Στην άμεση πώληση τιτλοποιημένων δανείων σε τρίτους οδηγούνται οι διαχειριστές τους, καθώς το τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην εκτέλεση των αρχικών σχεδιασμών για ανακτήσεις.
Κορυφαία πηγή από τον κλάδο επισημαίνει μιλώντας στον «ΟΤ» πως, «τίποτα δεν είναι το ίδιο σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν δομήθηκαν οι συναλλαγές για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών».
Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Κόκκινα δάνεια ύψους 87,6 δισ. κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης
Όπως εξηγεί, «από τη μία πλευρά λόγω της πανδημίας και της παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων σταμάτησαν οι πλειστηριασμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα και από την άλλη η ενεργειακή κρίση δυσχεραίνει τις κινήσεις για την είσπραξη των οφειλών».
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «πλέον απαιτούνται άμεσες κινήσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι των ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια που εντάχθηκαν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τους κανόνες της συγκεκριμένης αγοράς, για να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις του προγράμματος, θα πρέπει οι διαχειριστές την πρώτη διετία μετά από μία τιτλοποίηση να έχουν επιτύχει το 80% των ανακτήσεων που προβλέπει το business plan της».
Το Plan B
Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της τιτλοποίησης με χαμένους όλους.
Την εκάστοτε τράπεζα που διατηρεί τα ομόλογα πρώτης εξασφάλισης (senior), καθώς θα αναγκαστεί να εγγράψει προβλέψεις, τον επενδυτή της συναλλαγής που θα χάσει κουπόνια, τους διαχειριστές που θα πληρώσουν πέναλτι για την καθυστέρηση και φυσικά το δημόσιο που θα κινδυνεύσει να πληρώσει τη χασούρα μέσω των εγγυήσεων που έχει παράσχει.
Για τους λόγους αυτούς, οι servicers σχεδιάζουν την άμεση πώληση πακέτων τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων σε τρίτους.
Με τον τρόπο αυτό, ευελπιστούν να πιάσουν το στόχο των ανακτήσεων των πρώτων δύο ετών με λίγες συναλλαγές, ώστε στη συνέχεια να δουλέψουν με άνεση χρόνου τα υπόλοιπα ανοίγματα για τη δημιουργία εσόδων, μέσω αναδιαρθρώσεων, ρυθμίσεων και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Τραπεζική πηγή εκτιμά ότι στο σφυρί θα βγουν κόκκινα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ και πως τα έσοδα από την πώλησή τους θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,50 δισ. ευρώ.
Ο χάρτης των τιτλοποιήσεων
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το σύνολο των τιτλοποιήσεων, που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα, συνολικού ποσού 49,5 δισ. ευρώ, το 37,7% έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα “Ηρακλής”.
Tο σύνολο των εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 18,6 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του 2021.
Συνολικά οι διενεργηθείσες τιτλοποιήσεις περιλαμβάνουν σε ποσοστό 62,6% καταγγελμένα δάνεια (denounced) και 37,4% μη καταγγελμένα (non denounced).
Εξάλλου, το 44% των ανοιγμάτων ήταν σε καθεστώς ρύθμισης κατά την πώλησή τους. Όσον αφορά τη σύνθεση των τιτλοποιήσεων, κυριαρχούν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με ποσοστά 41,8% και 45,3% αντίστοιχα.
Latest News
Ποιος κερδίζει στη μάχη της πίτσας στην Ελλάδα – Τα μερίδια και η ανατροπή
Pizza Fan, Domino’s, L’ Artigiano, Roma Pizza και οσονούπω -ξανά- Pizza Hut στη μάχη των 370 εκατ. ευρώ - Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια και τα κέρδη
Πώς αλλάζει το voucher τη μάχη στην οπτική ίνα – Τι αναμένει η αγορά
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν τη συγκεκριμένη κρατική επιδότηση νέων συνδέσεων, το Gigabit voucher, σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί πιο επιθετικά
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Black Friday - Ανοιχτά και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
«Στηρίξτε τις ελληνικές ΜμΕ» προτρέπει τους καταναλωτές με αφορμή τη Black Friday ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Έκλεισε 70 χρόνια η Ελίν και μπαίνει σε μια νέα εποχή - Η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι αναγκαία», αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Ελίν και Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Αληγιζάκης
Το double στα κέρδη της Βενέτης και τι φέρνει η εξαγορά των Παγωτών Δωδώνη
Η Βενέτης με τα… χίλια πρόσωπα και η νέα σελίδα στην 76χρονη ιστορία της πιο γνωστής αλυσίδας αρτοποιίας στη χώρα
Με ποιες αγορές φλερτάρει ο Σκλαβενίτης – To roadmap για τις νέες υποδομές
Oι μπίζνες του ομίλου Σκλαβενίτης στο real estate – Πού εστιάζει σε Ελλάδα και Κύπρο – Τα σχέδια επέκτασης στην Κεντρική Ευρώπη
Ανατροπή στα αποτελέσματα εννεαμήνου για την AS Company με αύξηση πωλήσεων
O δείκτης EBIDTA για την AS Company διαμορφώνεται στο 19,4% επί των πωλήσεων
Κωτσόβολος: Restart με νέα επωνυμία – Η αλλαγή που φέρνει η ΔΕΗ
Αλλαγή σελίδας μετά από 19 χρόνια για την αλυσίδα Κωτσόβολος – Οι προσθήκες και οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας
«Ευρώπη Holdings» το νέο όνομα της Κλουκίνας- Λάππας
Η νέα επωνυμία της Κλουκίνας Λάππας θα ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου
Ομολογιακό δάνειο 19 εκατ. ευρώ για εξαγορές - Οι κλάδοι ενδιαφέροντος για την Quality & Reliability
Η Quality & Reliability έχει έρθει σε πρώιμες επαφές με κάποιες εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους