Κάθε φορά που μιλάει ο Ερντογάν κατά του Μητσοτάκη ή που βγάζουν άθλιους χάρτες οι γκρίζοι λύκοι», η κυβέρνηση παίρνει μια μονάδα πάνω στις δημοσκοπήσεις.
Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν (σε πολιτικό επίπεδο) στο Μαξίμου τις προκλήσεις των Τούρκων και τα συνεχή φληναφήματα της Αγκυρας. Όχι ότι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά και δεν απαντούν ανάλογα στις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας.
Αλλά πιστεύουν ότι όσο ο Ερντογάν λέει «Μητσοτάκης γιοκ», τόσο ισχυροποιείται η θέση του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις, μέχρι να μπούμε στην αυγουστιάτικη ραστώνη, θα δείξουν τη συντριπτική υπεροχή της ΝΔ στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και την ανάλογη μεγάλη διαφορά του Κ. Μητσοτάκη από τον Αλ. Τσίπρα.
Κάποιοι, μάλιστα, εύχονται να συνεχίσουν οι Τούρκοι της «τζάμπα μαγκιές» γιατί έτσι συσπειρώνεται περισσότερο ο ελληνικός λαός και κερδίζει η κυβέρνηση.
«Ούτε βαλτό να τον είχαμε τον Ερντογάν. Κάθε φορά που βρίζει τον Μητσοτάκη καλό του κάνει», έλεγε πρόσφατα κυβερνητικός βουλευτής. Σα να έχει δίκιο…
«Από μηχανής θεός»
Ως από μηχανής θεός έρχεται ο τουρισμός να σώσει την παρτίδα στην ελληνική οικονομία, την ώρα που πυκνώνουν τα «σύννεφα» της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείουν οι φετινές τουριστικές εισπράξεις να αγγίξουν ακόμη και τα 20 δις ευρώ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2019.
Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα έλυνε και τα χέρια του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα μετατραπεί σε μέτρα στήριξης κατά τον Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και να συγκρατηθεί σε καλό επίπεδο και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ.
Στο σενάριο των 20 δις. εισπράξεων από τον τουρισμό, ο προϋπολογισμός θα κέρδιζε κοντά στο 1,5 δις. ευρώ από έσοδα, τα οποία -αναλόγως και της εξέλιξης της ενεργειακής κρίσης – θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τους πολίτες οι οποίοι το έχουν ανάγκη.
Άλλωστε, αυτή είναι και η νέα κατεύθυνση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup: Να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα προς τους ευάλωτους, αλλά όχι οριζόντια.
Αν δε θέλει το κοράκι τότε ποιος;
Δεν έχω καλά νέα να σας μεταφέρω για το νέο φορέα που θα αποκτά ακίνητα ευάλωτων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τα οποία στη συνέχεια θα τους τα μισθώνει, ώστε να διατηρήσουν τη στέγη τους.
Όπως έχει στηθεί ο μηχανισμός, το κράτος θα καταβάλλει επίδομα ενοικίου έως και 210 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα θα τα βάζει ο ενοικιαστής, ο οποίος μετά από 12 χρόνια θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράζει το σπίτι του.
Ο διαγωνισμός για την αναζήτηση επενδυτή που θα αναλάβει τη δουλειά έχει ξεκινήσει. Οι προβλέψεις όμως δεν φαίνεται να είναι θετικές.
Όπως μου έλεγε κορυφαία πηγή από τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, πρόσφατα επικοινώνησε με συνάδελφό του στη Βρετανία, που ασχολείται με αυτές τις δουλειές και τον ρώτησε εάν ενδιαφέρεται.
Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη. «Δε θέλω να μπλέξω με τίποτα με εξώσεις». Η πηγή μου με ενημέρωσε ότι εάν η συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία χαρακτήρισε ως «πιο κοράκι πεθαίνεις», δεν θέλει τι δουλειά αυτή, τότε ποιος;
Οι Γερμανοί τα έχουν χαμένα
Οι γερμανικές εφημερίδες, επιτίθενται στην ελληνική ναυτιλία γιατί μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη και αλλού. Θα παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι μεταφορές είναι νόμιμες γιατί οι κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου θα ισχύσουν από το τέλος του χρόνου αλλά θα υπενθυμίσουμε ότι το πετρέλαιο που μεταφέρουν τα πλοία δεν ανήκει στους εφοπλιστές αλλά στους ναυλωτές, που είναι έμποροι πετρελαιοειδών μπορεί και Γερμανοί. Ας απευθυνθούν σε αυτούς λοιπόν και να τους ζητήσουν να μην αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Μπορούν ή μήπως σε αυτή την περίπτωση θα σβήσει η γερμανική βιομηχανία…
Η ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι για την ΕΕ ένα asset που της εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια. Ας το καταλάβουν καλά όλοι…
Όπως asset είναι για την Ελλάδα η οποία εκτός της ναυτιλίας σε αυτή την δυστοπική κατάσταση με τον πόλεμο έχει ακόμη δυο πλεονεκτήματα. Δυο λιμάνια σε περίοπτη θέση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, που μάλλον σύντομα θα κληθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ουκρανικού σιταριού. Για την Αλεξανδρούπολη είναι γνωστό το αμερικάνικο ενδιαφέρον. Όσον αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ποια άλλη απόδειξη για την αξία που έχει από το ότι και Γάλλοι «θυμήθηκαν» ότι είναι μέτοχοι του, και έσπευσαν με τον τρόπο τους να το υπογραμμίσουν. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας, κας Sandrine Mouchet, επισκέφθηκε τη διοίκηση του ΟΛΘ, μια επίσκεψη που πέρασε στα ψιλά. Σημειώνεται ότι η Terminal Link, ένας από τους βασικούς μετόχους της ΟΛΘ Α.Ε. ανήκει κυρίως στη γαλλική εταιρεία CMA-CGM.
Φουρτούνες στην Κασοκαρπαθία
Έγραφε χθες η στήλη για τον «αποχαιρετισμό» στο «Πρέβελης» από τον Δήμαρχο Χάλκης αλλά μάλλον σύντομα θα το καλωσορίσουν και πάλι στη γραμμή Χαλκιώτες και Κασοκαρπαθιώτες καθώς όπως φαίνεται πολύ δύσκολα θα αρθεί η απαγόρευση απόπλου από το υπουργείο Ναυτιλίας στο επιβατηγό -οχηματαγωγό «Olympus» που ήταν να κάνει τα δρομολόγια.
Όμως απεδείχθη από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού, την προηγούμενη Δευτέρα, λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου, από τον Πειραιά, το «Olympus» δεν ήταν αξιόπλοο καθώς καταγράφηκαν πολλές ελλείψεις σε θέματα επάνδρωσης και ασφάλειας, που δύσκολα θα εξαλειφθούν τις επόμενες μια δυο ημέρες.
Λιμενικό Σώμα και Υπουργείο εκφράζουν και ένα εκνευρισμό καθώς η εταιρεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της με επίσημη ανακοίνωση, ευθύνες τις οποίες κάνει προσπάθεια να ρίξει στο Υπουργείο, το οποίο, υποτίθεται κάνει ελέγχους την τελευταία στιγμή. Όπως αναφέρθηκε όμως στην στήλη ο έλεγχος έγινε λίγο πριν την αναχώρηση γιατί τότε έφτασαν και τα απαραίτητα έγγραφα του νηογνώμονα στο πλοίο.
Η πολύ δύσκολη γραμμή της Κασοκαρπαθίας θα μπει σε περιπέτειες στην αιχμή του καλοκαιριού κάτι που το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν θέλει σε καμία περίπτωση. Όσο δύσκολο και να φαίνεται αυτή τη στιγμή, την προσεχή Παρασκευή πάση θυσία το δρομολόγιο πρέπει να γίνει, τονίσθηκε στη στήλη, από το Υπουργείο. Το «Πρέβελης» μπορεί να είναι μια λύση, άλλο πλοίο ελεύθερο και αξιόπλοο, δεν υπάρχει άλλωστε όπως λένε οι ακτοπλόοι. Χρειάζεται όμως να κηρυχθεί έκπτωτο το «Olympus» και με απευθείας ανάθεση να αναλάβει το «Πρέβελης» που έκανε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά, στο διαγωνισμό για την γραμμή. Έμπλεξαν στο ΥΝΑΝΠ, καθώς τέτοια θέματα «φροντίζεις» να μην «φτάνουν» να αντιμετωπίζονται στην αιχμή της σεζόν, όπως σημειώνουν με νόημα οι έμπειροι περί τα ακτοπλοϊκά.…
Οι 5 φιλέλληνες, ο 1 του εβραϊκού λόμπι
Βρέθηκε στην Αθήνα προ ημερών και είχε συναντήσεις (και) με κυβερνητικά στελέχη. Ο λόγος αφορά στον ο Τεντ Ντόιτς. Ποιος είναι ο εν λόγω;Τον Δεκέμβριο θα διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Χάρις στην προεδρία του Αμερικανοεβραϊκού Κογκρέσου. Πρόκειται για την ομοσπονδία – ομπρέλα των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Θέση κλειδί για πολλούς και πολλά…
Και για να προσθέσουμε κι άλλα, ο Ντόιτς ήταν σε μια ομάδα συνολικά πέντε αμερικανών στελεχών οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε ένα ευρύτερο φιλελληνικό λόμπι που μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον. Αυτοί οι πέντε, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Γκρέγκορι Μικς. Οι πέντε είδαν τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, κορυφαίους υπουργούς και φυσικά τον πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη.
Υπάρχει γενικώς μια κινητικότητα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ειδικά σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των τουρκικών αεροσκαφών, κι αν αυτό θα περάσει από τον σκληρό Μενέντεζ.
Οι ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας
Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που αξίζουν να τις μνημονεύουμε και να λέμε και μπράβο. Και μια τέτοια είναι η αποκατάσταση των Ελαιώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, οι οποίοι είχαν καεί πέρυσι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, υπήρξε κινητοποίηση και εμπνευστής του έργου αποκατάστασης ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».
‘Ετσι, δωρίστηκαν 135 χιλιάδες νέα δενδρύλλια Κορωνέικης ελιάς στους καλλιεργητές της περιοχής και χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη.
Μόνο να χορέψουν δε βγήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Μπερδεμένοι, μαθαίνουμε, είναι στην Κουμουνδούρου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Από τη μια πίεζαν τον Μητσοτάκη να στήσει κάλπες, αλλά από την άλλη δεν ήθελαν καθόλου ένα τέτοιο σενάριο, γιατί οι ματιές που έριχναν στις δημοσκοπήσεις ήταν γεμάτες… απογοήτευση.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι, εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για το μέλλον του κόμματός του. Σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά πρώτο κόμμα. Είπε συγκεκριμένα: «Βλέπω στα πρόσωπά σας τη σιγουριά. Βλέπω στα πρόσωπά σας το αύριο. Γιατί είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι. Γιατί η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει. Γιατί όποτε και να στηθούν οι κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτος και με διαφορά».
Ωραία λόγια, δυναμωτικά, όμως, είναι έτσι τα πράγματα; Γιατί οι πηγές της στήλης λένε ότι στην Κουμουνδούρου μόνο που δε βγήκαν στο Σύνταγμα να χορεύουν για την ακύρωση των εκλογών. Γιατί κατά βάθος δεν έδιναν καμιά πιθανότητα να είναι πρώτο κόμμα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ούτε θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνησης μιας μεγάλης Προοδευτικής Συμμαχίας, αφού ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε καν ο Βαρουφάκης δεν δέχθηκαν κάτι τέτοιο.
Γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ χάρηκαν και ευελπιστούν ότι η φθορά της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες θα καταστήσει τους ίδιους φαβορί για την πρωτιά όταν γίνουν εκλογές το 2023. Και μαθαίνουμε ότι και οι «γκαλοπατζήδες», οι εκλογολόγοι και οι επικοινωνιολόγοι που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, του έλεγαν να… ρίξει τους τόνους για το φθινόπωρο γιατί δεν θα έβλεπε πρωτιά ούτε να γύριζε ο κόσμος ανάποδα. Ενώ τώρα, με 8-10 μήνες μπροστά όλα μπορούν να γίνουν, ειδικά αν μπούμε σε ένα ενεργειακό – υφεσιακό σοκ σε όλη την Ευρώπη, όπου και θα υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις παντού.
Τι δώρο ήταν αυτό για τη Νίκη;
Τέτοιο δώρο στη Νίκη Κεραμέως, πάντως, δεν θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή για να ακριβολογούμε, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης με εκείνη την ανοησία που εκστόμισε περί «Πισπιρίγκου της Παιδείας».
Εκεί που η υπουργός Παιδείας ήταν στη γωνία για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, εκεί όπου καθηγητές και εκπαιδευτική κοινότητα γενικά την είχαν στριμώξει άγρια, ήρθε ο… Αγιος Χριστόφορος.
Όπως μου λένε πολιτικοί φίλοι μου, η υπόθεση Βερναρδάκη ήρθε «λουκούμι» στην κ. Κεραμέως, καθώς άλλαξε την ατζέντα, όλοι μιλούσαν για την αήθη επίθεση και ξέχασαν το νομοσχέδιο, ενώ και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Τσίπρα, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, λοιπόν. Και η Κεραμέως πέτυχε να την στηρίζουν όλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκε άσχημα για μια βλακεία.
Με δικαίωμα ψήφου η Latsco στην Dimand
Ενδιαφέρουσα η χθεσινή ανακοίνωση για τη μετοχική σύνθεση της Dimand. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Latsco συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, αποκτά δικαίωμα ψήφου ενώ Δ. Ανδριόπουλος και Π. Παναγιωτίδης, μείωσαν τα ποσοστά τους:
Αναλυτικά:
Για τη LATSCO HELLENIC HOLDINGS S.A.R.L:
Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου πριν την τελευταία συναλλαγή: 0 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 0,00% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά την τελευταία συναλλαγή: 1.000.000 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,353% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Στην ίδια ως άνω γνωστοποίηση, ο μέτοχος LATSCO HELLENIC HOLDINGS S.A.R.L δήλωσε ότι ελέγχεται κατά ποσοστό 100% από την εταιρεία με την επωνυμία “EFG Trust Company Ltd” υπό την ιδιότητά της ως trustee του trust με την επωνυμία “Thalassa Trust”.
Για τον κ. Δ. Ανδριόπουλο:
Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου πριν την τελευταία συναλλαγή: 10.320.600 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 63,75% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά την τελευταία συναλλαγή: 9.528.570 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 51,009% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Για τον κ. Π. Παναγιωτίδη:
Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου πριν την τελευταία συναλλαγή: 1.214.400 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 7,50% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά την τελευταία συναλλαγή: 1.121.220 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 6,002% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα