
Ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων λοκνταουν λόγω πανδημίας, γεωπολιτικών εντάσεων καθώς και ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγεί σε ραγδαία πτώση τη ζήτηση για συστήματα υπολογιστών κατά το β’ τρίμηνο του έτους, οδηγώντας την αγορά σε διψήφια μείωση.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλιος-Ιούνιος διατέθηκαν στα κανάλια διανομής 71,3 εκατομμύρια υπολογιστές, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Έκταση πτώσης που «τρομάζει»
Αν και το λοκντάουν της Σαγκάης και η πίεση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες φαινόταν ότι θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην αγορά υπολογιστών, ήταν η έκταση της πτώσης που εξέπληξε την IDC.
«Οι φόβοι για ύφεση συνεχίζουν να αυξάνονται και συγχρόνως αποδυναμώνουν τη ζήτηση για κάθε είδους συσκευή», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της IDC.
«Η ζήτηση για υπολογιστές έχει αποδυναμωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα φαινόμενο μακράς διάρκειας καθώς οι καταναλωτές γίνονται περισσότερο προσεκτικοί σχετικά με το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους ενώ συγχρόνως στρέφονται προς συσκευές υποκατάστατα όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι κατασκευαστές
Τα σημάδια της επιβράδυνσης είχαν αρχίσει να φαίνονται ήδη από το γ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών, όταν οι παραδόσεις συστημάτων Chromebook γνώρισαν ραγδαία πτώση στην αμερικανική αγορά (η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής αγοράς) ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση και στην επιμέρους αγορά των tablets.
Διαβάστε ακόμα: Ετήσια αύξηση 10% στις παραδόσεις PC «βλέπει» η Gartner
Ο τομέας των εμπορικών υπολογιστών χαρακτηρίστηκε από την IDC ως «πιο εύρωστος» αν και υποφέρει επίσης από μακροοικονομικές ανησυχίες, με τις επιχειρήσεις να λέγεται ότι καθυστερούν να υπογράψουν εντολές αγοράς
Σε επίπεδο κατασκευαστών, άπαντες που απαρτίζουν την κορυφαία πεντάδα έκλεισαν το τρίμηνο με απώλειες: η Lenovo «χαμήλωσε» κατά 12,1% στις 17,5 εκατομμύρια μονάδες, η HP (που είναι πιο εκτεθειμένη στα Chromebooks) είχε μειωμένες παραδόσεις κατά 27,6% στις 13,5 εκατομμύρια μονάδες, η Dell είχε πτώση κατά 5,3% στις 13,2 εκατομμύρια μονάδες, η Acer είχε πτώση 19,2% στις 5 εκατομμύρια μονάδες και η Apple (που έπεσε από την 4η στην 5η θέση) έχασε 22,5% της δύναμής της στις 4,8 εκατομμύρια μονάδες.
Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή της αγοράς PC στα επίπεδα του 2012
Το αναμενόμενο κακό τρίμηνο
Σημειώνεται ότι αρκετοί αναλυτές της αγοράς είχαν προβλέψει το β’ τρίμηνο του έτους θα ήταν ιδιαίτερα «σκληρό» ακριβώς λόγω του λοκνταουν του λιμανιού της Σαγκάης που ξεκίνησε τον Απρίλιο και διήρκησε έως και τον Μάιο. Η ίδια η Apple προειδοποιούσε ότι η διακοπή στις εργασίες του συγκεκριμένου λιμανιού θα προκαλούσε απώλειες σε πωλήσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δικό της τρίμηνο χρήσης.
Πάντως, η IDC σημειώνει στην ανάλυσή της ότι β’ τρίμηνο του 2022 παραμένει απόλυτα συγκρίσιμο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, δηλαδή όταν η πανδημία πρωτοεμφανιζόταν.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο