Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ένα αλβανικό λιμάνι στις ακτές της Αδριατικής να γίνει ναυτική βάση του ΝΑΤΟ, μαζί με την ήδη υπό κατασκευή αεροπορική βάση της Συμμαχίας στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το λιμάνι θα βρίσκεται στο Δυρράχιο, 40 λεπτά από την πρωτεύουσα Τίρανα, και θα περιλαμβάνει ένα εμπορικό τμήμα και μια στρατιωτική ναυτική βάση, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί τόσο από το αλβανικό κράτος όσο και από το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: «kazan-kazan»;

Τα παζάρια Αλβανίας – ΝΑΤΟ

«Σύντομα θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σχετικά με την πρότασή μας… για την εγκατάσταση ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο νέο λιμάνι του Δυρραχίου» είχε πει ο Ράμα προ ημερών.

Τον Μάιο, ο Ράμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη ναυτική βάση Pashaliman νότια των Τιράνων. Βρίσκεται νότια του Vlore, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο, και ήταν η μοναδική βάση της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο κατά τη δεκαετία του 1950, σε μια εποχή που το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας ήταν ευθυγραμμισμένο με τη Μόσχα.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, ανοικοδομήθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας, η οποία διατήρησε το δικαίωμα χρήσης της. Το αλβανικό πολεμικό ναυτικό εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη βάση για ορισμένες επιχειρήσεις και ασκήσεις μέχρι σήμερα.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να μετατρέψει την πρώην στρατιωτική βάση της κομμουνιστικής εποχής στην Κούκοβα, γνωστή παλαιότερα ως πόλη του Στάλιν. Η βάση έκτασης 350 εκταρίων φιλοξενεί σήμερα πολλά εκτός χρήσης σοβιετικής εποχής και κινεζικά MiG, Antonov και Yak-18.

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ενώ η βάση θα είναι λειτουργική το 2023. Θα παρέχει αποθήκες πυρομαχικών και θα λειτουργεί ως κέντρο ανεφοδιασμού και πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή νέων μονάδων αποθήκευσης, την αποκατάσταση του διαδρόμου προσγείωσης και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πύργου ελέγχου.

Η αρχική βάση χτίστηκε με τη χρήση εργασίας φυλακισμένων υπό το καθεστώς του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια απομονωτισμού, η Αλβανία αναδύθηκε και στράφηκε προς τη Δύση, εντάχθηκε στη συμμαχία το 2009 και ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος