Νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα βύθιζε τον κόσμο στο σκοτάδι, θα προκαλούσε κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και θα εξαφάνιζε μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζωής, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, στις ΗΠΑ, προέβησαν σε διάφορες προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν παγκόσμιες και περιφερειακές πυρηνικές συγκρούσεις στους ωκεανούς.
Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κηρύχτηκαν οι ωκεανοί
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εν λόγω προσομοιώσεις εξέτασαν τι θα συνέβαινε στη Γη, εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έριχναν 4.400 βόμβες των 100 κιλοτόνων σε πόλεις και βιομηχανικές περιοχές και, εάν 500 όπλα ίδιου μεγέθους χρησιμοποιούνταν σε ενδεχόμενη σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν.
Μέσω των προσομοιώσεων αυτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πυροθύελλες θα απελευθέρωναν αιθάλη και καπνό στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μπλοκάροντας τον ήλιο και αναγκάζοντας τις θερμοκρασίες να πέσουν κατά 13 βαθμούς Φαρενάιτ, κατά μέσο όρο, ήδη από τον πρώτο μήνα.
Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε πτώση της θερμοκρασίας των ωκεανών και επέκταση των θαλάσσιων πάγων κατά περισσότερα από έξι εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, μπλοκάροντας μεγάλα λιμάνια, όπως το Τιαντζίν της Κίνας, η Κοπεγχάγη και η Αγία Πετρούπολη.
Στο πιο ακραίο σενάριο, η αποκατάσταση των ωκεανών ενδέχεται να χρειαστεί δεκαετίες για την επιφάνεια τους και εκατοντάδες χρόνια για τα βάθη τους.
Latest News
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή
Σε ρότα υλοποίησης η αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Αίτηση κοινοτικής χρηματοδότησης 1,1 δισ. ευρώ
Στην υπόγεια αποθήκη θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
Dana vs Daniel - Η σύγκριση των φονικών φαινομένων
Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς
Ηλεκτρικό ή υβριδικό ήταν 1 στα 2 εισαγόμενα οχήματα στην ΕΕ το 2023
Οι εξαγωγές της ΕΕ σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν από 2% επί του συνόλου το 2017 σε 26% 2023
Έκθεση ορόσημο για ΕΕ - Πόσα πρέπει να δαπανά για άμυνα και κλιματική αλλαγή
Η προειδοποίησε του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Νιινίστρο σε μια έκθεση ορόσημο για την ασφάλεια της ΕΕ
Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Metlen στην Ιταλία
Στις αρχές του 2022, η Metlen και η Saint-Gobain υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής
Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών
Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.
Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες