Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκαψε» το σενάριο των εκλογών. Γιατί αποφάσισε να κλείσει τα σενάρια και τις φήμες για κάλπες το φθινόπωρο και να αναλάβει το πολιτικό κόσμος ενός δύσκολου χειμώνα.
Ενός χειμώνα που θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και ταυτόχρονα μιας ακρίβειας που δύσκολα μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέφτηκε ότι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη ή στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης για 35-40 ημέρες, υπάρχει και κάτι άλλο.
Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι με τα σημερινά δεδομένα, και με την πιθανότητα να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ο Πούτιν, προκαλώντας χάος στην Ευρώπη, θα υπάρξει δυναμική και συνολική λύση.
Μου λένε, λοιπόν, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είτε πήρε διαβεβαιώσεις είτε προβλέπει κινήσεις, ξέρει ότι από τον Σεπτέμβριο η Ευρώπη θα κινηθεί σε μια γενναία λύση στο ενεργειακό. Και ανεξάρτητα των κινήσεων του Β. Πούτιν.
Ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό
Σε τι συνίσταται άραγε μια «γενναία λύση;» Θα μπορούσε να είναι η χρήση μιας ευρωπαϊκής εργαλειοθήκης πολιτικών με σκοπό και την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενεργειακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Και το κυριότερο: Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα απορροφά τις τρέχουσες και τις μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές. Μια πρόταση, που στηρίζει και η Ελλάδα, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που θα παρεμβαίνει στις αυξήσεις των τιμών κι έτσι ειδικά τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα πλήττονται από την ακριβή ενέργεια.
Βεβαίως, στην Ευρώπη συζητούν και τον τρόπο που θα μπορέσουν να στηρίξουν και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ώστε αυτό να μην καταλήγει στις πρώτες ύλες και στη συνέχεια στον καταναλωτή.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ήδη συζητούν στις Βρυξέλλες γενναίες πολιτικές, και πολύ… χρήμα για να αντέξει η Ευρώπη την κρίση.
Κάτι σαν το πρόγραμμα των 700 και πλέον δις ευρώ που μοιράστηκαν οι χώρες λόγω της πανδημίας δηλαδή.
Αυτό πιθανότατα περιμένει ο Κ. Μητσοτάκης, ελπίζοντας ότι ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς. Κι ότι οι πολίτες θα τον επιβραβεύσουν για την υπευθυνότητά του να μην επιλέξει εκλογές εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Θα δικαιωθεί; Κανείς δεν ξέρει.
Θα έχουμε νέο «Whatever it takes»;
Καθόλου απαρατήρητες δεν πρέπει να μείνουν οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο Bloomberg για ένα νέο εργαλείο που ετοιμάζεται με σκοπό να θωρακιστούν οι χώρες του Νότου.
Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι μπορεί «να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν».
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία -όπως εκτιμά- θα εκπλήξει τις αγορές ευχάριστα.
«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε. Θα το έχουμε στο ράφι. Και αυτό είναι το καλό σενάριο».
Λεπτομέρειες μπορεί να μην έδωσε, όμως, σε όλους θύμισε την ιστορική φράση του Μάριο Ντράγκι, όταν ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ. «Whatever it takes», θα κάνει δηλαδή ό,τι χρειαστεί για να σώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτές οι τρεις λέξεις ήταν που έσωσαν το ευρώ στη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Τώρα, η ενεργειακή κρίση σαρώνει τα πάντα, ο πληθωρισμός είναι εδώ και το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού είναι πιο πιθανό από ποτέ. Τι απομένει άραγε από την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες; Ένα νέο «Whatever it takes» προτού να είναι αργά…
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Πριν από μερικές εβδομάδες το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε το Εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης επαγγελμάτων. Εχουν δηλαδή «σταμπάρει» κάποια επαγγέλματα από αυτά που θεωρούνται… μη δημοφιλή, και αναλύουν τα δεδομένα καθώς τα θεωρούν επαγγέλματα με πολύ μέλλον.
Η στήλη το θυμήθηκε αυτό το Project καθώς χιλιάδες υποψήφιοι στις Πανελλαδικές ετοιμάζονται να μάθουν που πέρασαν, αν θα πάνε στις σχολές που επέλεξαν και τι τελικά θα κάνουν στη ζωή τους.
Το άγχος των γονιών είναι αν το παιδί τους θα γίνει δικηγόρος, γιατρός, δάσκαλος, μηχανικός, κι όχι αν θα μείνει άνεργος.
Γι’ αυτό είναι άξια προσοχής η λίστα της ΓΣΕΒΒΕ με τα επαγγέλματα που ζητούν κόσμο, που μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον. Κάτι θα ξέρουν κι αυτοί.
Η λίστα λοιπόν είναι:
Aισθητικού, Αλουμινοσιδηροκατασκευαστή, Αμπελουργού – Οινοποιού, Αργυροχρυσοχόου, Εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, Εγκαταστάτη και Συντηρητή Καυστήρων Υγρών Αερίων καυσίμων, Ειδικού προσθετικής κατασκευής, Ελαιουργού, Επαγγελματία οπτικοακουστικού τομέα, Επαγγελματία Χειροτέχνη (Κεραμοποιός), Επιπλοξυλουργού, Ζαχαροπλάστη, Μεσίτη Ακινήτων, Μηχανικού/ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων, Τεχνίτη υαλοπινάκων, Υδραυλικού, Υπεύθυνου διαχείρισης ιστοσελίδων, ψηφιακών πλατφορμών & social media, Υπεύθυνου καταστήματος εστίασης /υγειονομικού ενδιαφέροντος, Φωτογράφου-ειδικού ψηφιακών λήψεων, Ψυκτικού.
Στόχος των εκπτώσεων, πάνω από 6 δισ. ευρώ
Πενήντα ολόκληρες ημέρες θα διαρκέσουν οι εκπτώσεις στα καταστήματα που ξεκινούν σήμερα και τελειώνουν στις 31 Αυγούστου. Και παρά το γεγονός ότι οι τιμές πράγματα θα… κατρακυλήσουν και οι προσφορές θα είναι καλές, το ερώτημα είναι ποιοι θα αγοράσουν.
Η χώρα βρίσκεται εν μέσω πληθωριστικού σοκ κι ενεργειακής ακρίβειας που δεν έχει ξαναζήσει. Οι πολίτες πιέζονται να πληρώσουν λογαριασμούς και να γεμίσουν το ψυγείο τους με χρήματα πολύ περισσότερα απ’ ότι πριν από 6 μήνες.
Ποιος είναι ο στόχος των εμπόρων; Να ξεπεράσουν σε τζίρο τα 6 δις ευρώ το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος και οι χαμηλές τιμές να περιορίσουν τον πληθωρισμό κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Φιλόδοξος στόχος, αν κρίνει κανείς την κατάσταση που επικρατεί και το γεγονός ότι πολλοί φοβούνται δύσκολες ημέρες από το φθινόπωρο.
Σε ένα πράγμα ποντάρουν κατά κύριο λόγο οι έμποροι και τον ανέφερε ο Β. Κορκίδης: Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής διατηρεί την αισιοδοξία του και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι τουρίστες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την “εισαγόμενη κατανάλωση”. Το επιθυμητό είναι όλοι οι καταναλωτές να “εκμεταλλευτούν” τις συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις λιανικής να ρευστοποιήσουν το εποχικό εμπόρευμά τους. Πιστεύω πως οι φετινές εκπτώσεις θα λειτουργήσουν ως “κυματοθραύστης” στα κύματα ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές και στέγαση, που απειλούν να “πνίξουν” τους καταναλωτές. Μακάρι, στη διαχείριση της ακρίβειας, οι εκπτώσεις να είναι το αντίδοτο στην έξαρση του πληθωρισμού και, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, να δούμε ένα θερμό εμπορικό καλοκαίρι στην αγορά, με καλές πωλήσεις και καλές αγορές».
Πόσα «μαύρα» έχει ο τουρισμός;
Τον τουρισμό τον βλέπετε… Πετάει. Τον ξενοδοχειακό κλάδο τον βλέπετε. Χαμός. Δε βρίσκεις δωμάτιο ούτε τον Ιούλιο. Οσο για τις τιμές; Στα ύψη. Ούτε στα rooms to let της δεκαετίας του ’80 που υπάρχουν ακόμη πολλά, δεν θα πληρώσεις κάτω από 100 ευρώ τη βραδιά.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα μήνα οι τιμές στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν περίπου 11%. Σε σχέση με το καλοκαίρι πέρυσι; Σχεδόν 28% πάνω.
Πανηγυρίζουν οι ξενοδόχοι. Αραγε θα πανηγυρίσει και ο… Σταϊκούρας; Κι αυτό το λέμε γιατί εκφράζονται φόβοι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εισπράξεις από τα καταλύματα δεν απεικονίζονται και στη δήλωση στην εφορία με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα από τον ΦΠΑ.
Θα περιμένει το οικονομικό επιτελείο να δει αν οι περιοδικές δηλώσεις θα δώσουν και την πραγματική εικόνα της έκρηξης στον κλάδο.
Διότι μαθαίνουμε πολλά και ανησυχητικά. Π.χ. εκπτώσεις στις ημερήσιες πληρωμές με αντάλλαγμα μικρότερες αποδείξεις.
Δηλαδή, ένας τουρίστας νοικιάζει ένα δωμάτιο για 100 ευρώ την ημέρα, μένει 10 ημέρες κι αντί να πάρει απόδειξη για 1.000 ευρώ, του κόβουν 600 ευρώ και τελικά πληρώνει 800 στο ταμείο του ξενοδοχείου.
Πιο πολύ αυτό γίνεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά τι να κάνουν και οι αρχές; Ξέρουν ότι θα έχουν… χασούρα, ειδικά από τη στιγμή που και οι πελάτες συναινούν στην έκπτωση με μικρότερη απόδειξη. Με χαμένο το κράτος.
D Day για την ενέργεια
To ξαναθυμίζουμε για να μην το ξεχάσετε. Σήμερα είναι η D Day και για την Ευρώπη και κυρίως για τη Γερμανία. Οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου θα κλείσουν για εργασίες συντήρησης του αγωγού North Stream 1. Με τη Γερμανία να προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Δηλαδή αν ο Πούτιν θα ξανανοίξει τον αγωγό μετά από τις 10 ημέρες ή θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου».
Ο φόβος για τα χειρότερα είναι τέτοιος που χθες η Bild δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο εκφράζεται ακριβώς αυτός ο φόβος: «Σε καιρό ειρήνης, θα ήταν μια καθαρά συνηθισμένη διαδικασία, αναφέρει δημοσίευμα της Bild, αλλά σε περιόδους πολέμου, αρχίζουμε να τρέμουμε στη μέση του καλοκαιριού: Θα κλείσει εντελώς τη βρύση του φυσικού αερίου ο τύραννος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο, Δευτέρα 11 Ιουλίου;
Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck εξέφρασε έντονες ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έργο για να διακόψει εντελώς την παραγωγή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk το Σάββατο μίλησε για ένα “εφιαλτικό σενάριο”: «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. (….) Μπορεί να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο, ακόμη περισσότερο από πριν. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν φτάνει τίποτα απολύτως».
Αλλά δεν είναι μόνο η Γερμανία που τρομάζει. Και η Γαλλία είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, ως «την πιο πιθανή επιλογή».
«Ας προετοιμαστούμε για την ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.
«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, την ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης. Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Για να δούμε τι θα γίνει στις 21 Ιουλίου; Ισως να πρόκειται για ένα τέλος εποχής για την Ευρώπη και για αρχή μιας άλλης στην οποία οι χώρες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
«Γαλάζιος» να βρίζει τον πρωθυπουργό;
Κουίζ: Ποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από αυτούς που έχουν ευεργετηθεί τα μάλλα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίζει τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης;
Σε μια σύναξη που είχε προ καιρού ο εν λόγω «γαλάζιος» βουλευτής της περιφέρειας, έκανε τους παρευρισκόμενους να ντραπούν με τα λόγια που εκστόμιζε. Τόσο βρίσιμο ο Μητσοτάκης, ο Βορίδης, ο Αδωνις και άλλοι, δεν έχουν φάει ούτε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και όπως είπε κάποιος από αυτούς που τον άκουσαν με τα ίδια τους τα αυτιά: «Κρίμα, και είναι και… επιστήμονας».
Πλαφόν στις ηλεκτρικές συσκευές
Δεν έχουν το θεό τους ορισμένοι επιχειρηματίες ή θεός τους είναι το χρήμα. Οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια στις ηλεκτρικές συσκευές μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης είδαν ότι κάτι γίνεται στην αγορά και ετοιμάζονται για παρέμβαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την αγορά ηλεκτρικών ειδών και δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και πλαφόν στις τιμές.
Δηλαδή θα επιβληθεί όριο στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και, σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.
Για να δούμε. Θα το τολμήσουν, έτσι για να μπουν κάποιοι στη θέση τους…
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα