
Σε νέα εμπόδια «σκοντάφτουν» οι συνομιλίες για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, καθώς οι διαπραγματευτές που συνεδριάζουν και σήμερα φαίνεται πως θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο πριν φτάσουν σε επίσημη συμφωνία για το πώς οι μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές θα καταλήξουν να συλλέγουν περισσότερα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις.
Οι νέοι κανόνες που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να διαμορφωθούν μέχρι τα μέσα του 2022, στο πλαίσιο και της συμφωνίας που κατέληξαν τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, φαίνεται πως δεν πρόκειται ολοκληρωθούν πριν την επόμενη χρονιά. Μετά από αυτό, οι χώρες θα πρέπει να ψηφίσουν για να τους επικυρώσουν, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Η όλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί αυξάνει το ρίσκο πως κάποιες κυβερνήσεις θα χάσουν την υπομονή τους με τη διαδικασία και θα προχωρήσουν σε δικές τους νομοθετικές ρυθμίσεις, κάτι που θα αφορά κυρίως χώρες της Ευρώπης που, πριν την επίτευξη συμφωνίας στον ΟΟΣΑ, είχαν δρομολογήσει πρωτοβουλίες με στοχευμένα τέλη που θα έβαζαν βασικά στο στόχαστρο τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Οι αμερικανικές εκλογές
Η καθυστέρηση δημιουργεί επιπλοκές και στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Για να εφαρμοστεί η παγκόσμια συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην ισχυρή στήριξη του προέδρου Μπάιντεν, τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να την εγκρίνουν. Ωστόσο, αν οι ισορροπίες το λόφο του Καπιτωλίου έχουν αλλάξει μετά τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, τότε η επικύρωση του κειμένου δεν είναι διασφαλισμένη.
Θυμίζουμε πως σχεδόν 140 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία πέρυσι, με στόχο να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν υψηλότερα φορολογικά κέρδη από πολυεθνικούς ομίλους που με τη σειρά τους θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές και τα παραθυράκια στο φορολογικό πλαίσιο της κάθε χώρας. Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι πως μέρος των φορολογικών εσόδων θα μεταφερθούν στις χώρες, όπου οι πελάτες των επιχειρήσεων ζουν και όχι στις χώρες όπου είναι η φορολογική έδρα των επιχειρήσεων. Ο συγκεκριμένος πυλώνας συνδέεται με την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.
Οι διαπραγματευτές ήλπιζαν πως μέχρι τώρα θα έχουν διαμορφώσει τους κανόνες που διέπουν την μεταφορά των φορολογικών εσόδων στη χώρα που παράγονται τα κέρδη των πολυεθνικών, όμως δεν τα κατάφεραν. Οπότε η διαμόρφωση τους θα χρειαστεί έναν ακόμη χρόνο.
Deadline το πρώτο εξάμηνο του ’30
Πάντως, σε σημερινή επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών του G20, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, περιγράφει το πρώτο εξάμηνο του 2023 ως ένα «αυστηρό χρονικό όριο» για την ολοκλήρωση των κανόνων. «Είναι σημαντικό να ισοσκελίσουμε τα πολιτικά συμφέροντα για την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας με την ανάγκη να ολοκληρωθεί σωστά το σχέδιο των πρωτοποριακών νέων κανόνων, που έχουν σχεδιαστεί για να διαρκέσουν δεκαετίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. έχουν καταφέρει για την ώρα να περάσουν από τα αρμόδια όργανα την επικύρωση της νομοθεσίας που αφορά τον ελάχιστο εταιρικό φόρο. Στις ΗΠΑ, η όλη προσπάθεια έχει «σκαλώσει» στην δρομολόγηση της δημοσιονομικής φορολογίας που θέλουν να περάσουν οι Δημοκρατικοί. Αντιστοίχως στην Ευρώπη, η διαδικασία έχει κολλήσει στο βέτο που έχει θέσει και για το ζήτημα αυτό η Ουγγαρία. Μάλιστα, η απόφαση της Βουδαπέστης προκάλεσε ήδη αντίποινα από την Ουάσιγκτον, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει, την περασμένη Παρασκευή, πως θα τερματίσει την φορολογική συνθήκη που έχουν οι ΗΠΑ με την Ουγγαρία.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW