Από το Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμέναμε πολλά. Επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα που προκαλούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας στους προϋπολογισμούς. Οι κατευθύνσεις ωστόσο που δόθηκαν ήταν ότι η κάθε χώρα το παλεύει μόνη της βάσει των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων. Αν αντιμετωπίζει και πρόβλημα υπερβολικού χρέους, τότε ακόμα χειρότερα, καθώς δεν επιτρέπονται σοβαρές παρεκκλίσεις που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Γίναμε δηλαδή ελάχιστα σοφότεροι. Οι ίδιες κοινότοπες απόψεις που συνοψίζονται στην παραίνεση ότι «ο καθένας μόνος του».
Το πρόβλημα ωστόσο μπορεί να μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες. Εν πρώτοις, στο πρακτικό κομμάτι της τσέπης μας. Οσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται αυξημένες κατά 70% σε σχέση με τους υπολογισμούς που έκανε πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση, τόσο κάνουν δύσκολο να μην προκύψουν επιβαρύνσεις από τις νέες τιμές του ρεύματος του Αυγούστου. Είτε για τους καταναλωτές απευθείας, λόγω πιθανής μικρότερης επιδότησης. Είτε για τον προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογουμένους, λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερη επιδότηση. Επί της ουσίας επιβάρυνση στην ίδια τσέπη, καθώς τα χρήματα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αδυνατούν να καλύψουν τη διαφορά.
Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός παρά τη φθίνουσα ανάπτυξη
Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα που έρχεται, το οποίο σέρνει μαζί του σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Στην προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 21ης Ιουλίου, μια ομάδα βόρειων χωρών βάζει θέμα ότι για όποια χώρα αποφασιστεί να στηρίζονται τα ομόλογά της, όπως η Ελλάδα, να αναλαμβάνει σε αντάλλαγμα και αυτή μια σειρά από υποχρεώσεις. Ο σχεδιασμός αυτής της ομάδας των κεντρικών τραπεζιτών κάνει μάλιστα λόγο για βοήθεια από την ΕΚΤ, αφού πρώτα προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) οι συγκεκριμένες χώρες. Οι υποχρεώσεις αυτές θα συνοψίζονται σε ένα κείμενο συμφωνίας με χαρακτηριστικά μνημονίου. Θα μπορούσαμε να το πούμε ενεργειακό μνημόνιο.
Θα ενισχύονται τα ομόλογα και θα μειώνεται το κόστος δανεισμού και σε αντάλλαγμα η χώρα που θα λάβει τη στήριξη θα πρέπει να εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά της βάσει συμφωνημένων όρων.
Βασικός θιασώτης αυτής της άποψης, η οποία ακόμα δεν είναι πλειοψηφική στο εσωτερικό της ΕΚΤ, είναι ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος θυμήθηκε σε προχθεσινή του ομιλία ένα εργαλείο που φτιάχτηκε το 2012, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ηταν το πρόγραμμα ΟΜΤ (Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές), που δημιουργήθηκε στην καρδιά της κρίσης χρέους τον Σεπτέμβριο του 2012 επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από χώρες που υποβάλλουν αίτηση για διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ευρωζώνης. Τότε λειτούργησε μόνο ως φόβητρο στις αγορές ρίχνοντας τα spreads. Καμία χώρα δεν έκανε χρήση. Η Ελλάδα δεν είχε λόγο, καθώς βρισκόταν σε Μνημόνιο και ήδη είχαν ξεκινήσει οι εκταμιεύσεις του δεύτερου προγράμματος.
Από τότε βρίσκεται διαθέσιμο το εν λόγω εργαλείο στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Το θέμα είναι ότι πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι χώρες δέχθηκαν με το ζόρι την υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά για πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν θέλει κανείς να ακούσει. Ξέρουν ότι θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία. Κι όμως οι εμπνευστές αυτών των ακραίων θέσεων επιμένουν ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς