
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε πριν λίγο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.
Ωστόσο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων -όπως είχε ανακοινώσει- δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πιθανή υποβολή παραίτησης του Ντράγκι στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον οποίο θα συναντηθούν.
Συνολικά, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εκφράσθηκαν 172 γερουσιαστές, σε σύνολο 315. Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές, δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.
Διαβάστε επίσης: Ευρώπη και κυβερνήσεις συνασπισμού
Συνάντηση Ντράγκι – Ματαρέλα
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναβλήθηκε και ο Ντράγκι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας
Κατά την εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος ζήτησε με έμφαση από τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μιας πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, «φλερτάροντας» με την πολιτική παράδοση της Ιταλίας, η οποία αλλάζει κυβερνήσεις συχνότερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Η αιτία που προβλήθηκε ήταν η απόφαση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να άρει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Όπως είπε ο ηγέτης του και προκάτοχος του Ντράγκι, Τζουζέπε Κόντε, αυτό ήταν αναπόφευκτο εξαιτίας της μη ικανοποίησης των αιτημάτων που έθεσε στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία, Ντράγκι και πολιτική κρίση
Κι όμως, έχει πλειοψηφία…
Η πολιτική αριθμητική, τόσο στην ιταλική Βουλή όσο και στη Γερουσία, μας κάνουν να υποθέσουμε πως το σενάριο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, εντός του φθινοπώρου, είναι εξαιρετικά πιθανό. Άλλωστε, μια ματιά στους συσχετισμούς δείχνει ότι η νυν κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα ακόμη και εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίσει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην αντιπολίτευση, την οποία σήμερα μονοπωλεί ουσιαστικά το ακροδεξιό νεοφασιστικό σχήμα Αδέλφια της Ιταλίας. Πολύ περισσότερο καθώς ο στενός συνεργάτης του Κόντε και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει ήδη διαχωρίσει τη θέση του και δηλώνει, μαζί με δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ντράγκι.


Latest News

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Αγνοεί την JP Morgan το Helikon, τι περιμένει το ΧΑ από τον Μυλωνά, τι είδε ο Ρέτσος από τις ΗΠΑ, ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, ο έμπειρος Αρτινός
Καλύπτει το χαμένο έδαφος

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ