
«Σκιές» στο αρραγές έως σήμερα μέτωπο Ουκρανίας – Πολωνίας ρίχνει το «βαρύ» ιστορικό παρελθόν της περιοχής.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας κάλεσε σήμερα την Ουκρανία να παραδεχτεί αυτό που αποκάλεσε ντροπιαστική αλήθεια, για το πώς Ουκρανοί εθνικιστές είχαν σφαγιάσει πάνω από 100.000 Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αναφορές του Άντζεϊ Ντούντα έγιναν κατά την 79η επέτειο των δολοφονιών του 1943 στη Βολύνια της κατεχόμενης από τους Ναζί Πολωνίας και αποτέλεσαν μια ηχηρή υπενθύμιση των περίπλοκων ιστορικών δεσμών μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει τους δύο γείτονες πιο κοντά.
Η Πολωνία άνοιξε τις πόρτες της στους Ουκρανούς πρόσφυγες και ο Ντούντα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η χώρα του ως κόμβος εφοδιασμού για να ανεφοδιάζεται η Ουκρανία, που διεξάγει έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς εναντίον της Ρωσίας.
Θα αντιδράσει το Κίεβο;
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ουκρανία στα σχόλια του Ντούντα, ωστόσο είναι πιθανό οι αναφορές του να θεωρηθούν ακραίες σε ορισμένους ουκρανικούς κύκλους που είτε δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποστάσεις από τις ενέργειες των Ουκρανών εθνικιστών κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε μπορεί να θεωρήσουν ότι ο Πολωνός πρόεδρος υιοθετεί τη ρωσική ρητορική περί ανάγκης «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.
- Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν: Είναι η επόμενη Ουκρανία;
Το πολωνικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1943 και 1945 από τον Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό και την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών υπό την ηγεσία του Στέπαν Μπαντέρα, έφεραν στοιχεία γενοκτονίας.
Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχτεί αυτόν τον ισχυρισμό και συχνά αναφέρεται στα γεγονότα της Βολιχίας ως μέρος μιας σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που επηρέασε και τα δύο έθνη.
Πολωνοί ιστορικοί λένε ότι έως και 12.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν επίσης στις πολωνικές επιχειρήσεις αντιποίνων.


Latest News

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα

Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
Η παραίτηση Δοξιάδη κατάφερε να τελειώσει μια και καλή τις επικοινωνιακές εντυπώσεις του ανασχηματισμού. Η υπόθεση με το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα 50 εκατ. ευρώ απ' το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Τρίτη οι συνομιλίες Τράμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,

ΗΠΑ: Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι και τις καταιγίδες πλήττουν αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.