Στην άμεση πώληση τιτλοποιημένων δανείων σε τρίτους οδηγούνται οι διαχειριστές τους, καθώς το τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην εκτέλεση των αρχικών σχεδιασμών για ανακτήσεις.
Κορυφαία πηγή από τον κλάδο επισημαίνει μιλώντας στον «ΟΤ» πως, «τίποτα δεν είναι το ίδιο σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν δομήθηκαν οι συναλλαγές για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών».
Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Κόκκινα δάνεια ύψους 87,6 δισ. κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης
Όπως εξηγεί, «από τη μία πλευρά λόγω της πανδημίας και της παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων σταμάτησαν οι πλειστηριασμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα και από την άλλη η ενεργειακή κρίση δυσχεραίνει τις κινήσεις για την είσπραξη των οφειλών».
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «πλέον απαιτούνται άμεσες κινήσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι των ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια που εντάχθηκαν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τους κανόνες της συγκεκριμένης αγοράς, για να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις του προγράμματος, θα πρέπει οι διαχειριστές την πρώτη διετία μετά από μία τιτλοποίηση να έχουν επιτύχει το 80% των ανακτήσεων που προβλέπει το business plan της».
Το Plan B
Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της τιτλοποίησης με χαμένους όλους.
Την εκάστοτε τράπεζα που διατηρεί τα ομόλογα πρώτης εξασφάλισης (senior), καθώς θα αναγκαστεί να εγγράψει προβλέψεις, τον επενδυτή της συναλλαγής που θα χάσει κουπόνια, τους διαχειριστές που θα πληρώσουν πέναλτι για την καθυστέρηση και φυσικά το δημόσιο που θα κινδυνεύσει να πληρώσει τη χασούρα μέσω των εγγυήσεων που έχει παράσχει.
Για τους λόγους αυτούς, οι servicers σχεδιάζουν την άμεση πώληση πακέτων τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων σε τρίτους.
Με τον τρόπο αυτό, ευελπιστούν να πιάσουν το στόχο των ανακτήσεων των πρώτων δύο ετών με λίγες συναλλαγές, ώστε στη συνέχεια να δουλέψουν με άνεση χρόνου τα υπόλοιπα ανοίγματα για τη δημιουργία εσόδων, μέσω αναδιαρθρώσεων, ρυθμίσεων και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Τραπεζική πηγή εκτιμά ότι στο σφυρί θα βγουν κόκκινα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ και πως τα έσοδα από την πώλησή τους θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,50 δισ. ευρώ.
Ο χάρτης των τιτλοποιήσεων
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το σύνολο των τιτλοποιήσεων, που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα, συνολικού ποσού 49,5 δισ. ευρώ, το 37,7% έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα “Ηρακλής”.
Tο σύνολο των εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 18,6 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του 2021.
Συνολικά οι διενεργηθείσες τιτλοποιήσεις περιλαμβάνουν σε ποσοστό 62,6% καταγγελμένα δάνεια (denounced) και 37,4% μη καταγγελμένα (non denounced).
Εξάλλου, το 44% των ανοιγμάτων ήταν σε καθεστώς ρύθμισης κατά την πώλησή τους. Όσον αφορά τη σύνθεση των τιτλοποιήσεων, κυριαρχούν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με ποσοστά 41,8% και 45,3% αντίστοιχα.
Latest News
«Καμπανάκι» από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικές πλατφόρμες
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς μιλά για ανισότητες από κινέζικα sites που έχουν διαφορετικό φορολογικό καθεστώς
Αύξηση 6,3% στις πωλήσεις της Jumbo το 2024 - Πότε θα δώσει guidance για το 2025
Η διοίκηση του Ομίλου JUMBO θεωρεί ότι μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο
Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Sunlight Group
Για την υποστήριξη αυτής της μετάβασης, η εταιρεία έχει ενισχύσει τις παγκόσμιες Ομάδες Business, Digital & IT
Όμιλος Μεϊδάνη: Στρατηγικές επενδύσεις σε νέα καταστήματα και υποδομές
Το περασμένο έτος ο Όμιλος Μεϊδάνη δημιούργησε 35 νέες θέσεις εργασίας, φτάνοντας συνολικά τους 390 εργαζομένους
Προχωρά η ΙPO της Τιτάν στη Νέα Υόρκη - Δείτε την αίτηση που κατατέθηκε στη SEC
Η αρχική δημόσια προσφορά θα περιλαμβάνει πρωτογενή προσφορά από Titan America και δευτερογενή πώληση από την Titan Cement International
Mohammad Tabish: Ο θαλάσσιος βιολόγος που δίνει δεύτερη ευκαιρία στην Avramar
Τι δηλώνει στον ΟΤ ο Mohammad Tabish για την επόμενη ημέρα της Avramar - Το όραμα της βιωσιμότητας μέσω των νέων τεχνολογιών
Diageo και Αθηναϊκή ποντάρουν στα μη αλκοολούχα - Το εύρημα του Dry January
Λανσαρίσματα και νέες τάσεις έρχονται κατά τις ημέρες του Dry January - Εντείνεται ο ανταγωνισμός για Diageo, Αθηναϊκή και κολοσσούς της αγοράς
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Ανοίγουν (και άλλο) την κάνουλα οι τράπεζες - Προς νέες εκταμιεύσεις 8 δισ. ευρώ
Πώς κινούνται οι εργασίες στις χρηματοδοτήσεις - Με προίκα από το 2024 τα αποτελέσματα στις τράπεζες για το 2025
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική