλέστερες έναντι της «ρωσικής αρκούδας».
Η Ελλάδα προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με ηθικό ακμαιότατο και άριστα προετοιμασμένη για τα χειρότερα. Ο Τ. Ερντογάν και κορυφαίοι υπουργοί του, σε ένα παρατεταμένο αναθεωρητικό παραλήρημα, διέρρεαν στα τουρκικά ΜΜΕ ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων στο Αιγαίο και ότι, εάν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει την παράλογη, ανιστόρητη και παράνομη αξίωσή τους, θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδος στις στρατιωτικοποιημένες νήσους.
Ο Τ. Ερντογάν αντιλήφθηκε ωστόσο – λόγω της εκβιαστικής και καιροσκοπικής στάσης του στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, λόγω της προηγηθείσας ανάδειξης σε διεθνές επίπεδο από την Ελληνική Κυβέρνηση του στρατιωτικοποιημένου τουρκικού αναθεωρητισμού, αλλά και λόγω της επισήμως δεδηλωμένης απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης να απαντήσει με σαρωτική επιχειρηματολογία σε κάθε είδους παράλογες, ανιστόρητες και παράνομες απαιτήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων – ότι δεν είχε το παραμικρό περιθώριο να αρθρώσει ούτε λέξη για τέτοιου είδους ζητήματα. Αντιθέτως, ο αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν απαίτησε ευθέως από τον Τ. Ερντογάν «σταθερότητα στο Αιγαίο», απαίτηση που ισοδυναμεί όχι μόνον με αποδοκιμασία της πολεμικής ρητορικής της τουρκικής πολιτικής ελίτ, αλλά και με απόρριψη των απώτερων σχεδίων της Τουρκίας για το Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδος.
Η Σουηδία και η Φινλανδία (σαφώς ωφελημένες από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ) κάθε άλλο παρά υπόχρεες θα αισθάνονται έναντι της Τουρκίας. Ο Τ. Ερντογάν επανεπιβεβαίωσε μεν τη συναίνεση του αμερικανού προέδρου για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, αλλά η συναίνεση αυτή άνευ της έγκρισης του Κογκρέσου δεν έχει καμία σημασία. Την ίδια ώρα η Ελλάδα εκκινεί επισήμως τη διαδικασία για την απόκτηση 20 + 20 μαχητικών F-35…
Στο «διά ταύτα», ο Τ. Ερντογάν βρίσκεται τραυματισμένος στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Τουρκίας, αφού εν τέλει συναίνεσε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αλλά και δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε λέξη εναντίον της Ελλάδος. Ταυτοχρόνως, σίγουρα προκάλεσε και την απογοήτευση του Βλ. Πούτιν, καθώς αποδείχθηκε καιροσκόπος και έναντι εκείνου… Μπορεί κάτι τέτοιο να θεωρηθεί «kazan-kazan», κ. Ερντογάν;
* Ο κ. Κωνσταντίνος Παΐδας είναι αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου