
Άδειο από χαρτονομίσματα και κέρματα είναι πλέον το πορτοφόλι αρκετών καταναλωτών καθώς όλο και περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν το… πλαστικό χρήμα στις πάσης φύσεως οικονομικές συναλλαγές τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, λιγότεροι από τους μισούς έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον μετρητά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (67%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν και το κινητό τους τηλέφωνο για πληρωμές.
Διαβάστε επίσης – Γιατί τα μετρητά θα έχουν την τύχη του γραμματόσημου
Εξίσου ενδεικτικό της νέας τάσης είναι η αύξηση που παρατηρείται στη χρήση τραπεζικών καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών) ακόμη και για πληρωμές αξίας που κινούνται σε επίπεδα κάτω των δυο ευρώ!
Διαβάστε επίσης – Σε κινητά τηλέφωνα βρίσκεται πλέον 1 στις 4 κάρτες
Τη μεγάλη διείσδυση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 έφτασε τα 19,7 εκατ., 6% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2020, ενώ με υψηλούς ρυθμούς της τάξης του 25%-30% αυξήθηκε η αξία των συναλλαγών με κάρτες στο α’ πεντάμηνο του 2022.
Ταχύτατη είναι και η διείσδυση των ψηφιακών πορτοφολιών που βρίσκονται σε κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, σε εβδομαδιαία βάση οι χρήστες των e-wallets αυξάνονται κατά 7%-8%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος του τζίρου που διενεργείται με αυτά. Στις συσκευές με λογισμικό IOS ενισχύονται από μήνα σε μήνα κατά 20% περίπου και στα Android τηλέφωνα κατά 40%.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πανδημία καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών αναγκάστηκε να κάνει χρήση των καρτών για υγειονομικούς κατά βάση λόγους και διαπίστωσε την ευκολία (αποφεύγουν αναμονές στα ATM) και την ασφάλεια που προσφέρουν (αποφεύγουν να γίνουν αποδέκτες πλαστών χαρτονομισμάτων).
Καθοριστικής σημασίας είναι και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου μέσα από τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Η μέχρι στιγμής πορεία των μεγεθών δημιουργεί την αισιοδοξία στις τράπεζες ότι φέτος θα καταγραφεί νέο ιστορικό υψηλό στη χρήση των καρτών.
Διαδικτυακές αγορές
Οσον αφορά τους τομείς που χρησιμοποιείται περισσότερο το πλαστικό χρήμα, το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού τζίρου με κάρτες γίνεται σε σουπερμάρκετ και ακολουθούν τα πρατήρια καυσίμων και ο τομέας του τουρισμού και της διασκέδασης. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση στις πληρωμές με κινητά τηλέφωνα που εμφανίζουν επίσης οι υπηρεσίες delivery.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανικού εμπορίου, η «έκρηξη» των διαδικτυακών αγορών έχει οδηγήσει στην αύξηση της έκδοσης προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών, ενώ ο φόβος της πανδημίας αύξησε σημαντικά τις ανέπαφες συναλλαγές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι πλέον ανέπαφες, με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο της Cardlink, το 39% (από 37% το 2020) των συνολικών συναλλαγών αφορούσε πληρωμές κάτω των 10 ευρώ, το 22% (από 20%) πληρωμές έως 5 ευρώ και το 7% (από 6) ήταν συναλλαγές αξίας κάτω των 2 ευρώ.


Latest News

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης