
Με 3+1 φιλολαϊκά μέτρα η κυβέρνηση «άνοιξε τον κύκλο» της αναπροσαρμογής των αμοιβών – συντάξεων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον «εκλογικό κύκλο», αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ανεξάρτητα πότε θα γίνουν οι εκλογές, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κατά την αντιπολίτευση ή την άνοιξη του 2023 σύμφωνα με τα νέα – τελευταία κυβερνητικά σενάρια, οι αυξήσεις συντάξεων, αμοιβών και παροχών αποτελούν τις βασικές προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023 και βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία άτυπα «άνοιξε» με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.
Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Άνεμοι στασιμοπληθωρισμού πνέουν παντού
Αυξήσεις ύστερα από 13 χρόνια στις συντάξεις
Η επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια περικοπών και «παγώματος» προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, από κοινού με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Πρόκειται για ένα ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ωφελεί όλους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιη η εκκίνηση – εκ νέου – της διαδικασίας αναπροσαρμογής (αύξησης) του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη διπλή αύξηση του κατώτατου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ωστόσο, «κλειστά κράτησε τα χαρτιά του» ο Πρωθυπουργός γύρω από το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει δικαίωμα διεκδίκησης μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά, παρά το γεγονός ότι υπήρξε «σκληρή κριτική» από πολιτικούς αρχηγούς.
Ανοιχτό όμως άφησε το ενδεχόμενο να δοθούν «κάποια χρήματα» και στους υπόλοιπους συνταξιούχους – που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη – σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή. «Αφήστε να πούμε κάτι και στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα που κλείδωσαν και η ώρα της ΔΕΘ
Συνεπώς οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου στις αρχές του 2023, για τις αυξήσεις στις συντάξεις και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα είναι πλέον γεγονός, ενώ το θέμα των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους θα ξεκαθαρίσει έως τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ: «Είναι η ώρα των εργαζομένων» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού τους προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα». Με την επανεκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 καθίσταται εφικτή η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Κι αυτό επειδή ο μισθός βρίσκεται ήδη στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.
Αυξήσεις πάνω από 5% στις συντάξεις: Στις αρχές του έτους υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι έναν «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών. Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών (όχι λίγοι) δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.
Η εισφορά αλληλεγγύης: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους ουσιαστικά τελειώνει ένα έκτακτο μνημονιακό μέτρο 12 ετών που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών, κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογουμένους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Δηλαδή όφελος θα έχουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.
Παράθυρο για αναδρομικά σε όλους
Παράθυρο για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρους αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους άφησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ FM. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις. Μάλιστα όταν πιέστηκε, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη», υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «πολιτικής λύσης», με την οποία μέρος των αναδρομικών θα δοθεί σε δόσεις σε όλους. Ετσι θα αποφευχθεί η εικόνα «συνταξιούχων… δύο ταχυτήτων», σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά δώρων και επιδόματος αδείας και περικοπών των επικουρικών συντάξεων, του ενδεκαμήνου από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ