
Στην έξοδο από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν οδηγηθεί χιλιάδες επενδυτές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι πωλήσεις νέων μεριδίων.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία συμπεριφορά που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία μετοχών και ομολόγων.
«Όπως και στο ξεκίνημα της πανδημίας το 2020 όταν οι αγορές κατέρρευσαν, έτσι και από το περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφονται ρευστοποιήσεις, ενώ και η νέα παραγωγή έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα» υπογραμμίζουν σχετικά.
Τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών είναι ενδεικτικά αυτών των τάσεων. Μέσα σε πέντε εβδομάδες από τις 20 Φεβρουαρίου οι καθαρές εκροές είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό ό,τι είχε τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του χρόνου μέχρι εκείνη τη στιγμή (καθαρές εισροές 96 εκατ. ευρώ), επέστρεψε σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ο «κανόνας του 72» και πώς επηρεάζει τις καταθέσεις
Με την ανάκαμψη των αγορών τον Απρίλιο οι επενδυτές επανήλθαν, για να εκδηλωθούν ωστόσο νέες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια, λόγω της κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές.
Έτσι, τον Ιούνιο οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στον Ιούλιο, σε μόλις 6 εργάσιμες ημέρες, διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ.
Πρόβλημα για τις τράπεζες
Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς όχι μόνο επιβαρύνει τα αποτελέσματά τους με πρόσθετα έξοδα για τόκους, μιας και το προϊόν της ρευστοποίησης τοποθετείται σε καταθετικά προϊόντα, αλλά δημιουργεί εμπόδια στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των προμηθειών από πωλήσεις επενδυτικών προγραμμάτων.
Η κίνηση στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ερμηνεύει σε ένα βαθμό και την άνοδο των τραπεζικών καταθέσεων την ίδια περίοδο. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τετράμηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2022, τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων ενισχύθηκαν κατά 1,13 δισ. ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Εκτός στόχων έως και 10% η παραγωγή δανείων το 2022
Την ίδια περίοδο επιβραδύνθηκε σε αξιοσημείωτο βαθμό η μείωση στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Ειδικότερα, οι καθαρές εκροές από τα 900 εκατ. ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση το 2021, περιορίστηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στα επίπεδα των 440 εκατ. ευρώ και το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου στα 240 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει τραπεζική πηγή, «εάν προσφέραμε σήμερα επιτόκια της τάξης του 0,20% ή και παραπάνω, θεωρώ ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις θα είχαν ήδη εισέλθει σε ανοδική πορεία».


Latest News

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση