
Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία επηρέασε περισσότερο τους νέους, ενώ η ανάκαμψη ήταν πιο αργή για αυτούς σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Αυτό συμπεραίνεται στην ανασκόπηση της Κομισιόν για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Εξελίξεις στην Ευρώπη (ESDE) για το 2022, σύμφωνα με την οποία η εξήγηση συνδέεται με το υψηλό ποσοστό συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τις δυσκολίες εύρεσης πρώτης εργασίας μετά την αποχώρηση από την εκπαίδευση.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση
Η νέα έκθεση, επισημαίνει η επιτροπή, βοηθά στον εντοπισμό και στην υποστήριξη των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικών πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, ενόψει της επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Το διαχρονικό ζήτημα της υψηλής ανεργίας των νέων στην Ελλάδα
Συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα της επικαιροποιημένης έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:
· Η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα. Συγκεκριμένα, οι νέοι (κάτω των 30 ετών) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση θέσης εργασίας ή να βρουν δουλειά ανάλογη των δεξιοτήτων και των εμπειριών τους. Ενώ η ανεργία των νέων μειώθηκε το 2021, παρέμεινε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από το 2019, πριν δηλαδή από την εμφάνιση της πανδημίας. Ακόμη, από αυτούς που εργάζονται, σχεδόν 1 στους 2 νέους (45,9%) είχε συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, σε σύγκριση με 1 στους 10 για το σύνολο των εργαζομένων (10,2%).
· Κατά μέσο όρο, οι νέοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Ήδη πριν από την πανδημία, το εισόδημα των νέων από την εργασία τους ήταν πιο ασταθές από αυτό των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Τα νοικοκυριά με επικεφαλής νέους βίωσαν μεγαλύτερη φτώχεια, αν και υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι νέοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κάλυψη των καθημερινών τους εξόδων, όπως για λογαριασμούς και ενοίκιο, με έξι στους δέκα από αυτούς (61%) να ανησυχούν για την εύρεση ή διατήρηση επαρκούς στέγασης τα επόμενα δέκα χρόνια.
· Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι εξαρτώνται από το επίπεδο εκπαίδευσης και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο. Οι νέοι με δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν 19 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν άνεργοι ή εκτός επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευση. Για όσους έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτός ο κίνδυνος είναι 28 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος.
· Το φύλο είναι ένας άλλος παράγοντας ανισότητας μεταξύ των νέων. Όταν ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, οι νέες γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 7,2% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, ένα χάσμα που διευρύνεται με την ηλικία. Σε επίπεδο ΕΕ, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του χάσματος –μισή ποσοστιαία μονάδα– προκύπτει από τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα των γυναικών, τις επαγγελματικές επιλογές, τις εργασιακές εμπειρίες και το είδος της σύμβασης εργασίας που έχουν.
Πολιτικές υποστήριξης των νέων
Η ανασκόπηση του ESDE αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό που δείχνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινούνται οι πολιτικές υποστήριξης των νέων. Ειδικότερα, οι πολιτικές απασχόλησης και οι κοινωνικές πολιτικές θα πρέπει:
· Να ενισχύουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας,
· Να δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες,
· Να υποστηρίζουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, δομικό στοιχείο για μια επιτυχημένη και ανθεκτική σταδιοδρομία,
· Να μειώνει τους κινδύνους για τους νέους όπως η ανεργία ή η ασθένεια, η φτώχεια και το χρέος,
· Να βοηθούν τους νέους να δημιουργήσουν τον δικό τους πλούτο.


Latest News

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων

Καθηγητές του Χαρβάρντ μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ
Το υπαρξιακό «πιστόλι στον κρόταφο» των Πανεπιστημίων

Ιαπωνία: Δεν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά ομόλογα ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ιαπωνία και ΗΠΑ θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς στις 17 Απριλίου

Αύριο ανακοινώνει λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις στους δασμούς ο Τραμπ
Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Θα σας δώσω αυτή την απάντηση τη Δευτέρα. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος τη Δευτέρα»

«90 deals σε 90 ημέρες» - Πού «σκοντάφτει» ο στόχος του Τραμπ
Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς
![ΗΠΑ: Σύγκρουση συμφερόντων για τον «πολύ» Ιλον Μάσκ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-musk-1-600x397.jpg)
Σύγκρουση συμφερόντων για τον «πολύ» Ιλον Μάσκ [γράφημα]
Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον επικεφαλής της DOGE Ιλον Μασκ και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ελέγχει

Τέλος για το «Μαύρο Μηδέν» - Η Γερμανία ξεκινά τις δαπάνες
Η Γερμανία που απεχθανόταν το δημόσιο χρέος τόσο ώστε έφτιαξε άγαλμα ένα μεγάλο μαύρο μηδέν, αλλάζει σελίδα

Ο Τραμπ και ο Σι προετοιμάζονται για έναν πόλεμο που δεν θέλει κανείς
Οι δασμοί των ΗΠΑ αποσκοπούν στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, αλλά ο Τραμπ αποξενώνει συμμάχους που θα χρειαζόταν σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με την Κίνα

Ποια μοντέλα της Tesla δεν είναι διαθέσιμα στην Κίνα - Το πλήγμα από τους δασμούς
Τα μοντέλα που κατασκευάζει η Tesla στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον τους ανταποδοτικούς δασμούς της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα

Ο γητευτής των αγορών Ρέι Ντάλιο και η προφητεία για την παγκόσμια τάξη
Ο ιδρυτής του πιο πετυχημένου hedge fund στον κόσμο, χτυπά καμπανάκι όχι μόνο για δασμούς αλλά και για γεωπολιτική, κλίμα, δανεισμό, πολιτικά κατεστημένα