Ως την οριστική παραίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού σκοπεύουν να παραμείνουν στην προεδρική και την πρωθυπουργική κατοικία – όπου εισέβαλαν το Σάββατο – οι διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, καθώς οι διαδηλώσεις για την αδυναμία των αρχών της χώρας να δώσουν λύση στην καταστροφική οικονομική κρίση, πήραν βίαιη τροπή.

Παραιτήσεις

Ο Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί για να αναλάβει μια διακομματική προσωρινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

«Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», δήλωσε η θεατρική συγγραφέας Ruwanthie de Chickera σε συνέντευξη Τύπου στον κύριο χώρο διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας, Κολόμπο.

Πλαισιωμένη από άλλους ηγέτες που βοηθούν στο συντονισμό του κινήματος κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα πλήθη δεν θα απομακρυνθούν από τις επίσημες κατοικίες του προέδρου και του πρωθυπουργού μέχρι τότε.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μέρος στη ζωή μου»

Αν και η ηρεμία είχε επανέλθει στους δρόμους του Κολόμπο την Κυριακή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διαδηλωτές εξακολουθούν να εισέρχονται στο λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ορισμένοι οπλισμένοι με τυφέκια, τοποθετήθηκαν έξω από το κτήριο, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τον κόσμο να εισέλθει.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μέρος στη ζωή μου», δήλωσε στο Reuters η 61χρονη πωλήτρια μαντηλιών B. M. Chandrawathi, συνοδευόμενη από την κόρη της και τα εγγόνια της, καθώς δοκίμαζε έναν βελούδινο καναπέ σε ένα υπνοδωμάτιο του πρώτου ορόφου.

«Απολάμβαναν υπερπολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε. Μας εξαπάτησαν. Ήθελα τα παιδιά και τα εγγόνια μου να δουν τον πολυτελή τρόπο ζωής που απολάμβαναν», πρόσθεσε.

Σε κοντινή απόσταση, μια ομάδα νεαρών ανδρών ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι με ουρανό και άλλοι στριμώχνονταν σε έναν διάδρομο που είχε στηθεί μπροστά από μεγάλα παράθυρα με θέα σε περιποιημένους χλοοτάπητες.

Κατάρρευση

Το πολιτικό χάος θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες να βγει η Σρι Λάνκα από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων επτά δεκαετιών, η οποία προκλήθηκε από σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εισαγωγές βασικών αγαθών, όπως καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Η οικονομική κατάρρευση ξεδιπλώθηκε μετά την πανδημία COVID-19 που έπληξε την οικονομία η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό και μείωσε τα εμβάσματα από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το μεγάλο και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την επτάμηνη απαγόρευση εισαγωγής χημικών λιπασμάτων πέρυσι, που κατέστρεψε τη γεωργία.

Η βενζίνη διατίθεται αυστηρά με δελτίο και μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί μπροστά από τα καταστήματα που πωλούν μαγειρικό αέριο. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και έκλεισε τα σχολεία σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει καύσιμα. Ο πληθωρισμός στη χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έφτασε το 54,6% τον περασμένο μήνα και η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να ανέλθει στο 70% τους επόμενους μήνες.

Οι διεθνείς «παίκτες»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνεκν δήλωσε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία θα πρέπει «να εργαστεί γρήγορα για να προσπαθήσει να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επαναφέρουν την προοπτική μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας, αντιμετωπίζοντας τη δυσαρέσκεια του λαού της Σρι Λάνκα, η οποία είναι τόσο ισχυρή και αισθητή».

«Θα παροτρύνουμε το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα να το προσεγγίσει με δέσμευση για τη βελτίωση της χώρας και όχι για κάποιο πολιτικό κόμμα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ.

Η Ινδία, ο γιγαντιαίος γείτονας της Σρι Λάνκα, που έχει παράσχει στήριξη ύψους περίπου 3,8 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

«Ελπίζουμε στην επίλυση της τρέχουσας κατάστασης που θα επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου μας για ένα πρόγραμμα που θα υποστηρίζεται από το ΔΝΤ», ανέφερε από την πλευρά του το Ταμείο.

Αγνοείται ο πρόεδρος

Στο μεταξύ, ο Ρατζαπάκσα δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή και δεν έχει αναφέρει τίποτα για παραίτηση. Το γραφείο του πρωθυπουργού Βικρεμεσίνγκε ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, όμως κανείς δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επικοινωνία με τους δύο μέχρι πρότινος ισχυρούς άνδρες της Σρι Λάνκα.

Οι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός παραιτηθούν, το επόμενο βήμα θα είναι να διοριστεί ο πρόεδρος της Βουλής ως υπηρεσιακός πρόεδρος και το κοινοβούλιο να ψηφίσει για νέο πρόεδρο εντός 30 ημερών για τη συμπλήρωση της θητείας του Ρατζαπάκσα.

Το Σάββατο, μετά την εισβολή των διαδηλωτών στο προεδρικό μέγαρο – ένα κτήριο που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας – έπιπλα και αντικείμενα καταστράφηκαν, ενώ κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στην πισίνα του.

Στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς το γραφείο του προέδρου και την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού – η οποία αργά το βράδυ παραδόθηκε στις φλόγες.

Πάντως ούτε ο πρόεδρος ούτε ο πρωθυπουργός βρίσκονταν στις κατοικίες τους όταν έγινε η επίθεση στα κτίρια.

Περίπου 45 άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο το Σάββατο, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για θανάτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ