
Δεν έχουν θέση οι ρώσοι αξιωματούχοι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου.
Κάλεσε, δε, την παγκόσμια κοινότητα να θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για τον πόλεμο και τον δραματικό αντίκτυπό του στις τιμές της ενέργειας και στην εντεινόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: Γέλεν: Πρέπει οι χώρες να επιβάλλουν τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Και, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν θα αποχωρούσε την ώρα της τοποθέτησης των ρώσων αξιωματούχων, όπως έκανε η ίδια και άλλοι δυτικοί κατά την προηγούμενη σύνοδο στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο, περιορίστηκε θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «με τον πιο έντονο τρόπο».
Διαβάστε επίσης: Ο καυτός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κρύβει τα κομμάτια της σκιάς
Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει να ασκεί έντονη πίεση για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που, σύμφωνα με την ίδια, θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας και στη διατήρηση των παγκόσμιων ροών πετρελαίου μετά την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο στο τέλος του έτους.
Η Κίνα στο στόχαστρο
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Γέλεν κατηγόρησε την Κίνα ότι ασκεί «μη εμπορικές πρακτικές της» και ότι απέτυχε να συμμετάσχει στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους για χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα διαθέσουν 70 εκατ. δολάρια στο Ταμείο για τη μείωσης της φτώχειας και την ανάπτυξη, του ΔΝΤ, για τη χορήγηση δανείων με μηδενικό επιτόκιο στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου.
Δεν πλήττει η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων τις φτωχές χώρες
Η καταπολέμηση του «απαράδεκτα υψηλού» πληθωρισμού ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστήριξε η Τζάνετ Γέλεν και επανέλαβε την υποστήριξή της στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Σε ερώτηση εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ βλάπτουν τις αναδυόμενες αγορές, η Γέλεν απάντησε ότι ο κύριος αντίκτυπος σε αυτές τις χώρες προήλθε από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, απόρροια του πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενίσχυσαν το δολάριο, κάτι που θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στις χώρες που είχαν χρέος σε δολάρια. Την ίδια στιγμή, ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές, είπε.


Latest News

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής