H Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ζητά από τις χώρες να συνεργαστούν στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC), προκειμένου -όπως αναφέρει- να διευκολυνθεί η διασυνοριακή εργασία των συστημάτων.
Κάθε δικαιοδοσία θα έχει το δικό της νομικό πλαίσιο, αλλά πολλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά για τα CBDC – τα οποία είναι ψηφιακές εκδόσεις υφιστάμενων νομισμάτων, όπως το δολάριο ΗΠΑ – δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν με ένα «καθαρό πλάνο», αναφέρει κοινή έκθεση της BIS με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα .
Διαβάστε επίσης – Θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ
Στην έκθεση τονίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κρίσιμες επιλογές σχετικά με την πρόσβαση μη κατοίκων και ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC), καθώς και για τη διασφάλιση της πολυεθνικής διαλειτουργικότητας, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των CBDC να ενισχύσουν τις διασυνοριακές πληρωμές.
Ο οδικός χάρτης
Τον Οκτώβριο του 2020, η G20 ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για τη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών, οι οποίες πάσχουν από έλλειψη ταχύτητας, διαφάνειας και πρόσβασης, καθώς και από υψηλό κόστος. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, η Επιτροπή Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (CPMI), ο Κόμβος Καινοτομίας BIS, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσαν σήμερα ορισμένες επιλογές για την πρόσβαση και τη διαλειτουργικότητα των CBDC για διασυνοριακές πληρωμές.
Διεθνής συνεργασία
Στην έκθεση τονίζεται ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία και συντονισμός στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού των CBDC. Επιπλέον, κάθε σύστημα πρέπει να κατασκευαστεί με την ευελιξία να προσαρμόζεται τόσο σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο όσο και στους διαφορετικούς σχεδιασμούς CBDC που ενδέχεται να επιλέξουν οι κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την έκθεση BIS, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν είτε να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο κοινών προτύπων είτε να χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα «διασύνδεσης» που εξακολουθούν να επιτρέπουν στους ανθρώπους να συναλλάσσονται με άλλον ή απλώς να έχουν ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης μεταξύ των συστημάτων.
Κάθε ένα από τα μοντέλα πρόσβασης CBDC έχει διαφορετικές επιπτώσεις σχετικά με τους κινδύνους, την αποτελεσματικότητα, την ανθεκτικότητα και τη διαλειτουργικότητα, συνέχισε η έκθεση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λύση «ένα μέγεθος για όλους».
Μέχρι το τέλος του 2021, περισσότερες από το ένα τέταρτο των κεντρικών τραπεζών ανέπτυξαν ή έτρεχαν πιλοτικά CBDC. Για να διασφαλιστεί ότι οι διασυνοριακές λειτουργίες εξετάζονται εγκαίρως, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν σε πρώιμο στάδιο. Μόνο τότε τα CBDC μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος, την ταχύτητα, την πρόσβαση και τη διαφάνεια των διασυνοριακών πληρωμών.
Latest News
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων