Η απερχόμενη εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, επί συνόλω 4 στις τελευταίες 5. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, ο Δείκτης έχασε το 1/9 της τιμής του, ακολουθώντας το ούτως ή άλλως αρνητικό momentum όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, απόρροια προφανώς της επενδυτικής ανασφάλειας λόγω του μεταλλαγμένου πληθωρισμού στα μεγάλα οικονομικά συστήματα.
Ωστόσο, η χαμηλή συν/κη δραστηριότητα των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων αποκρούει το επιχείρημα της πτωτικής τάσης, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιρρωνύοντας την πεποίθηση μιας βαθιάς διόρθωσης. Και αυτό, μολονότι δεν αναιρεί την αξία της παρατήρησης ότι οι μετοχικές αγορές βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, μολαταύτα αφήνει να εννοηθεί μια διττή κατάσταση: είτε οι μεσομακροπρόθεσμες θέσεις παραμένουν απείραχτες, και η ανάρρωση θα έρθει αργά ή γρήγορα αφού κοπάσουν οι ρευστοποιήσεις από τους κερδοσκόπους, είτε απλά ..δεν έχουμε δει τα χειρότερα, καθώς η πτωτική κίνηση αυτών των εβδομάδων είναι ο πρόλογος μιας κακής περιπέτειας στην χώρα της ακριβής ενέργειας και του στασιμοπληθωρισμού.
Την Παρασκευή είδαμε στο ΧΑ άλλη μια συνεδρίαση μέτριου όγκου, καθώς από τα συνολικά 85 εκατομμύρια που συναλλάχθηκαν, μόλις τα 53 πέρασαν από το ταμπλό, ενώ τα υπόλοιπα σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ. Ο ΓΔ χτύπησε πολλάκις στην αντίσταση των 805 μονάδων, που συνιστά την επιβεβαίωση στο overshooting, με δεδομένο ότι ήδη διατρέχουμε ζώνη υπερπώλησης, με επόμενο επίπεδο τις 770 και αντίσταση τις 815.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αγορά εισηγμένων εταιρικών ομολόγων έχει βρεθεί σε δεινή θέση, χωρίς σημαντικό λόγο, δίδοντας ευκαιρίες για αξιοπρεπείς αποδόσεις χαμηλού ρίσκου, καθώς επί παραδείγματι, το ομόλογο της σοβαρής ΕΛΧΑ διαπραγματεύεται στο 88% της αξίας του και της μεγάλης ΜΟΗ στο 92.