Ούτε η πανδημία ούτε ο πόλεμος ούτε η ενεργειακή κρίση ούτε ο πληθωρισμός κατάφεραν «φοβίσουν» την αγορά πολυτελών εξοχικών στις Κυκλάδες με τη ζήτηση, τις τιμές και τις αποδόσεις να έχουν απογειωθεί. Ταυτόχρονα, Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος έχουν δημιουργήσει πλέον μια νέα, εξαιρετικά ακριβή, κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τα νησιά του Ιονίου.
Η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών έχει εκτιναχθεί, ενώ σημειώνεται περαιτέρω άνοδος για τις απλησίαστες βίλες, η οποία για τη Μύκονο φθάνει στο 17% έναντι του 2019, τελευταία χρονιά κανονικότητας.
Διαβάστε επίσης: Αγορά κατοικίας: «24 χρόνια δουλειάς για ένα δυάρι…»
Πάρος η νέα Σαντορίνη
Με βάση τα στοιχεία από τη μελέτη για την αγορά εξοχικών κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis στη Μύκονο καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 26.700 ευρώ ανά τ.μ. από 22.800 ευρώ ανά τ.μ. το 2019, ενώ στη Σαντορίνη οι αντίστοιχες τιμές αγγίζουν τα 17.000 ευρώ ανά τ.μ.
Διαβάστε επίσης: Αγορά ακινήτων: Οι επενδύσεις σε γκαρσονιέρες «τρεντάρουν» στην κτηματαγορά
Το εντυπωσιακό είναι πως η Πάρος όσον αφορά τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές ξεπέρασε τη Σαντορίνη φθάνοντας τα 17.500 ευρώ ανά τ.μ. από τα 11.600 ευρώ ανά τ.μ. το 2019.
Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.
Αγορά niche αποκλειστικά για πλούσιους
Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 10% – 15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.
Είναι γεγονός, εξάλλου, πως οι δυνατότητες αγοράς και ενοικίασης μία μέσης κατοικίας για εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους έχουν συρρικνωθεί.
Η πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση golden visa.
Άλλωστε, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Αυξάνεται η οικοδομή
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι τα πρώτα σημάδια νέων αναπτύξεων που εμφανίστηκαν την περίοδο 2017-2018 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εντατικοποιηθεί και φέτος.
Συγκεκριμένα, υπάρχει σαφώς περισσότερη οικοδομική δραστηριότητα με την αύξηση στον όγκο σε ποσοστό της τάξης του 56,7% την περίοδο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Τρεις ταχύτητες
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της εκτιμητικής Geoaxis, στις διάμεσες τιμές η Μύκονος, όπως είναι αναμενόμενο, κατέχει την πρωτιά, στα 12.967 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τ.μ.
Στη Τζια η διάμεση τιμή μιας πολυτελούς κατοικίας φθάνει τα 5.309 ευρώ και στη Σέριφος τα 3.262 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Συγκριτικά με πέρσι, η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 7,3% στην τιμή, εμφανίζεται στη Τζιά (από 4.947 σε 5.309 ευρώ/τ.μ.).
Οι πολυτελείς κατοικίες της Μυκόνου είναι φέτος ακριβότερες κατά 3,8%, στη Σαντορίνη κατά 4%, στην Πάρο κατά 3,9% και στη Σέριφο κατά 2,5%.
Ακόμα και οι τιμές των τυπικών εξοχικών στα πέντε αυτά νησιά έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,6% σε σχέση με το 2021. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η Σαντορίνη (5,5%), έπεται η Πάρος (2,6%), η Κέα (2,2%), η Μύκονος (1,9%) και η Σέριφος (0,9%).
Η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή και αυτής της λίστας, καθώς καταγράφει την υψηλότερη τιμή των 2.419 ευρώ το τετραγωνικό, πάνω από την Πάρο (1.985 ευρώ/τ.μ.), τη Σαντορίνη (1.950 ευρώ/τ.μ.), την Τζια (1.884 ευρώ/τ.μ.) και τη Σέριφο (1.432 ευρώ).
Latest News
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Νέο ράλι στα ενοίκια και το 2025 - Τι εκτιμάει η αγορά [πίνακες]
Η έλλειψη προσφοράς και οι αυξήσεις τιμών καθιστούν τα ακίνητα με υψηλά ενοίκια δυσεύρετα
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Στα 342 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες για ακίνητα το 9μηνο – Πάνω από 33.100 ακίνητα αξίας 3 δις ευρώ άλλαξαν χέρια φέτος
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους