
Ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα εργασιακού ενδιαφέροντος στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), προωθούνται με τροπολογίες του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών που εγκρίθηκαν σήμερα στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, στον ΟΣΕ, μεγάλος αριθμός μηχανοδηγών που κατείχαν σχετική άδεια πιστοποίησης δεν μπορούσαν να πάρουν την ευρωπαϊκή άδεια μηχανοδήγησης, παρά τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν, λόγω των ειδικών προσόντων που προέβλεπε η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία (2007/59).
Διαβάστε επίσης: Πώς θα μπει τάξη στα τέλη χρήσης του σιδηροδρομικού δικτύου
Με τη ρύθμιση, η οποία προωθείται σε μια περίοδο όπου παρατηρείται έλλειψη πιστοποιημένων μηχανοδηγών, δίνεται δυνατότητα πιστοποίησης της κατηγορίας αυτής των μηχανοδηγών, οι οποίοι προβλέπεται να αξιοποιηθούν στην οδήγηση μηχανημάτων γραμμής και σιδηροδρομικών οχημάτων συντήρησης.
Επιδόματα στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ
Με τη ρύθμιση για τον ΟΑΣΘ, αντιμετωπίζεται το θέμα της υποχρέωσης επιστροφής δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τους εργαζόμενους, το οποίο προέκυψε επειδή χορηγούνταν στους εργαζόμενους αποδοχές χωρίς να έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση αντιστοίχισης για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα θέσης ευθύνης, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Όπως ανέφερε σχετικά, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος «το θέμα της υποχρέωσης επιστροφής χρημάτων προέκυψε από τον δημοσιονομικό έλεγχο γιατί χορηγούνταν στους εργαζόμενους αποδοχές μη νόμιμα και με ανοχή της προηγούμενης διοίκησης. Με τη νέα εθνική ΣΣΕ, η χρηματοδότηση της οποίας έχει ήδη εγκριθεί και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης στο υπουργείο Οικονομικών, επιλύονται όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
«Με την προτεινόμενη, λοιπόν, ρύθμιση και προκειμένου να μην έχει άμεση οικονομική επίπτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι για τυπικούς λόγους (μη έκδοσης σχετικών ΚΥΑ) καλούνται να επιστρέψουν τα επιδόματα αυτά, προωθείται η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη και να μην έχει επίπτωση στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου της Θεσσαλονίκης . Όσον αφορά στον ΟΣΕ, με τη ρύθμιση που προωθείται, εκτιμάται ότι θα αποκατασταθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση και εξέλιξη των έργων κατασκευής και συντήρησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο», πρόσθεσε.


Latest News

Η δημιουργία του 4ου πόλου από Prada και Versace - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
H Prada ενώνει τις δυνάμεις της με την Versace για να «χτυπήσει» LVMH, Kering, Capri - Ανοδική η πορεία της στην ελληνική αγορά

Επιμένουν στους στόχους τριετίας οι τράπεζες παρά την επίδραση Τραμπ
Η διοίκηση της Πειραιώς στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψε τα νέα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων - Έμφαση στις νέες πηγές εσόδων από τις τράπεζες

Στα σκαριά νέα εξαγορά από την Performance Technologies - Στο ραντάρ εταιρεία AI
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ο CEO της Performance Technologies, για να διευκρινίσει ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με ελληνική εταιρεία AI

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

THEON: Αύξηση εσόδων 61%, νέες παραγγελίες ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2024
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε η THEON το 2024 ενώ περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει για το 2025

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Τι αλλάζει με την ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Οδηγός ΕΑΕΕ
Όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Εδραιώνει τη θέση της ως εργοδότης επιλογής η HELLENiQ ENERGY
Προσέλκυση ταλέντων, σύνδεση με Έλληνες του εξωτερικού και συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια

Tρόφιμα πρώτης ανάγκης διένειμε σε 598 οικογένειες η PCT
Έμπρακτη στήριξη ευάλωτων οικογενειών την πασχαλινή περίοδο από την COSCO - PCT