Ούτε η πανδημία ούτε ο πόλεμος ούτε η ενεργειακή κρίση ούτε ο πληθωρισμός κατάφεραν «φοβίσουν» την αγορά πολυτελών εξοχικών στις Κυκλάδες με τη ζήτηση, τις τιμές και τις αποδόσεις να έχουν απογειωθεί. Ταυτόχρονα, Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος έχουν δημιουργήσει πλέον μια νέα, εξαιρετικά ακριβή, κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τα νησιά του Ιονίου.
Η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών έχει εκτιναχθεί, ενώ σημειώνεται περαιτέρω άνοδος για τις απλησίαστες βίλες, η οποία για τη Μύκονο φθάνει στο 17% έναντι του 2019, τελευταία χρονιά κανονικότητας.
Διαβάστε επίσης: Αγορά κατοικίας: «24 χρόνια δουλειάς για ένα δυάρι…»
Πάρος η νέα Σαντορίνη
Με βάση τα στοιχεία από τη μελέτη για την αγορά εξοχικών κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis στη Μύκονο καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 26.700 ευρώ ανά τ.μ. από 22.800 ευρώ ανά τ.μ. το 2019, ενώ στη Σαντορίνη οι αντίστοιχες τιμές αγγίζουν τα 17.000 ευρώ ανά τ.μ.
Διαβάστε επίσης: Αγορά ακινήτων: Οι επενδύσεις σε γκαρσονιέρες «τρεντάρουν» στην κτηματαγορά
Το εντυπωσιακό είναι πως η Πάρος όσον αφορά τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές ξεπέρασε τη Σαντορίνη φθάνοντας τα 17.500 ευρώ ανά τ.μ. από τα 11.600 ευρώ ανά τ.μ. το 2019.
Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.
Αγορά niche αποκλειστικά για πλούσιους
Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 10% – 15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.
Είναι γεγονός, εξάλλου, πως οι δυνατότητες αγοράς και ενοικίασης μία μέσης κατοικίας για εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους έχουν συρρικνωθεί.
Η πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση golden visa.
Άλλωστε, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Αυξάνεται η οικοδομή
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι τα πρώτα σημάδια νέων αναπτύξεων που εμφανίστηκαν την περίοδο 2017-2018 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εντατικοποιηθεί και φέτος.
Συγκεκριμένα, υπάρχει σαφώς περισσότερη οικοδομική δραστηριότητα με την αύξηση στον όγκο σε ποσοστό της τάξης του 56,7% την περίοδο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Τρεις ταχύτητες
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της εκτιμητικής Geoaxis, στις διάμεσες τιμές η Μύκονος, όπως είναι αναμενόμενο, κατέχει την πρωτιά, στα 12.967 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τ.μ.
Στη Τζια η διάμεση τιμή μιας πολυτελούς κατοικίας φθάνει τα 5.309 ευρώ και στη Σέριφος τα 3.262 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Συγκριτικά με πέρσι, η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 7,3% στην τιμή, εμφανίζεται στη Τζιά (από 4.947 σε 5.309 ευρώ/τ.μ.).
Οι πολυτελείς κατοικίες της Μυκόνου είναι φέτος ακριβότερες κατά 3,8%, στη Σαντορίνη κατά 4%, στην Πάρο κατά 3,9% και στη Σέριφο κατά 2,5%.
Ακόμα και οι τιμές των τυπικών εξοχικών στα πέντε αυτά νησιά έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,6% σε σχέση με το 2021. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η Σαντορίνη (5,5%), έπεται η Πάρος (2,6%), η Κέα (2,2%), η Μύκονος (1,9%) και η Σέριφος (0,9%).
Η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή και αυτής της λίστας, καθώς καταγράφει την υψηλότερη τιμή των 2.419 ευρώ το τετραγωνικό, πάνω από την Πάρο (1.985 ευρώ/τ.μ.), τη Σαντορίνη (1.950 ευρώ/τ.μ.), την Τζια (1.884 ευρώ/τ.μ.) και τη Σέριφο (1.432 ευρώ).
Latest News
Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι προτείνουν οι servicers
Τι μέτρα προτείνουν οι servicers για τη στεγαστική κρίση – Ποια κίνητρα ζητούν για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους
Από το Μινιόν στον Πύργο Πειραιά... Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια
Πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτησιακό status
Μειώσεις φόρων, φοροαπαλλαγές και κίνητρα το 2025 για ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες που θα «ρίξουν» στην αγορά κλειστές κατοικίες ή γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από τον φόρο
Έχουν και άλλο δρόμο οι τιμές στα ενοίκια – Τι πυροδοτεί το ράλι
Τα ενοίκια των κατοικιών δεν έφτασαν ακόμη στο ανώτατο ακόμη επίπεδο σύμφωνα με την ΤτΕ – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι 3 λόγοι που πυροδοτούν το ράλι των τιμών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική - Οι 10 πρωταγωνιστές [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ - Νέες γειτονιές της Αθήνας αναδεικνύονται ως κορυφαίες επιλογές
Καταπατημένα: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα - Το τίμημα και οι δόσεις
Πάνω από 1.000 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα δημόσιων εκτάσεων και την εξαγορά τους στον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας
Στα αζήτητα το «στρατηγείο» του Κοντομηνά - Αγονος ο πλειστηριασμός
Δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο που είχε το στρατηγείο του Κοντομηνά και έτσι ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε ως άγονος
Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών στην Κέρκυρα
Η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβάλλει η Lamda για τη Μαρίνα Κέρκυρας με βάση τη σύμβαση θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ σε βάθος 40 ετών