Δύο απόγονοι Ινδών μεταναστών στη Βρετανία, ένας Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ, ο γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, ένας Πακιστανός μετανάστης, μια γυναίκα με πατρογονικές «ρίζες» στην Αφρική.

Για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα η έναρξη της κούρσας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον έδειξε να φέρνει μαζί της και άλλες αλλαγές.

Πάλαι ποτέ «βασίλειο» των λευκών ανδρών της ελίτ, οι Τόρις έχουν εδώ και καιρό επιχειρήσει μεθοδικά ένα άνοιγμα στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους, αναδεικνύοντας στους κόλπους του ολοένα και περισσότερες γυναίκες ή/και στελέχη που ανήκουν σε μειονότητες.

Αν και σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής, η κυβέρνηση του παραιτηθέντα Τζόνσον ήταν ήδη ενδεικτική αυτής της μεταστροφής, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ήταν το πιο εθνοτικά πολυσυλλεκτικό έως τώρα.

Διαβάστε ακόμα: Η Ευρώπη πανηγυρίζει για την παραίτηση Τζόνσον

Στην παρούσα φάση, δε, από τις αρχικά δέκα υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν επίσημα την Τρίτη για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην κομματική ηγεσία και στην πρωθυπουργία, οι τέσσερις ήταν γυναίκες και έξι ήταν μετανάστες στη Βρετανία ή παιδιά μεταναστών.

Μετά την πρώτη διαλογή αργά το βράδυ της Τρίτης, οι υποψήφιοι έγιναν οκτώ. Εξ αυτών οι μισοί «μνηστήρες» ήταν με μειονοτικό υπόβαθρο. Μένει βέβαια να φανεί ποιοι από αυτούς θα καταφέρουν να παραμείνουν στην κούρσα μέχρι τέλους…

Υποψήφιοι σε πολυπολιτισμικό φόντο

Το έως τώρα μεγάλο φαβορί, ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είναι γόνος Ινδών μεταναστών, με πατέρα που μεγάλωσε στην Κένυα, μητέρα που μεγάλωσε στην Ταγκανίκα. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον και σπούδασε στην Οξφόρδη.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών είναι ο ίδιος Κούρδος πρόσφυγας από το το Ιράκ, που ήρθε όταν ήταν 11 ετών μαζί με τους γονείς του στη Βρετανία, όταν πίσω στη χώρα του ισχυρός άνδρας ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ, μέχρι την περασμένη εβδομάδα υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Τζόνσον, ήταν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης στη λίστα των υποψηφίων, αλλά τελικά αποκλείστηκε.

Γεννήθηκε στο Λάνκασιρ της Αγγλίας από Πακιστανούς μετανάστες, που έφτασαν στη Βρετανία τη δεκαετία του ‘60. Ο πατέρας του ήταν πρώην οδηγός λεωφορείου και η επταμελής οικογένειά του έμενε σε ένα τριάρι πάνω από το κατάστημα που απέκτησαν μετακομίζοντας στο Μπρίστολ.

Η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβερμαν είναι ινδικής καταγωγής. Οι γονείς της μετανάστευσαν στη Βρετανία τη δεκαετία του ΄60, από την Κένυα και τη Μαυριτανία όπου τότε κατοικούσαν.

Η Κέμι Μπάντενοκ που μέχρι πρότινος είχε τα χαρτοφυλάκια Ισότητας, καθώς και Τοπικής Διακυβέρνησης, Θρησκείας και Κοινοτήτων γεννήθηκε στο Λονδίνο με πατρογονικές ρίζες από τη Νιγηρία, όπου και μεγάλωσε, μέχρι να επιστρέψει στα 16 της στη Βρετανία.

Τέλος ο Ρεχμάν Κρίστι, υφυπουργός  Εξωτερικών υπό την επίσης υποψήφια Λιζ Τρας, αποκλείστηκε και αυτός από την πρώτη φάση της Τρίτης.

Έχει γεννηθεί στο Πακιστάν, όπου από το 1999 έως το 2007 ήταν σύμβουλος της Μπεναζίρ Μπούτο. Από το 1984 εν τω μεταξύ είχε μεταναστεύσει μαζί με την μητέρα και την αδελφή του στη Βρετανία, όπου είχε ήδη πάει ο πατέρας του.

Το «φαίνεσθαι» και… η ουσία

Ανεξαρτήτως της έκβασης της μάχης για τη διαδοχή, οι έξι παραπάνω υποψηφιότητες -ισχύουσες πλέον ή μη- θεωρούνται απτή απόδειξη της προόδου που έχει γίνει εν γένει στη Βρετανία μετά τη θέσπιση του Νόμου Νόμο για την Ισότητα του 2010 κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περίπου το 14% του πληθυσμού στην Αγγλία και στην Ουαλία ανήκει σε εθνοτικές μειονότητες.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019, εξελέγησαν 65 βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Εξ αυτών, πάντως, οι 41 ανήκουν τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς. Στους Συντηρητικούς είναι σχεδόν οι μισοί: 22.

Ειδικά δε για αυτή την κούρσα διαδοχής στους Τόρις πολλοί αναλυτές μιλούν για… θεαθήναι.

Οι πέντε από τους έξι προαναφερθέντες υποψήφιους έχουν υπηρετήσει στην κυβέρνηση Τζόνσον, που στο θέμα του μεταναστευτικού ακολούθησε πολύ σκληρή γραμμή, υιοθετώντας μάλιστα εσχάτως και τις «πτήσεις της ντροπής» για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη μακρινή Ρουάντα.

Σχέδιο που μπλόκαρε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αλλά ο -αποκλεισθείς τελικά- Σάτζιντ Τζάβιντ για παράδειγμα συνεχίζει να το υποστηρίζει με θέρμη. Φυσικά, δεν είναι ο μόνος στους Τόρις…

Στη συντριπτική πλειονότητά τους άλλωστε οι υποψήφιοι και επίδοξοι διάδοχοι με εθνοτικό υπόβαθρο αντιπροσωπεύουν τα πλουσιότερα στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.

Δύο είναι πρώην τραπεζίτες. Ο ένας είναι ο Τζάβιντ, που δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο έτερος είναι ο Σούνακ, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο για τα σκανδαλώδη κορονοπάρτι στη Ντάουντιγκ Στριτ, ενώ η σύζυγός του έχει γίνει πέτρα σκανδάλου φοροαποφυγής, ενόσω ο ίδιος ήταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο διάδοχός του στο πόστο, ο Ζαχάουι, είναι από τους πλουσιότερους της Βουλής των Κοινοτήτων. Ων συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν ασχοληθεί με την πολιτική, έχει σήμερα περιουσία του αγγίζει τα 100 εκατομμύρια λίρες. Τώρα,  δε, έχουν αρχίσει να εγείρονται ερωτήματα για τη φορολογική συνέπειά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα