
Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία επηρέασε περισσότερο τους νέους, ενώ η ανάκαμψη ήταν πιο αργή για αυτούς σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Αυτό συμπεραίνεται στην ανασκόπηση της Κομισιόν για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Εξελίξεις στην Ευρώπη (ESDE) για το 2022, σύμφωνα με την οποία η εξήγηση συνδέεται με το υψηλό ποσοστό συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τις δυσκολίες εύρεσης πρώτης εργασίας μετά την αποχώρηση από την εκπαίδευση.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση
Η νέα έκθεση, επισημαίνει η επιτροπή, βοηθά στον εντοπισμό και στην υποστήριξη των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικών πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, ενόψει της επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Το διαχρονικό ζήτημα της υψηλής ανεργίας των νέων στην Ελλάδα
Συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα της επικαιροποιημένης έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:
· Η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα. Συγκεκριμένα, οι νέοι (κάτω των 30 ετών) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση θέσης εργασίας ή να βρουν δουλειά ανάλογη των δεξιοτήτων και των εμπειριών τους. Ενώ η ανεργία των νέων μειώθηκε το 2021, παρέμεινε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από το 2019, πριν δηλαδή από την εμφάνιση της πανδημίας. Ακόμη, από αυτούς που εργάζονται, σχεδόν 1 στους 2 νέους (45,9%) είχε συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, σε σύγκριση με 1 στους 10 για το σύνολο των εργαζομένων (10,2%).
· Κατά μέσο όρο, οι νέοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Ήδη πριν από την πανδημία, το εισόδημα των νέων από την εργασία τους ήταν πιο ασταθές από αυτό των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Τα νοικοκυριά με επικεφαλής νέους βίωσαν μεγαλύτερη φτώχεια, αν και υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι νέοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κάλυψη των καθημερινών τους εξόδων, όπως για λογαριασμούς και ενοίκιο, με έξι στους δέκα από αυτούς (61%) να ανησυχούν για την εύρεση ή διατήρηση επαρκούς στέγασης τα επόμενα δέκα χρόνια.
· Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι εξαρτώνται από το επίπεδο εκπαίδευσης και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο. Οι νέοι με δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν 19 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν άνεργοι ή εκτός επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευση. Για όσους έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτός ο κίνδυνος είναι 28 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος.
· Το φύλο είναι ένας άλλος παράγοντας ανισότητας μεταξύ των νέων. Όταν ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, οι νέες γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 7,2% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, ένα χάσμα που διευρύνεται με την ηλικία. Σε επίπεδο ΕΕ, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του χάσματος –μισή ποσοστιαία μονάδα– προκύπτει από τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα των γυναικών, τις επαγγελματικές επιλογές, τις εργασιακές εμπειρίες και το είδος της σύμβασης εργασίας που έχουν.
Πολιτικές υποστήριξης των νέων
Η ανασκόπηση του ESDE αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό που δείχνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινούνται οι πολιτικές υποστήριξης των νέων. Ειδικότερα, οι πολιτικές απασχόλησης και οι κοινωνικές πολιτικές θα πρέπει:
· Να ενισχύουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας,
· Να δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες,
· Να υποστηρίζουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, δομικό στοιχείο για μια επιτυχημένη και ανθεκτική σταδιοδρομία,
· Να μειώνει τους κινδύνους για τους νέους όπως η ανεργία ή η ασθένεια, η φτώχεια και το χρέος,
· Να βοηθούν τους νέους να δημιουργήσουν τον δικό τους πλούτο.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Ρούμπιο: Μετά τους δασμούς πιθανώς οι ΗΠΑ να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντεπιτεθούν σε κράτη που τους είχαν επιβάλει δασμούς

Οι ΗΠΑ ζητούν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Νότιας Κορέας - Η κόντρα για το βόειο κρέας
Η Νότια Κορέα είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς αμερικανικού βοείου κρέατος που επέτρεψε τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από το 2008

Λάθος οι δασμοί στο μπέρμπον, λέει ο Μπαϊρού
Αναστατωμένοι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλκοολούχων με την απειλή Τραμπ για αντίποινα με δασμούς 200%

Επιστροφή σε γραφεία γεμάτα... κατσαρίδες για τους υπαλλήλους της NASA
Σε εντελώς ακατάλληλους χώρους επέστρεψαν υπάλληλοι της NASA και άλλων υπηρεσιών