Σε τεχνολογικό κόμβο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και μικρότερα αναδυόμενα περιφερειακά κέντρα, όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα, εξελίσσεται η Ελλάδα.
Ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, αναδεικνύοντας το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε νούμερο ένα asset.
Διαβάστε επίσης: Telekom IT hub: Επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η νέα μεγάλη επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του νέου IThub του πολυεθνικού ομίλου, μετά την απόσυρση των δραστηριοτήτων του από τη Ρωσία, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της καινοτομίας.
Διαβάσε επίσης: Deutsche Telekom: Η μετεγκατάσταση του hub της από την Αγία Πετρούπολη στη Θεσσαλονίκη
Με στρατηγείο τους, επί του παρόντος, το κεντρικό κτήριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήδη 258 επιστήμονες πληροφορικής, που μετεγκαταστάθηκαν από την Αγία Πετρούπολη, έχουν πιάσει δουλειά. Όπως τόνισε, κατά τη χθεσινή ξενάγηση στο νέο κέντρο πληροφορικής και λογισμικού του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ως το τέλος του 2024 θα προσληφθούν επιπλέον 270 IT experts, ενώ εκτιμάται πως ως το 2027 θα απασχολούνται ως και 1.000 άτομα.
Ο νέος τεχνολογικός κόμβος της Deutsche Telekom φέρει την ονομασία Τ-Digital και μέσα στο 2023 θα αποκτήσει το δικό του σπίτι, σε ανακαινισμένο, υπερσύγχρονο και πράσινο κτήριο του ομίλου ΟΤΕ, επίσης στο κέντρο της πόλης, το οποίο αναζητείται αυτή την περίοδο.
Δεν πρόκειται όμως για μια απλή μετεγκατάσταση δραστηριότητας, όπως επισήμαναν εχθές οι επιτελείς του ομίλου, αλλά για την απόφαση της Deutsche Telekom να δημιουργήσει ένα IT hub στη χώρα μας. Δίνοντας το περίγραμμα των κριτηρίων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ο κ. Peter Leukert, Deutsche Telekom Group CIO και CEO της Telekom IT, επισήμανε, υποδεχόμενος τον υπουργό, ότι «ωςDeutsche Τelekom, πιστεύουμε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, και στο υψηλό επίπεδο και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της».
Όπως εξήγησε, η πληροφορική είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της Deutsche Telekom ως κορυφαίου ψηφιακού παρόχου και η Telekom IT απασχολεί σήμερα 10.000 ειδικούς software και νέων τεχνολογιών σε διάφορες χώρες.
Απαιτητικό εγχείρημα
Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, το ενδεχόμενο κλείσιμο των δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom στη Ρωσία έγινε ορατό. Στα τέλη Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ανέστειλε την ανάπτυξη λογισμικού στη χώρα, δεδομένου ότι δεν διαχειριζόταν δίκτυα, ούτε διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με εγχώριες εταιρείες, έχοντας αποχωρήσει από τον όμιλο τηλεπικοινωνιών MTS το 2005.
Όπως είχε γράψει ο OT, η μετεγκατάσταση του Telekom IT hub στη χώρα μας από την Αγία Πετρούπολη, επικράτησε μεταξύ άλλων επιλογών, που μπήκαν στο τραπέζι, όπως η Κροατία, η Σλοβενία, ακόμα και η Ινδία, όπου υπάρχει ήδη μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική βάση του ομίλου.
Σημειώνεται ότι, πριν την έναρξη του πολέμου, η Deutsche Telekom απασχολούσε στη Ρωσία περίπου 2.000 άτομα. Το γιγαντιαίο κέντρο ανάπτυξης λογισμικού στην Αγία Πετρούπολη ήταν νευραλγικό για την υποστήριξη της συνολικής δραστηριότητα του ομίλου, σε οπτικές ίνες, cloud, αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, Open RAN. Σύμφωνα δε με σχετική ενημέρωση, μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, η πλειοψηφία των IT experts που εργάζονταν εκεί δέχθηκαν πρόταση μετεγκατάστασης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Timotheus Höttges είχε χαρακτηρίσει αυτή την πρωτοβουλία ως μια ανθρώπινη λύση.
Το εγχείρημα βεβαίως δεν ήταν απλό, διότι από τη μία τα χρονικά πλαίσια ήταν πολύ στενά προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη συνέχιση του πλάνου του πολυεθνικού ομίλου, καθώς και για να εξασφαλισθεί ο κατάλληλος «διάδρομος» μετεγκατάστασης. Κρίσιμη, λοιπόν, για την υλοποίηση της επένδυσης ήταν η συμβολή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ίδρυση και εγκατάσταση της εταιρείας στην Ελλάδα και διευκόλυνε την άμεση μεταφορά και μετεγκατάσταση των IT Experts, εξασφαλίζοντας την άδεια διαμονής.
Παράλληλα, υπήρξε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης.
Πόλος έλξης για επενδύσεις τεχνολογίας η Ελλάδα
«Η εγκατάσταση του TELEKOM IT HUB της Deutsche Telekom στη Θεσσαλονίκη αντανακλά την ψηφιακή πρόοδο της χώρας», είπε ο υπουργός κ. Πιερρακάκης, μετά το τέλος της ξενάγησης, για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, αναπτύσσοντας δυναμικά και εξωστρεφή οικοσυστήματα καινοτομίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευόδωση της τελικής απόφασης, δήλωσε: «Η δημιουργία της Τ-Digital στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη της Deutsche Telekom, του βασικού μετόχου του Ομίλου ΟΤΕ, στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Η επένδυση αυτή καθιστά τη Θεσσαλονίκη κέντρο τεχνολογίας, δημιουργώντας αξία, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τη χώρα».
Οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας
Στο πλαίσιο της επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός κ. Πιερρακάκης μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θοδωρή Λιβάνιο, επισκέφθηκαν και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στην πόλη. Πρόκειται για μια επένδυση που ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα στην πανδημία και μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί περίπου 400 άτομα, που αναπτύσσουν λύσεις IT για την παγκόσμια λειτουργία της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας.
«Η επιλογή της Pfizer να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της, δίνει “άρωμα Silicon Valley” στην περιοχή. Η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα και συμβάλλει στο να κερδίσουμε το στοίχημα του brain gain», σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης.
Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της καινοτομίας έχουν λάβει και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Cisco με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων επίσης στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Think Silicon, μέλος πια της αμερικανικής Applied Materials, έχει επίσης δημιουργήσει στην πόλη ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε τις σημαντικές επενδύσεις σε Data Centers, με πιο δημοφιλή μεν αυτή της Microsoft, αλλά και με δραστήριες ελληνικές εταιρείες που δίνουν δυναμικό «παρών».
Latest News
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων
ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”
Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, την Ελευσίνα και την Αττική συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις