Αύξηση σημείωσε η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2ο21, με κύρια πύλη εισόδου τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, υπερδιπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες και καθόρισαν το αποτέλεσμα της αύξησης της συνολικής ζήτησης στην οποία συνυπολογίζονται εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Πήρε «κεφάλι» το LNG στις εισαγωγές φυσικού αερίου
Συγκεκριμένα, για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2022, η συνολική ζήτηση (εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές) φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3,84%, φτάνοντας στις 38,91 Τεραβατώρες (TWh) έναντι 37,47 TWh κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Γιατί η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο – Eρωτήσεις και απαντήσεις
Κατανάλωση – Εξαγωγές
Μείωση σε ποσοστό 10,33% σημειώθηκε στην εγχώρια κατανάλωση από 33,80 Τεραβατώρες (TWh) στις 30,31 TWh ενώ αξιοσημείωτη ήταν αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά 134,33%, από 3,67 Τεραβατώρες (TWh) σε 8,60 TWh.
Το 22,10% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσε σε εξαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο, ενώ μικρές ποσότητες φυσικού αερίου εξήχθησαν και προς την Ιταλία μέσω της Νέας Μεσημβρίας και του αγωγού TAP.
Εισαγωγές – Σημεία εισόδου
Αντίστοιχα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 38,92 TWh, καταγράφοντας αύξηση 3,65% σε σύγκριση με τις 37,55 TWh το α’ εξάμηνο του 2021. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 44,50% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021.
Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 16,61 TWh LNG από 39 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 10,76 TWh από 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 9,79 TWh, έναντι 4,09 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 58,94%.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (2,47 TWh), ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος (2 TWh), η Νιγηρία (1,20 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου κάλυψε ποσοστό 34,25% των εισαγωγών (13,33 TWh), ενώ ακολούθησε το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, μέσω του αγωγού TAP, κάλυψε το 19,19% των εισαγωγών (7,47 TWh). Τέλος, οι Κήποι Έβρου κάλυψαν 2,03% των εισαγωγών (0,79 TWh).
Ενισχυμένη η οικιακή κατανάλωση
Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 67,27% της εγχώριας ζήτησης με 20,39 TWh σε σύνολο 30,31 TWh που καταναλώθηκαν.
Ενισχυμένη κατά 8,42% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021 είναι η κατανάλωση που κατεγράφη από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 8,24 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 27,19% της ζήτησης.
Η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG στο πρώτο εξάμηνο του 2022 κινήθηκε στο επίπεδο των 1,67 ΤWh, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 71,06% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ κάλυψε το 5,51% της συνολικής ζήτησης.
Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ