Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε θα συνεχιστεί η πολιτική παράδοση της Ιταλίας, η οποία αλλάζει κυβερνήσεις συχνότερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Παράλληλα δε, θα αποδειχθεί ότι η παράδοση δεν σπάει ούτε στην περίπτωση που τα ηνία έχει αναλάβει ένα σχήμα που έχει τη στήριξη του συνόλου σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων – κάτι σαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η αιτία  που προβάλλεται είναι η απόφαση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να άρει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Όπως είπε ο ηγέτης του και προκάτοχος του Ντράγκι, Τζουζέπε Κόντε, αυτό είναι αναπόφευκτο εξαιτίας της μη ικανοποίησης των αιτημάτων που έθεσε στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση.

Αιτία ή αφορμή;

Εάν, κατά συνέπεια, στη σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία τα στελέχη των Πεντάστερων καταψηφίσουν ή αποχωρήσουν, τότε είναι πιθανό η σκυτάλη να περάσει στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, εντός του φθινοπώρου. Κι αυτό διότι και άλλα κόμματα που στηρίζουν σήμερα τον Ντράγκι, όπως η Λίγκα του Βορρά και οι Δημοκρατικοί, έχουν διαμηνύσει ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του Κόντε θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης.

Μήπως, όμως, πρόκειται απλώς για την αφορμή, ώστε να βγουν στην επιφάνεια και να επιχειρηθεί να λυθούν οι ανοιχτοί λογαριασμοί που υπάρχουν ανάμεσα στα διάφορα κόμματα που, στις αρχές του 2021, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπό τον Ντράγκι και με δέλεαρ τα περίπου 200 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ;

Κι όμως, έχει πλειοψηφία…

Η πολιτική αριθμητική, τόσο στη βουλή όσο και στη Γερουσία, μας κάνουν να υποθέσουμε πως αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό. Άλλωστε, μια ματιά στους συσχετισμούς δείχνει ότι η νυν κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα ακόμη και εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίσει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην αντιπολίτευση, την οποία σήμερα μονοπωλεί ουσιαστικά το ακροδεξιό νεοφασιστικό σχήμα Αδέλφια της Ιταλίας. Πολύ περισσότερο καθώς ο στενός συνεργάτης του Κόντε και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει ήδη διαχωρίσει τη θέση του και δηλώνει, μαζί με δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ντράγκι.

Γιατί, λοιπόν, να καταρρεύσει η κυβέρνηση από αυτή τη διαφαινόμενη «ανταρσία»; Η πιθανή εξήγηση που δίνουν αρκετοί είναι ότι οι εντάσεις και οι αντιθέσεις στη χώρα είναι τόσο μεγάλες που την κάνουν να μοιάζει με ένα… καζάνι που βράζει και δεν εκρήγνυται μόνο λόγω της παρουσίας του Ντράγκι. Θεωρούν δε ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε οι ρωγμές θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν κάτω από την επιφάνεια, ενώ παράλληλα θα «καεί» και ένα από τα ισχυρά χαρτιά της χώρας, εντός και εκτός συνόρων.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί

Έτσι, υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο οι νέοι συσχετισμοί να αποτυπωθούν τώρα – με άλλα λόγια, μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Επιμένουν δε έστω και αν γνωρίζουν, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ακροδεξιού, εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού προσανατολισμού.

Με ό,τι αυτό σημαίνει για την ΕΕ, της οποίας η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα