Θα πέσει ή θα ανέβει η τιμή του πετρελαίου;
Αν ανέβει, θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να ενισχυθούν τα αδύναμα νοικοκυριά.
Αν πέσει, θα είμαστε πιθανότατα σε ύφεση, άρα πάλι θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να ανακάμψουμε και πάλι να ενισχύσουμε τα αδύναμα νοικοκυριά.
Αρα να μειωθούν ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα προκειμένου να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ή όχι;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν διακοπεί η παροχή του ρωσικού πετρελαίου, θα πάει η τιμή του στα 400 δολάρια το βαρέλι. Η Citigroup λέει το ακριβώς αντίθετο. Η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στα 40 δολάρια το βαρέλι σε έναν χρόνο από τώρα. Μιλάμε για διαφορά εκτιμήσεων της τάξης των 360 δολαρίων!
Αρα ποια απόφαση είναι σωστή; Δύσκολη και… ομιχλώδης απόφαση.
Βρισκόμαστε σε μια παραζάλη. Κανονική «εγκεφαλική ομίχλη». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Και όποιος το τολμά λίγο μετά διαψεύδεται.
Η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brainfog) δεν είναι ακριβώς ιατρική κατάσταση. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε. Είναι αυτή θολούρα που μένει για ένα χρονικό διάστημα για όσους νοσήσουν με κορωνοϊό (post COVID). Τα συμπτώματα είναι σύγχυση ή αποδιοργάνωση. Δυσκολία στην εστίαση σε ένα θέμα ή αδυναμία να εκφραστούν οι σκέψεις με λέξεις.
Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται η οικονομία παγκοσμίως μετά την πανδημία και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αναζητεί ακόμα την ισορροπία της, κάνοντας τις όποιες προβλέψεις εξαιρετικά δύσκολες.
Μετοχές ανέβαιναν χωρίς σαφή αιτία μέχρι και πριν από μερικές μέρες. Οι ίδιες υποχωρούν τώρα επίσης χωρίς να είναι σαφές το γιατί. Υποχωρούν πετρελαϊκές λόγω της εκτίμησης για ύφεση, υποχωρούν όμως και οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αποτελούν το ενεργειακό μέλλον.
Στα δημοσιονομικά η χρονιά ξεκίνησε με μια πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 5% και πληθωρισμό κάτω του 3%. Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο στόχος ανάπτυξης μειώθηκε κάτω από το 3,5% και του πληθωρισμού αυξήθηκε πάνω από τα 6%. Σήμερα, οι προβλέψεις έχουν αλλάξει ξανά. Η ανάπτυξη λέει θα είναι μεγαλύτερη από 5% και πιθανόν να ξεπεράσει και το 6%, όπως εκτίμησε μέσα στην εβδομάδα η HSBC. Ο πληθωρισμός αντίστοιχα θα αυξηθεί κι άλλο. Πιθανότατα θα κλείσει σε μέσα επίπεδα πάνω από το 10%.
Σε αυτό το περιβάλλον, όχι ποια θα είναι η κατάσταση σε έναν χρόνο από τώρα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς, αλλά ούτε τον Σεπτέμβριο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του και κάθε φορά να κρίνει. Χωρίς μεγαλοστομίες. Χωρίς βιαστικές κινήσεις. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η… ομίχλη.
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων