Θα πέσει ή θα ανέβει η τιμή του πετρελαίου;

Αν ανέβει, θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να ενισχυθούν τα αδύναμα νοικοκυριά.

Αν πέσει, θα είμαστε πιθανότατα σε ύφεση, άρα πάλι θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να ανακάμψουμε και πάλι να ενισχύσουμε τα αδύναμα νοικοκυριά.

Αρα να μειωθούν ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα προκειμένου να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ή όχι;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν διακοπεί η παροχή του ρωσικού πετρελαίου, θα πάει η τιμή του στα 400 δολάρια το βαρέλι. Η Citigroup λέει το ακριβώς αντίθετο. Η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στα 40 δολάρια το βαρέλι σε έναν χρόνο από τώρα. Μιλάμε για διαφορά εκτιμήσεων της τάξης των 360 δολαρίων!

Αρα ποια απόφαση είναι σωστή; Δύσκολη και… ομιχλώδης απόφαση.

Βρισκόμαστε σε μια παραζάλη. Κανονική «εγκεφαλική ομίχλη». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Και όποιος το τολμά λίγο μετά διαψεύδεται.

Η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brainfog) δεν είναι ακριβώς ιατρική κατάσταση. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε. Είναι αυτή θολούρα που μένει για ένα χρονικό διάστημα για όσους νοσήσουν με κορωνοϊό (post COVID). Τα συμπτώματα είναι σύγχυση ή αποδιοργάνωση. Δυσκολία στην εστίαση σε ένα θέμα ή αδυναμία να εκφραστούν οι σκέψεις με λέξεις.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται η οικονομία παγκοσμίως μετά την πανδημία και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αναζητεί ακόμα την ισορροπία της, κάνοντας τις όποιες προβλέψεις εξαιρετικά δύσκολες.

Μετοχές ανέβαιναν χωρίς σαφή αιτία μέχρι και πριν από μερικές μέρες. Οι ίδιες υποχωρούν τώρα επίσης χωρίς να είναι σαφές το γιατί. Υποχωρούν πετρελαϊκές λόγω της εκτίμησης για ύφεση, υποχωρούν όμως και οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αποτελούν το ενεργειακό μέλλον.

Στα δημοσιονομικά η χρονιά ξεκίνησε με μια πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 5% και πληθωρισμό κάτω του 3%. Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο στόχος ανάπτυξης μειώθηκε κάτω από το 3,5% και του πληθωρισμού αυξήθηκε πάνω από τα 6%. Σήμερα, οι προβλέψεις έχουν αλλάξει ξανά. Η ανάπτυξη λέει θα είναι μεγαλύτερη από 5% και πιθανόν να ξεπεράσει και το 6%, όπως εκτίμησε μέσα στην εβδομάδα η HSBC. Ο πληθωρισμός αντίστοιχα θα αυξηθεί κι άλλο. Πιθανότατα θα κλείσει σε μέσα επίπεδα πάνω από το 10%.

Σε αυτό το περιβάλλον, όχι ποια θα είναι η κατάσταση σε έναν χρόνο από τώρα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς, αλλά ούτε τον Σεπτέμβριο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του και κάθε φορά να κρίνει. Χωρίς μεγαλοστομίες. Χωρίς βιαστικές κινήσεις. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η… ομίχλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη